"Todėl esu visiškai ramus, kad tas kuras, kurio yra atominėje elektrinėje, nebus panaudotas "nešvariai" bombai - tai neįmanoma net teoriškai",- sakė S.Kutas žurnalistams antradienį, atsakydamas į jų klausimą, ar negali būti piktiems kėslams panaudotas Ignalinoje saugomas plutonis, tinkantis branduolinės bombos gamybai.

Ekspromtu VATESI viršininkas vaizdžiai dar papildė savo atsakymą: "Jeigu kas nors ir pavogtų 120 tonų sveriantį panaudoto branduolinio kuro konteinerį ir jį išsineštų pažastyje, tai turėtų pasistatyti didžiulę gamyklą perdirbti ir išimti tą plutonį. Taigi tikrai tik teorinė prielaida, kad Ignalinos plutonis gali būti panaudotas branduolinei ar "nešvariai" bombai gaminti".

Kartu S.Kutas pripažino, kad "be abejo, mes turime reaguoti į kiekvieną pastabą dėl šio objekto saugos ir stengtis, kad galimybės pavogti panaudotą branduolinį kurą, panaudoti blogiems tikslams būtų sumažintos. Bet kaip visur, kur technika, nėra šimtaprocentinės garantijos".

Antradienį Lietuvos spaudoje paskelbti Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) duomenys, kad šiuo metu sovietinio modelio Ignalinos atominės jėgainės panaudoto branduolinio kuro saugyklose jau sukaupta per 6 tonas plutonio. Veikiant abiem elektrinės reaktoriams, kasmet plutonio padaugėja 350-400 kilogramų. Minimalus plutonio kiekis, reikalingas pagaminti vienai atominei bombai, - 8 kilogramai.

TATENA inspektoriai nuolat lankosi Ignalinos atominėje elektrinėje ir griežtai kontroliuoja branduolinio kuro judėjimą.

1992 metais iš Ignalinos atominės jėgainės buvo pavogta šviežio branduolinio kuro kasetė (nenaudota), sverianti kiek mažiau nei 120 kg ir turinti 238 bei 235 urano. 90 proc. tos kasetės jau rasta Lietuvos teritorijoje.

Spaudžiama Europos Sąjungos, Lietuva yra įsipareigojusi uždaryti pirmąjį Ignalinos jėgainės bloką 2005 metais, antrąjį - 2009 metais, jeigu gaus reikiamą tarptautinę pagalbą tiems projektams.