„Brandos egzaminus laikę kandidatai šiemet pateikė žymiai mažiau apeliacijų: jų skaičius nuo 733, pateiktų praėjusias metais, sumažėjo daugiau nei ketvirtadaliu. Manau, kad tam tiesioginės įtakos turėjo kur kas geresni matematikos valstybinio brandos egzamino rodikliai“, – sako laikinai NŠA direktoriaus pareigas einantis Aidas Aldakauskas.

„Po praėjusių metų šoktelėjimo, vėl stebime ilgalaikę tendenciją, kad apeliacijų skaičius mažėja. Tai liudija kokybišką vertintojų darbą, išnagrinėjus kandidatų darbus, absoliučios daugumos jų įvertinimai nesikeičia“, – priduria jis.

Šiemet daugiausiai apeliacijų teikta dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino pagrindinėje sesijoje (290 apeliacijų, arba 4,8 proc. visų, laikiusiųjų egzaminą), matematikos egzamino pagrindinėje sesijoje (111 apeliacijų, arba 0,8 proc. laikiusiųjų) ir užsienio kalbos (anglų) egzamino pagrindinėje sesijoje (48 apeliacijos, arba 0,3 proc. laikiusiųjų).

Lyginant su praėjusiais metais, labiausiai sumažėjo matematikos darbų apeliacijų (nuo 311 pernai iki 111 šiemet), informacinių technologijų (nuo 38 iki 20) ir biologijos (nuo 29 iki 22) egzaminų, teigiama NŠA pranešime žiniasklaidai.

Lietuvių kalbos ir literatūros, geografijos rezultatų apeliacijų skaičius pasikeitė nežymiai, padaugėjo užsienio kalbos (anglų) apeliacijų (nuo 23 praėjusiais metais iki 48 šiemet), padidėjo ir istorijos (nuo 10 iki 21), fizikos (nuo 2 iki 6) darbų apeliacijų skaičius.

Išnagrinėjus apeliacijai pateiktus kandidatų darbus, pasikeitė 57 darbų (10,71 proc.) įvertinimai (2022 metais pasikeitė 8 proc., 2021 metais – 11,62 proc., 2020 metais – 11,05 proc.).

Po apeliacijų išnagrinėjimo įvertinimai ir didėjo, ir mažėjo: iš 57 darbų, kurių įvertinimai pasikeitė, padidėjo 41 darbo įvertinimai, sumažėjo – 16 darbų įvertinimai.

NŠA praneša, kad abiturientai savo rezultatus po apeliacijų gali rasti informacinėje sistemoje rezultatai.nsa.smm.lt. Rezultatus galima sužinoti ir prisijungus per portalą „Elektroniniai valdžios vartai“.

Brandos egzaminų sesijoje dalyvavę kandidatai mokyklos vadovui apeliaciją galėjo teikti per 2 darbo dienas nuo egzamino rezultatų paskelbimo dienos prašydami, kad darbas būtų dar kartą peržiūrėtas ir įvertintas iš naujo.

Apeliaciją buvo rekomenduojama teikti tuo atveju, jei mokinys, susipažinęs su savo darbo rezultatais ir atlikto valstybinio brandos egzamino darbo virtualia kopija, buvo pagrįstai įsitikinęs įvertinimo klaidingumu. Taip pat buvo sudaryta galimybė rašant prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo nurodyti ir savo apeliacijos teikimo argumentus.

Šiais metais abiturientų valstybinių brandos egzaminų darbus vertino apie 2500 vertintojų. Vertinimas vyko elektroniniu nuotoliniu būdu, tad vertintojams nereikėjo vykti į vertinimo centrus.

Brandos atestatas kandidatui išduodamas tik gavus apeliacijų rezultatus, o į brandos atestato priedą įrašomas apeliacijos rezultatas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją