Apsilankyti šventėje pavyko tik gerokai po pietų, bet sujudimas Naujuosiuose Valkininkuose matėsi jau iš tolo, o kepamų grybų kvapas neleido pasiklysti. Naujųjų Valkininkų bendruomenės pirmininkas Alvydas Valeiša sakė, kad taip gyva čia buvo visą dieną – vieni svečiai išvyksta, kiti atvyksta.

Šventės sumanytojas ir pagrindinis organizatorius skulptorius Nerijus Kavaliauskas pasidžiaugė, kad be ypatingų investicijų į renginio viešinimą pavyko pasidaryti smagią šventę sau ir visiems, kas šiandien važiavo pro Naujuosius Valkininkus ir sustojo pasidomėti, kas ten vyksta. Pats kilęs iš Naujųjų Valkininkų, sugrįžęs į juos gyventi ir visą gyvenimą grybaujantis N. Kavaliauskas pasakojo, kad nereikia bijoti, jog bobausiai kartais priskiriami nuodingiems grybams. Pakanka tris kartus juos atvirinti ir jokių nuodų nelieka. Ir iš tiesų, kol buvau šventėje, nė vienam žmogui neprireikė medikų ar duobkasių pagalbos.

Ponas Nerijus išdavė dar vieną paslaptį – kaip kirtavietėse augančius pavasarinius grybus greitai išvalyti nuo smėlio. Sakė, tereikia pamerkti juos į sūrų šiltą vandenį.

Šventėje patiekalai iš bobausių kainavo nuo 2 eurų ir dauguma apsilankiusiųjų mielai juos ragavo. Kurgi neragaus, kai pagaminti jie buvo itin įmantriai, pavyzdžiui, ištroškinti su sraigėmis.

Pakelės grybų turgeliu garsėjančioje gyvenvietėje pirmieji prekiautojai prie plento atsirado dar XX a. septintajame dešimtmetyje. Šiandien šviežiais bobausiais prekiavusios moterys už pusės litro talpos grybų indą prašė dviejų eurų. Šiemet jos bobausius renka jau nuo kovo ir sako, kad šių grybų sezonas jau baigiasi.

„Kartais senieji grybautojai iš mūsų pasišaipo, kad, kaip jie vadina, šmorškas, renkam, nes cikrinių grybų jau nerandam. Nors iš dalies jie teisūs – pernai žemaičiai gyrėsi pririnkdavę pilnas pintines vasarinių baravykų, o pas mus tuo metu buvo perdžiūvęs miškas ir grybai nedygo. Mano žmona dėl tokios neteisybės net iš grybautojų feisbuko grupės buvo išsitrynusi“, – pasakojo N. Kavaliauskas.