„Rusijos ir Lietuvos vertybės skiriasi: Lietuva yra Europos dalis, ES ir NATO narė, ji jau padarė savo istorinį pasirinkimą. Nepaisant problemų ir konfliktų tai – demokratija, pagarba įstatymui ir esminėms žmogiškoms vertybėms. O V. Putino Rusijos „vertybės“ – visai kitos: tai vogimas, korupcija, piliečių teisių naikinimas ir taip toliau. Mus skiria vertybės, nėra jokio sąlyčio taško. Yra ekonominė priklausomybė, yra Lietuvos verslininkų noras investuoti Rusijoje, tai suprantama. Tačiau kalbant apie valstybių santykius, jie visuomet bus įtartini ir nekels pasitikėjimo, kol valdžioje bus Putino vagių vyriausybė“, - interviu DELFI sakė B. Nemcovas, dalyvavęs Demokratijų bendrijos parlamentiniame forume.

Kol Putinas valdžioje, tol santykiai bus problemiški, sako jis.

„Galite daryti, ką norite – važiuoti į vizitus ir mėginti įsiteikti, būti lojalūs, tikinti jį, koks jis didis, tačiau niekuomet nebus pasitikėjimo. Konflikto priežastys ne tai, kokį santykių modelį pasirinko jūsų vadžia, o tai, kad jūs atstovaujate visiškai kitai vertybių sistemai. Tarkime, jūs galvojate, kad nepriklausomybė svarbiau už dujas, o V. Putinas galvoja, kad visus galima nupirkti. Štai jūs niekada ir nesusitarsite. V. Putinas susitarė su Gerhardu Schröderiu, nes jį buvo galima papirkti, arba Silvio Berlusconi, nes jie vysto bendrą verslą – o kaip susitarti su jumis?“ - , ironizavo B. Nemcovas.

Anot opozicionieriaus, V. Putinas kenčia nuo imperinio komplekso ypatingai sunkia forma ir tai yra priežastis, kodėl Rusijos santykiai prasti su dauguma valstybių – Estija, Latvija, Ukraina, net su Aleksandro Lukašenkos Baltarusija. Apie Gruziją, pasak B. Nemcovo, apskritai geriau nekalbėti, o Lietuva – ne išimtis.

„Jis prisodrina savo imperiškumą antibaltiška propaganda ir iš esmės kenkia Rusijai. Rusija jau nebegali būti imperija, nes nebe ta ekonominė galia, nebėra jėgų“, - sakė B. Nemcovas.

Prezidentą Dmitrijų Medvedevą jis išvadino blogeriu, neturinčiu realios galios. „Jis nuolat lindi „Twitter“ ir savo bloge, realios valdžios neturi. Ką jis besakytų, tai realios prasmės neturės“, - dėstė Rusijos politikas.

Kalbėdamas apie dalies Lietuvos politikų siūlymus glaistyti santykius su Rusija, nes neva jie yra pernelyg aštrūs, B. Nemcovas sakė: „Jei politikai tokie kvaili ir galvoja, kad santykius galima pagerinti kažkokiomis manipuliacijomis, tai jie apsirinka. Iš tiesų galima apsiriboti tik išimtinai ekonominiais klausimais: labai konkrečiai tariantis „tu man – aš tau“. Supraskite, mūsų šalies santvarka – korumpuota „biznio demokratija“, o valdžia – verslininkai, parduodantys naftą, dujas ir besikraunantys sau kapitalą. Tie, kas nori iš tokių santykių uždirbti, gali, tačiau pagerinti dvišalių santykių– neįmanoma, kol valdžioje tokia kleptokratija“.

„Siūlau jums visiems tvirtai pareikšti, kad V. Putinas ir Rusija – tai du skirtingi dalykai ir reikia kritikuoti tam tikrus niekšelius, o ne Rusiją, Lietuvos politikai turi išmokti tai skirti“, - apibendrino jis.