Anot jos, vieši koalicijos lyderių Ingridos Šimonytės ir Aušrinės Armonaitės žodžių mūšiai rodo, kad valdančiosios daugumos partnerių santykiai yra chaotiški, esą taip koalicijos partneriai sprendžia „išlikimo valdžioje klausimus“.

„Kuo toliau, tuo labiau jų tarpusavio barniai primena vaikų darželį, kai smėlio dėžėje nepasidalijama žaislų. Kai kurie ministrų kabineto elgiasi karštakošiškai, puola į atlapus, viešai kaltina vieni kitus.

Tai liudija, kad koalicijoje labai prastai organizuojamas darbas, nėra tarpusavio dialogo, vyrauja kažkoks nepasitikėjimas vienų kitais.

Kodėl? Matyt, premjerei I. Šimonytei nepavyksta visų sutelkti bendram darbui, bendrai vizijai. Situacija labai prasta, o labiausiai dėl to kenčia valstybės ir jos žmonių interesai“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Be to, priduria V. Blinkevičiūtė, jai susidaro įspūdis, kad I. Šimonytė bei Gabrielius Landsbergis tapo „tiesiog rietenų koalicijoje komentuotojais“.

„A. Armonaitės išsišokimai parodė, kad konservatoriai, kaip didieji koalicijos partneriai, nevaldo situacijos, kratosi atsakomybės už politinės lyderystės stoką. Tiek I. Šimonytė, tiek G. Landsbergis – toks įspūdis – tampa rietenų koalicijoje komentuotojais. Lyg jų pačių tai neliestų. Ir tai juk ne pirmas kartas, kuomet konservatoriai paknopstom bėga nuo politinės atsakomybės. Prisiminkime jų siūlymą skelbti išankstinius Seimo rinkimus, premjerės pažadus atsistatydinti.

Susidaro įspūdis, kad konservatoriai net nebando ieškoti sąlyčio taškų tarp partnerių. Tai tas vaikų darželis, matyt, tęsis iki pat rinkimų“, – mano ji.

Pasak V. Blinkevičiūtės, dabartinių konservatorių ir „laisviečių“ konfliktų priežastys „yra grynai pragmatinės“.

„Laisviečiai“ ir konservatoriai kartu dirba trejus metus, o dabar kai kas bando apsimesti, kad vieni apie kitų nuostatas kažko nežinojo.

Trejus metus trys partijos nesugebėjo susitarti dėl mokesčių reformos ir dėl kitų svarbių įstatymų, dabar vieni į kitus bado pirštais ir skrieja kaltinimai visiems aplinkui. (...) Tai atrodo nenormalu, nekonstruktyvu. Ir jei taip ir toliau, tai šiai Vyriausybei toliau bus labai sunku dirbti. Tai kas vienija koaliciją? Gal tik ministrų postai ir valdžios kėdės?“ – klausia V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderės teigimu, prie situacijos normalizavimo neprisideda ir nuolatinis valdančiųjų santykių aiškinimasis su šalies vadovu Gitanu Nausėda.

„Daug emocijų, daug nuolatinių apsižodžiavimų... Visos valdžios šakos turėtų dirbti ranka rankon, matyti nacionalinius interesus, o dabar valdantieji dažnai vykdo emocijomis ir kažkokiomis lyg asmeninėmis ambicijomis grįstą politiką. Aš kviečiu pirmiausia matyti valstybės ir visų jos žmonių interesus“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad prieš kurį laiką vykęs Vyriausybės pasitarimas, kurio metu buvo aptariamas Europos Komisijos (EK) sprendimas dėl „Naujosios kartos Lietuvos“ plano keitimo ir papildymų, sulaukė dėmesio viešojoje erdvėje – pasitarimo metu nebuvo išvengta premjerės I. Šimonytės ir ministrės A. Armonaitės apsižodžiavimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)