„Tuomet, kai prezidentas taip pasakė, jis, matyt, įvertino esamą situaciją šiame Seime. Liūdna konstatuoti, bet akivaizdžiai matosi, kad ši valdančioji dauguma yra nepasiruošusi tam. Matyt, to palaikymo deja ir nebus“, – Eltai sakė V. Blinkevičiūtė.

„Noriu pasakyti viena – vis tiek ateis laikas, kai Lietuva ratifikuos šią konvenciją. Aš esu įsitikinusi“, – tvirtino ji.

Socialdemokratų, remiančių G. Nausėda prezidento rinkimuose, vadovė pažymėjo – smurtas artimoje aplinkoje išlieka viena opiausių visuomenės problemų.

„Kai mes sakome, kad pas mus viskas yra tvarkoje, kad mums nereikia jokių tarptautinių dokumentų – ne tvarkoje. Pasižiūrėkite, kas vyksta, kokie yra mastai ir skaičiai smurto artimoje aplinkoje“, – pabrėžė ji.

„Matykime pirmiausiai tai. Nematykime tų baubų – jų nėra. Žiūrėkime visą kompleksą priemonių, kad iš tikrųjų mūsų valstybėje būtų kaip galima mažiau smurto“, – apibendrino ji.

ELTA primena, kad Konstituciniam Teismui (KT) išaiškinus, jog nevienareikšmiškai vertinama Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai, prezidentas G. Nausėda teigė manantis, kad šios tarptautinės sutarties Seimas neturėtų ratifikuoti.

„Aš manau kad šiuo metu Stambulo konvencijos tvirtinti nereikėtų, kadangi iš to kyla daug pasekmių ir aš manau, kad tai iš esmės pradėtų keisti mūsų edukacijos, švietimo sistemą, ir moterų diskriminacija ten nebūtų pagrindinė tema. Tiesiog Seimas turi atrasti savyje drąsos, nes jei Seimas priimtų neigiamą sprendimą ir Stambulo konvencijos nepatvirtintų, tai nebūtų nekonstitucinis sprendimas. Seimas gali tiek patvirtinti, tiek nepatvirtinti. Konstitucinio Teismo išvada nereiškia, kad Stambulo konvencija Seime privalo būti patvirtinta“, – LRT TELEVIZIJAI sakė G. Nausėda.

Į KT su prašymu įvertinti Stambulo konvencijos atitiktį Konstitucijai praėjusių metų rugsėjį kreipėsi Seimas.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)