Nors ir nematę menamos pasiklausymo įrangos, tyrėjai apklausė keliolika asmenų, tačiau jokių nusikalstamos veikos požymių nerado. Vis dėlto konservatoriai prisiekinėja, kad „blakės“ buvo – esą gali būti, kad teisėsauga jų ir nenorėjo surasti.

Pasiklausymo įrangą matė tik konservatoriai

Generalinė prokuratūra, atsakydama į DELFI paklausimą dėl šio nutraukto ikiteisminio tyrimo, atskleidė, kad pasiklausymo įrangos atsiradimą tyrę pareigūnai savo akimis taip ir nepamatė dviejų „blakių“, apie kurių aptikimą pranešta pernai birželį.

„TS-LKD pranešė, kad specialioji pasiklausymo įranga buvo surasta būstinėje kompiuterio „pelėje“ ir būstinės vidiniame kiemelyje, t.y. medžio šakose. Tyrimą atlikusiems pareigūnams tokių įrenginių pateikta nebuvo ir tyrimo metu jie surasti ir išimti nebuvo“, - teigiama DELFI pateiktame Generalinės prokuratūros komentare.

Prokurorų žodžiais, TS-LKD atstovai neįvardijo jokių konkrečių asmenų, galėjusių prisidėti prie specialios pasiklausymo įrangos sumontavimo. Vis dėlto tiriant „blakių“ istoriją apklausta 13 asmenų. 8 apklaustieji – TS-LKD nariai. Tačiau nei vienam asmeniui įtarimai pareikšti nebuvo. Tyrime taip pat nebuvo nė vieno specialiojo liudytojo – šis statusas suteikiamas asmenims, kurie tyrimo eigoje, tyrėjų nuomone, gali tapti įtariamaisiais.

„Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, kadangi nebuvo gauta jokių objektyvių duomenų, kurie leistų pagrįstai manyti, kad buvo padaryta nusikalstama veika, numatyta Baudžiamojo Kodekso 295 str. (neteisėtas specialios technikos įrengimas ar panaudojimas informacijai rinkti)“, - konstatuoja Generalinė prokuratūra.

R.Alekna: galbūt jie „blakių“ ir nenorėjo rasti

TS-LKD vykdomasis sekretorius Raimundas Alekna DELFI teigė, jog partija su tyrėjais visokeriopai bendradarbiavo.

„Jie turėjo viską“, - tikino R. Alekna.

Tačiau paaiškinti, dėl ko pareigūnai taip ir nepamatė konservatorių esą aptiktų „blakių“, politikas negalėjo. Jis užsiminė manantis, kad TS-LKD šnipinėjo kažkas iš valstybės institucijų, ir tyrėjai „blakių“ net nenorėjo rasti.

„Jie pasakė, kad nelegaliai nebuvo klausomasi. Bet jie nepasakė, kad apskritai nebuvo klausomasi, - užuominomis kalbėjo R. Alekna. - Gal nenorėjo gauti (įrenginių – DELFI). Aš tikrai nenoriu prokuratūros darbo komentuoti. Mes pilnumoje bendradarbiavome, suteikėme visą informaciją, visus asmenis nurodėme. (...) Gal jie nerado, gal jų kolegos rado. Maža ką.“

Paklaustas, ar TS-LKD svarsto galimybę prašyti ikiteisminio tyrimo atnaujinimo, konservatorius teigė nematantis tam prasmės. „Tai būtų tiesiog naivu“, - sakė R. Alekna.

DELFI primena, jog apie pasiklausymo įrangą konservatoriai prabilo pernai vasarą, birželio pabaigoje. TS-LKD lyderiai teigė įtariantys, kad pasiklausymo įranga pirmiausiai buvo skirta šnipinėjimui, siekiant sužinoti, kaip rengiamasi įgyvendinti valstybinius energetikos projektus.