„Mano siūlymas buvo prieš biudžetą išgerti vyno, pažiūrėti vienas kitam į akis, į dūšią ir eiti į biudžetą. Dabar I. Šimonytė perėmė iniciatyvą, dėl ko labai sveikinu, tai jos gal kiti motyvai, nenoriu už ją kalbėti“, – sakė E. Gentvilas.

Visgi „laisviečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas konkrečiau posėdyje ketinamų aptarti temų neįvardino.

„Susitinkame trys koalicinės partijos ir šnekamės apie visus aktualiausius šaliai klausimus. Kas aktualu, apie tai ir šnekėsime“, – sakė V. Mitalas.

Pastarąjį kartą koalicinė taryba susitiko prieš keletą savaičių. Tąkart posėdyje aptartas kitų metų biudžeto, Civilinės sąjungos, vidines trintis pradėjęs kelti Odontologų rūmų įstatymo projekto bei kiti koalicinėms jėgoms svarbūs klausimai.

ELTA primena, kad šiuo metu abu biudžeto svarstymai yra įvykę ir liko tik priėmimo stadija, kuri numatoma gruodžio 5 d.

Vyriausybės patikslintame 2024 m. biudžeto projekte numatyta, kad valstybės pajamos kitais metais sieks 16,98 mlrd. eurų, išlaidos – 20,61 mlrd. eurų. Pirminiame projekte buvo numatyta, kad pajamos sieks 17,01 mlrd. eurų (dabartiniame projekte 30 mln. eurų mažesnės), o išlaidos 20,5 mlrd. eurų (dabar – 110 mln. eurų didesnės).

Valdžios sektoriaus skola 2024 m. turėtų sudaryti 39,9 proc. (neįvertinus ES balanso ir kaupimo poveikio – 38,9 proc.), deficitas – 3 proc. (be laikinųjų priemonių – 2,5 proc.). Pirminiame projekte skola ir deficitas buvo 0,1 proc. punkto mažesni. 2025 m. numatoma, kad skola sieks 43,1 proc., o deficitas 2,5 proc.

Kitąmet vėl galios Mastrichto kriterijai, tad Europos Sąjungos šalys, taip pat ir Lietuva, turės išlaikyti mažesnį nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) biudžeto deficitą bei neturėti didesnės nei 60 proc. BVP dydžio skolos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)