„Tikiuosi, kad šiandien Krašto apsaugos ministerija galutinai pasakys savo poziciją ir mes turėsime galutinį sprendimą, kuris eis kaip nutarimas. (…) Turėti atnaujintą priedangos planą labai svarbu, nes tai yra palengvinimas mūsų institucijoms, reaguojant į krizines ir kitokias ekstremalias situacijas“, – LRT radijui antradienį sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, priedangos plano atnaujinimo procese bendradarbiaujančios ministerijos sutarimo ieško nebent dėl techninių, bet ne politinių, detalių.

„Tai yra techniniai dalykai. Manau, kad tikrai jie bus išsiaiškinti ir turėsime sprendimus, nes politinis sutarimas tikrai yra, kad to reikia. Dabar svarbu, kad tie techniniai klausimai būtų galutinai suderinti ir turėtume gerą priemonę, dėl ko galėsime jaustis saugesni“, – sako A. Bilotaitė.

Anot ministrės, priedangos planą Lietuvai svarbu atnaujinti tam, kad, esant krizinėms, ekstremalioms situacijoms, į pagalbą pasienio pareigūnams iškart stotų šalies kariuomenė.

„Akivaizdu, kad, Baltarusijai prieš mus pradėjus hibridinę ataką, naudojant neteisėtą migraciją, pamatėme, kad reikalinga pritaikyti tą planą prie aktualijų. Šiuo atveju yra kalbama apie kariuomenės pasitelkimą“, – teigė A. Bilotaitė.

„Iki šiol, kiekvienu atveju, mums tenka derintis ir spręsti kartu su kariuomene ir krašto apsaugos ministerija dėl kariuomenės pasitelkimo. Todėl tai buvo Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymas, kad mums reikia jį (priedangos planą – ELTA) atnaujinti, kad, esant tam tikriems indikatoriams ir situacijoms, kariuomenės pasitelkimas būtų jungiamas automatiškai, be derybų ir diskusijų“, – pabrėžė ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, pastarųjų įvykių Rusijoje kontekste, Lietuvai labai svarbu būti pasiruošusiai bet kada uždaryti savo sienas su priešiškomis kaimynėmis.

„Situacija tampa visiškai nenuspėjama tokiu atveju ir gali tikėtis bet kokių scenarijų. Tikrai saugumo prasme tai reiškia, kad mes turime būti maksimaliai pasiruošę, turime padaryti visus darbus, kad mūsų valstybė būtų saugi“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad atnaujintą valstybės sienos apsaugos priedangos planą buvo tikimasi patvirtinti dar pernai rudenį, reaguojant į fizinio barjero su Baltarusija gadinimo atvejus.

Pirmadienį prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys pažymėjo, kad sekmadienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba (VGT) gavo patvirtinimus iš atsakingų institucijų, kad naujas sienos priedangos planas bus patvirtintas dar iki liepą vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją