„Tikslas yra turėti standartizuotų priemonių paketą, kurį būtų galima pritaikyti visose Lietuvos mokyklose. Labai tikiuosi, kad apibendrinę galėsime įtvirtinti sprendimą, kad ne tik pilotiniame projekte dalyvaujančios, bet ir kitos savivaldybės būtų įtrauktos. Visoms Lietuvos mokykloms yra svarbu turėti konkrečias veiksmingas priemones, o šis projektas ir leidžia tai pasitikrinti“, – pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Bilotaitė.

Ministrė pabrėžė, kad nors per bene pusmetį jau atrasta veiksmingų priemonių, visgi, apie galimybę taikyti jas nacionaliniu mastu ministerija spręs tik pasibaigus projektui.

„Skyrėme ypatingą dėmesį bendruomenių pareigūnams, yra stiprinamas šio instituto darbas su įvairiomis grupėmis, kompetencijų didinimas. Bendradarbiaujant su Narkotikų, alkoholio, tabako kontrolės departamentu šiuo metu yra apmokyti 143 bendruomenių pareigūnai 5 didžiuosiuose miestuose ir pilotinių savivaldybių teritorijose“, – aiškino ji.

Pasak ministrės, projekto metu bendruomenių pareigūnai mokyklose atliko saugumo vertinimus pagal parengtą specialų klausimyną, remiantis jais, ugdymo įstaigoms parengtas veiksmų planas. A. Bilotaitės teigimu, projekto metu vyksta ir vieši bei nevieši policijos patruliavimai, mokyklų teritorijose naudojami dronai.

Ministrės teigimu, galutiniai projekto rezultatai bus pristatyti vasarą. Pasak jos, kol kas vertinimas – teigiamas.

Pasak ministrės, projekte dalyvavusios savivaldybės ir pačios skyrė lėšų prevencinių programų įgyvendinimui.

Klaipėdos rajono savivaldybė skyrė 100 tūkst. eurų Gargždų Kranto progimnazijos kamerų įrengimui ir tvoros aplink mokyklą statymui. Tuo metu Alytaus miesto savivaldybė mokykloms pirko stebėjimo sistemų ir detektorių.

„Mes įrenginėjame stebėjimo sistemas, perkame detektorius. Jaunimas tai žino ir puikiai girdi. Jeigu prekyba vyks ne mokykloje, tikėtina, kad vyks kažkur kitur. Vienoje mokykloje įrengėme 30 stebėjimo kamerų: 17 viduje, 13 lauke. Toje mokykloje situacija visai pasikeitė. Tačiau ar jaunimas negali nueiti į parkelį už 400 metrų ir nusipirkti? Ta situacija galima“, – sakė Alytaus meras Nerijus Ceciulis.

Policijos departamento atstovas Mindaugas Akelaitis pabrėžė, kad projekto metu mokyklose registruoti ir keli teisės aktų pažeidimai, susiję su narkotinėmis medžiagomis.

„Per visus 2022–2023 metų mokslo metus mokyklose teisės pažeidimų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis, nebuvo registruota. Per šį praėjusį pusmetį nuo piloto vykdymo pradžios tokių nusižengimų arba teisės pažeidimų jau yra registruota“, – kalbėjo M. Akelaitis.

Nors, anot jo, tokie atvejai – vienetiniai, tačiau tai jau yra indikacija, kad mokyklų bendruomenės, tėvai, moksleiviai aiškiau suvokia problemą ir apie tai praneša tarnyboms.

Pradėjo veikti anoniminė telefono linija: gauti 167 pranešimai

Pasak M. Akelaičio, per pirmąjį šių metų ketvirtį policija užregistravo 12 proc. daugiau nusikalstamų veiklų, susijusių su narkotinių medžiagų apyvarta. Jo vertinimu, nusikaltimų didėjimas indikuoja aktyvią policijos, kitų visuomenės narių įsitraukimą.

VRM iniciatyva policijoje atsirado ir anoniminė telefono linija, kuria galima pranešti apie narkotikų vartojimo atvejus ir problemas.

„Gauti 167 pranešimai, realizuota 22 proc. jų, pradėta 15 ikiteisminių tyrimų, nustatyta 10 asmenų, kurie įtariami nusikaltstamų veikų darymu“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ministerija primena, kad norint pranešti apie galimas narkotikų vartojimo problemas, reikia kreiptis 870060777.

ELTA primena, kad dar pernai Vidaus reikalų ministerijoje su Alytaus miesto, Klaipėdos rajono ir Vilniaus miesto merais pasirašytas bandomojo modelio Nepilnamečių narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose projektas.

Jis vyks pusę metų iki 2024 m. gegužės 31 d. septyniose minėtų rajonų mokyklose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)