„Aš tai vertinu kaip šantažą, kuris yra komunikuojamas iš pono S. Skvernelio pusės“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Bilotaitė.

Ministrė svarsto, kad, galbūt, ekspremjeras VST pertvarkai kritiką žeria dėl to, jog nėra iki galo susipažinęs su informaciją apie realią tarnybos būklę.

„Galbūt nėra susipažinta su informacija, todėl Seimo rudens sesijos metu inicijuosime bendrą Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdį, kuriame pristatysime visą informaciją apie situaciją, kuri yra susijusi su VST gebėjimu atlikti gynybos funkciją, taip pat strateginių objektų apsaugos funkciją“, – svarstė ministrė.

„Manau, kad tai padės kolegoms geriau suprasti situaciją ir kodėl tokie sprendimai yra siūlomi“, – pridūrė ji.

A. Bilotaitė pabrėžia, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) generalinė inspekcija yra konstatavusi, kad VST šiuo metu negalėtų atlikti valstybės gynimo funkcijos.

„Buvo įvertinta, kad šiuo metu VST negalėtų tinkamai atlikti valstybės gynimo funkcijos. Tai mes savo sprendimu, matydami šiame geopolitiniame kontekste šios funkcijos didžiulę svarbą, siūlome ją stiprinti“, – sakė A. Bilotaitė.

„Todėl mes priėjome prie tos sprendimo, kad VST turėtų būti kartu su mūsų policija sujungta. Ir tai yra ne kažkoks likvidavimas, ką bando pasakyti (S. Skvernelis – ELTA), o tiesiog pavaldumo pakeitimas“, – akcentavo ji.

Ministrė įsitikinusi, kad, atsižvelgiant į geopolitinį kontekstą, sprendimas neinicijuoti VST pertvarkos būtų nusikalstamas.

„Nusikalstama būtų nieko nedaryti ir palikti situaciją tokią, kokia yra. Nes tokios funkcijos kaip strateginių objektų apsauga, funkcija atlikti valstybės gynimo funkciją šiame geopolitiniame kontekste yra be galo svarbios“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas S. Skvernelis trečiadienį vykusiame Seimo NSGK posėdyje tikino, kad jeigu valdantieji neatsisakys iniciatyvos integruoti VST į policiją, jo vadovaujama partija svarstys galimybę trauktis iš partijų susitarimo dėl gynybos.

„Jeigu bus įgyvendinta tokia nusikalstama galimai veikla prieš Lietuvos saugumą, siūlysiu mūsų partijos organams svarstyti galimą pasitraukimą iš parlamentinių partijų susitarimo“, – akcentavo S. Skvernelis.

VRM darbo grupė, atlikusi VST funkcijų peržiūrą, veiklos auditą, paskelbė siūlantys tarnybą integruoti į policiją, numatant, kad karo padėties atveju VST išliktų ginkluotųjų pajėgų sudėtine dalimi. Planuojama, jog policijos sudėtyje VST veiktų kaip specializuotas padalinys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)