„Stebime situaciją, tai kas vyksta. Šiuo metu mūsų institucijos nefiksuoja jokių naujų tendencijų ar pasikeitimų. Visi yra pasirengę, esame darbiniame režime. Visos tarnybos ir visos institucijos yra pasiruošusios reaguoti, jei kažkas keistųsi“, – Eltai šeštadienį sakė A. Bilotaitė.

„Koordinuoju savo veiksmus politiniame lygmenyje su ministrais: tiek Latvijos, tiek Estijos. Tą patį daro ir mūsų tarnybų vadovai“, – akcentavo ministrė.

Paklausta, kokios migracijos politikos Lietuva laikytųsi, jei pasienyje imtų formuotis iš neramumų krečiamos valstybės besitraukiančių Rusijos piliečių srautai, A. Bilotaitė nedvejojo.

„Lietuvos institucijos turi principingą poziciją, mes savo veiksmus koordinuojame. Jei bus reikalingi veiksmai – tai jie bus daromi kartu (su kitomis Baltijos valstybėmis – ELTA)“, – sakė ministrė.

Estijos ir Latvijos politikai išsakė savo poziciją

Šeštadienį savo „Twitter“ paskyroje išrinktasis Latvijos prezidentas, šalies užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius rašė, kad Ryga neketina keisti pernai rugsėjį įvestų ribojimų Rusijos piliečiams, todėl rusams dėl „Vagner“ keliamų neramumų neišduos humanitarinių ar kitokių vizų. Pasak jo, Baltijos šalys glaudžiai bendradarbiauja ir koordinuoja bendrą išorės sienų apsaugą, o prireikus – imsis papildomų saugumo priemonių.

Tuo metu Estijos premjerė Kaja Kallas užtikrino, kad Talinas bendradarbiauja su kaimyninėmis valstybėmis ir keičiasi informacija apie įvykius Rusijoje. Be to, politikė paragino estus nekeliauti į Rusiją.

ELTA primena, kad Rusijos samdinių grupuotės „Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. J. Prigožinas, jau kelis mėnesius kritikavęs Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Kremlių paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.

Skelbiama, kad J. Prigožino pajėgos jau kontroliuoja karinius objektus Rostove prie Dono, tęsiasi susirėmimai ir Voroneže.

Reaguodamas į šalyje kilusius neramumus, šeštadienio rytą į gyventojus kreipėsi ir pats Vladimiras Putinas. Jis nurodė, kad „Vagner“ veiksmai yra „dūris Rusijai į nugarą“. Maskvos lyderis nurodė, kad bus imtasi visų priemonių, kad situacija pietinėje šalies dalyje būtų suvaldyta.