Prakalbo apie riaušes prie Seimo

Buvęs VST vadas R. Pocius interviu Delfi tikino, jog nesutarimai su vidaus reikalų ministre A. Bilotaite prasidėjo po riaušių prie Seimo praėjusią vasarą. Ministrė tikino, jog joks politikas negali nurodinėti pareigūnams.

„Kad būtų visiems aišku – joks politikas, pabrėžiu, nei ministras, nei Seimo narys negali nurodinėti pareigūnams, kokią taktiką naudoti malšinant neramumus ir užtikrinant viešąją tvarką.

Laikai tikrai yra seniai pasikeitę, bet kai kurie politikai vis dar nori vadovauti teisėsaugai ir teisėtvarkai. Operacijoms ir riaušių malšinimo planams, ikiteisminiams tyrimams vadovauja pareigūnai, ir joks politikas jiems negali nurodinėti.

Neramumų malšinimo prie Seimo operacija buvo tokia, kad pernai vadovavo policija. (…) Policijos generalinis komisaras jau paaiškino, koks modelis buvo pasirinktas, kad būtų išvengta perteklinės jėgos panaudojimo, bereikalingų aukų. Ir kodėl operacijų vadovas nepaskelbė plano „Vėtra“.

Susiklosčius ypatingai situacijai ir prireikus skubiai pasirengti VST tai galima padaryti ir žodiniu ministro leidimu, tą numato teisės aktai. Taip ir buvo padaryta“, – tikino ministrė.

A. Bilotaitė pasakojo, jog pastiprinimas atvyko laiku ir „procedūrinis formalumas – žodinį pavedimą įforminti raštu tikrai neturėjo jokios įtakos neramumų neramumų suvaldymui“.

Ji kalbėjo, jog nerimą kelia faktas, kad praėjus metams po riaušių, kai jų byla jau yra perduota teismui, vėl grįžtama prie taktikos aptarimo.

„Kam, kuriam iš įtariamųjų talkina šią istoriją eskaluojantis politikai“, – klausimą kėlė ji.

Seimo apgultis

Ar raštiškas nurodymas dėl riaušių valdymo buvo – neaišku: kas nuo to pasikeičia?

„Ignoravimas labai aiškiai iliustruoja požiūrį. Nenorėčiau įvardinti priežasčių, bet buvo komplekas, kuris rodė žmogaus požiūrį į tarnybą, į darbą, į bendradarbiavimą. Tai yra grėsminga“, – konstatavo A. Bilotaitė.

Ji paneigė generolo žodžius, kad kažkas tikrindavo jo buvimą darbe.

„Vieną kartą fiksavome, kad buvo meluota, – kad darbotvarkėje nurodytas susitikimas su vienu diplomatu, bet, (...) išsiaiškinus, kad tai yra melas, pabandėme išsiaiškinti“, – sakė ministrė.

„Sunku komentuoti tokius despertaiškus, neadekvačius generolo veiksmus. Be komentarų“, – tęsė A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, už riaušių valdymą buvo atsakinga policija.

„Paraginčiau jį pasidomėti įstatymais ir nesivadovauti poįstatyminiais aktais“, – kalbėdama apie planą „Vėtra“ sakė A. Bilotaitė.

„Kas pasikeičia nuo to – mes įforminame ar ne? Faktas buvo tas, kad VST pasitelkta laiku“, – teigė ministrė.

„Įforminimo klausimas neturėjo esmės šito proceso prie Seimo suvaldymui“, – tvirtino ji.

A. Bilotaitė teigia neprisiminusi, ką kalbėjo su R. Pociumi riaušių metu.

„Kalbant apie tai, kaip atvažiuos, taktinius dalykus, nemanau, kad tai yra politikų klausimai ir ne politikai turi dėl taktinių dalykų atsakyti“, – sakė ministrė.

Ji užsiminė, kad buvo politikų, norinčių įsikišti į situacijos valdymą, tačiau konkrečių pavardžių ji neįvardino.

„Klausimas apie tai, kaip aš vertinu dabar tai, kas vyksta – tai tik patvirtina, kad einame teisingu keliu ir kad teisingi sprendimai buvo“, – teigė A. Bilotaitė.

„Net neabejojau, kad tokie pokyčiai sukels tokių pasisakymų laviną, tokių veiksmų – aš tuo neabejojau, buvau pasirengusi“, – tęsė ministrė.

Ministrė sakė paskutinį kartą su R. Pociumi kalbėjosi apie jo pasitraukimą iš tarnybos.

„Pocius, kaip supratau iš jo pozicijos, pripažino, kad pas jį yra rimtų problemų. Dėl to atsirado šis bendras sprendimas“, – spaudos konferencijoje trečiadienį teigė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Skvernelis: tai vadinasi ir riaušių nebuvo?

Parlamentaras, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis pirmadienį pranešė, jog rengia kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą

„Pirmadienį paviešinta informacija turi būti patikrinta, joje – skandalingi faktai, kad prie Seimo vykusios riaušės, pasirodo, buvo kaip ir ne riaušės, ką dabar vidaus reikalų viceministras ir policijos vadovas pasakyti“, – LNK sakė S. Skvernelis, kalbėdamas apie pirmadienį Vidaus reikalų ministerijos (VRM) surengtą spaudos konferenciją.

Seimo narys teigė, jog riaušių malšinimui yra numatytas specialus planas, vidaus reikalų ministro patvirtina tvarka.

„Kuriame labai aiškiai įvardinta, kad prasidėjus riaušėms nedelsiant apskrities komisariato viršininkas privalo įvesti planą „Vėtrą“. Ministras ar ministrė tuomet turi pasitelkti Viešojo saugumo tarnybą (VST) žodžiu, arba raštu, jeigu iš anksto tai planuota nebuvo. Bet per tas dvi dienas, jei buvo pasitelkta žodžiu, turi būti įforminta raštu.

Yra visa seka plane, kokie pareigūnai ir ką veikia. Nes supraskime, riaušių malšinimas yra labai stiprios prievartos naudojimas prieš tuos žmones, kurie nors ir pažeidžia įstatymą, bet yra žmonės. Tai čia saviveiklos negali būti“, – LNK pabrėžė opozicijos atstovas S. Skvernelis.

„Turi būti laikomasi įstatymų. Ir jeigu tos pareigos neatliko vidaus reikalų ministrė tuo metu, arba kiti pareigūnai, tai prokuratūra ir turėtų nustatyti ar tinkamai atliko pareigas. O jeigu buvo pareigų neatlikimas – kokias pasekmės sukėlė“, – teigė LNK pašnekovas.

Seimo narys S. Skvernelis kartu priminė, jog riaušių prie Seimo metu buvo sužaloti policijos, VST pareigūnai, sugadintas turtas, nukentėjo ir riaušėse dalyvavę žmonės

Pirmadienį VRM surengtoje spaudos konferencijoje buvo teigiama, kad planas „Vėtra“ įvestas nebuvo. S. Skvernelis klausė – ar ir riaušių tada nebuvo?

„Tai vadinasi ir riaušių nebuvo? Darome tokias prielaidas. Jeigu riaušių nebuvo, kokį tada ikiteisminį tyrimą baigia prokuratūra? O tyrimą baigė pagal BK straipsnį 283 – riaušės. Tai čia nesueina galai“, – kalbėjo jis.

LRT laidai „Dienos tema“ S. Skvernelis pirmadienį dar sakė, kad jei „riaušių nebuvo, VST pariegūnai jas malšino neteisėtai.

„Dar daugiau, jeigu tada ten nebuvo riaušių ir viešojo saugumo pareigūnai malšino jas, jie tai darė neteisėtai. Tai klausimų yra labai daug ir, manau, čia pagrindiniai dalykai, kurie iliustruoja tam tikrą nekompetenciją, kai kalbama apie vidaus reikalų ministrę“, – sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, kodėl tada policijos vadovas ir VRM viceministras kalba kitaip, S. Skvernelis LNK prakalbo apie „grubiai pažeistas numatytas tvarkas, tiek įstatymines, tiek po įstatymines“.

„Ir prasidėjus riaušėms planas „Vėtra“ turėjo būti įvestas“, – sakė jis.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, jog tuo metu prie Seimo nebuvimo norima panaudoti perteklinės fizinės jėgos, todėl buvo naudojamas skandinaviškas modelis.

„Na, žinote, mes galime praktikos pasisemti ir iš skandinaviško modelio, galbūt vokiški, itališko modelio. Bet jei tai nėra aprašyta mūsų teisės aktuose, o juose aprašyta kitaip, tai gali taikyti bet kokį modelį, bet laikykis griežtai įstatymo. O dėl pajėgų nebuvimo, kad nenorėjo iššaukti didesnės reakcijos, tai nebuvo, ką demonstruoti.

Mes matėme, kad policijos tiesiog nebuvo, ji tik po to po truputį atsirado. Ir didžiausia bėda buvo, kad tiesiog fiziškai policijos nėra. Jeigu nebūtų pasitelkta VST, o ji negalėjo būti pasitelkta, nesant plano „Vėtrai“, tai dabar žiūrint atgal kyla daug klausimų ir į juos reikės atsakyti, pirmiausia – vidaus reikalų ministrei“, – LNK sakė parlamentaras S. Skvernelis.

Jis sutiko, jog VST gali padėti policijai, bet pagalbos formos taip pat yra nustatytos tvarkose. S. Skvernelio teigimu, jau protesto pabaigoje turėjo būti aišku, kuo viskas pasibaigs.

„Ir pareigūnai, kurie eina į riaušių židinių, o mes negalime ginčytis, jog tuo metu riaušių nebuvo, jie negali veikti be teisinio pagrindo. Pamačius mitingą, kiek žmonių susirinko, kokios nuotaikos, kokios kalbos sklinda, ten buvo, nereikėjo net kriminalinės žvalgybos informacijos rinkti, jau buvo matoma, kuo tai gali baigtis. Kai minia jau pradėjo supti Seimą, akivaizdu buvo, kuo tai pasibaigs. (…) Dar prieš tai prasidėjo smurtas prieš Seimo narius, kurie išėjo (iš Seimo, aut. p.) – jie patyrė arba fizinį, arba psichologinį smurtą.

Tie Seimo nariai, kurie sėdėjo užsibarikadavę rūmuose, tai gal to nematė. Bet tie Seimo nariai, kurie nepabijojo ir išėjo iš rūmų, tai tą smurtą patyrė. Tai tokiais veiksmais, masiniais veiksmais buvo pažeidžiama viešoji tvarka ir tai yra pagrindas bent jau pradėti aplinkybių tyrimą dėl riaušių pradėjimo“, – svarstė jis.

Visą LNK pokalbį su S. Skverneliu žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)