Migracijos departamentas pradėjo procedūras tam, kad išsiaiškinti. Nes, kaip žinote, reikia pirmiausiai išsiaiškinti visas aplinkybes ir tada jau, išaiškėjus, ar turi, ar neturi (Rusijos – ELTA) pilietybę, kokiu pagrindu turi, tada jau imamasi kitų procesų“, – trečiadienį žurnalistus prieš Vyriausybės posėdį informavo A. Bilotaitė.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad jeigu vaiko tėvas Algirdas Švanys iš tiesų turi Rusijos pilietybę, jam turėtų būti panaikinta Lietuvos pilietybė.

„Pas mus yra reglamentuojama, kad jeigu įgyji kitos šalies pilietybę, turi atsisakyti Lietuvos arba jos netenki. Tai šiuo atveju reikia išsiaiškinti visus dalykus ir tada bus priimti sprendimai. Bet Migracijos departamentas jau yra pradėjęs šią procedūrą pas save institucijoje“, – paaiškino ji.

Visgi. A. Bilotaitė pripažįsta, kad sunku pasakyti, kiek Migracijos departamento pradėtos procedūros gali užtrukti.

„Manu, kad institucijos dirba pagal atitinkamus reikalavimus, procedūras ir turėtų viskas paaiškėti kaip ir nustatyta“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrė taip pat pažymi, kad ši situacija atskleidė tam tikras teisinio reguliavimo spragas, kurios atsiranda norint vaikui išduoti dokumentus.

„Taip, mes matome atitinkamas spragas, kai tėvai nėra susituokę ir jie, tarkime, nebebūna kartu šeimoje. Ir būna kitas reglamentavimas, kai šeima gyvena santuokoje ir vėliau įvyksta skyrybų procesas – tada įsijungia dar kiti teisiniai dalykai“, – teigė A. Bilotaitė.

A. Bilotaitė tikina, kad išanalizavus reguliavimo trūkumus bus pateikti atitinkami sprendimai.

„Visos institucijos šį klausimą nagrinėja, žiūri tam tikrus reglamentavimo trūkumus ir pateiks atitinkamu sprendimus ateičiai, kad tokios situacijos būtų atidžiai vertinamos ir tokie dalykai nepasikartotų“, – patikino ji.

Ministrė taip pat padėkojo visoms institucijoms, kurios prisidėjo prie to, kad tėvo pagrobta mergaitė būtų sugrąžinta į Lietuvą.

„Tikrai tai yra visų institucijų ir tarnybų bendras darbas. Ir tai, kad visa ši situacija išsisprendė taip, yra pavyzdys, kad mūsų institucijos sklandžiai dirba ir geba sėkmingai įgyvendinti būtent tokius iššūkius“, – džiaugėsi A. Bilotaitė.

Antradienio vakarą Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) pranešė, kad pagrobta ir tėvo į Kaliningrado sritį išgabenta mergaitė su mama pargabenta į Lietuvą.

Kaip Eltai antradienį anksčiau pranešė NKVC, mergaitės mama, siekdama susigrąžinti dukrą, buvo nuvykusi į Rusiją.

ELTA primena, kad rugpjūčio 27 dieną teisėsaugos institucijos gavo moters pranešimą apie tai, jog Kretingos rajone, Sausdravų kaime, vyras paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę, 2022 m. gimusią, dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Pradėjus paiešką, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos-Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė į meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris. Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovo Giedriaus Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Lietuva pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo, taip pat kreipėsi į Kaliningrado srities pasienio pareigūnus su prašymu kuo skubiau organizuoti susitikimą dėl kūdikio perdavimo ir grąžinimo motinai.

Dukrą į Rusiją išgabenusiam tėvui, teismo sprendimu, buvo paskirtas suėmimas už akių.