Gulbinų kvartalas Lietuvoje yra pats prabangiausias. Čia savo rezidencijas turi turtingiausi Lietuvos verslininkai, nors oficialiai buvo deklaruojama, kad Verkių regioniniame parke statoma visuomenės poilsiui skirta poilsiavietė.

V. Benkunskas: nuo šiol ežeras priklauso visam Vilniui

Sostinės meras V. Benkunskas teigė, kad sutvarkius vandens telkinio pakrantę, įrengus taką iki jo, nuo šiol ežeras priklauso visam Vilniui. Jis vylėsi, kad ateityje bus atverta ir daugiau takų, kuriais galima bus prieiti prie Gulbinų ežero, tačiau, pasak V. Benkunsko, reikės laukti teismų sprendimų.

„Teritorija buvo uždara. Kita vertus, palikta gamtos prieglobsčiui. Dabar turime labai gražią teritoriją, turime labai gražų ežerą ir susikooperavus skirtingoms institucijoms, tai yra savivaldybei, Aplinkos ministerijai, Seimo Aplinkos apsaugos komitetui ir miškų tarnyboms, pavyko išspręsti, pirmiausia, išspręsti biurokratinius niuansus, kad galėtume padaryti darbus, civilizuotai atverti teritoriją prie ežero visai visuomenei. Turime ežerą, kuris priklauso visam Vilniui, visiems miestiečiams, bet juo naudotis, deja, dabar negalėjo tie, kas norėjo“, – penktadienį žurnalistams pasakojo V. Benkunskas, oficialiai paskelbęs apie Gulbinų ežero pakrantės atvėrimą visuomenei.

V. Benkunskas pasakojo, kad savivaldybės įmonė „Grinda“ per pastaruosius kelis mėnesius padarė taką iki Gulbinų ežero pakrantės, kuriuo iki vandens telkinio galima nusigauti ir neįgaliojo vežimėliu. Anot jo, takai prie ežero išvalyti nuo kritusių medžių, nupjauta dalis krūmų. Taip pat prie tako įrengta ir automobilių stovėjimo aikštelė.

Jo teigimu, savivaldybė siekia įregistruoti servitutą, kad visuomenė galėtų patogiai prieiti prie ežero per valstybinį sklypą ir per valstybinį mišką, kurį šiuo metu nuomojasi „Gulbinų turizmas“. Tačiau, anot jo, teisinės procedūros dar šiek tiek gali užtrukti, nes reikia koreguoti detalųjį planą.

„Visi viešieji vandens telkiniai, kurių Vilniuje neturime labai daug, kur galėtume vasaros laikotarpiu užsiimti poilsiu, turi būti atviri, tarnauti visiems, priklausyti visiems. Čia yra viena iš tų vietų“, – pabrėžė sostinės meras. V. Benkunskas, paklaustas, kada galima tikėtis takų iki ežero, einančių per Gulbinų namų kvartalą, atvėrimo visuomenei, teigė, kad šiuo atveju koreguojamas detalusis planas.

„Dabar yra padaryti sprendimai, kurie neliečia tos teritorijos, kuri yra apjuosta geležine tvora. Dėl jos, kaip žinia, vyksta teismai, kurie dar gali užtrukti kurį laiką. Tam, kad mes galėtume padaryti servitutinius praėjimus per patį sklypą skersai, nepaisant teismų, reikia padaryti detaliojo plano korekcijas. Savivaldybė tą yra inicijavusi, bet tam reikalingas laikas, tai gali trukti ir ne vienerius metus. Šioje vietoje padarėme tai, ką galėjome padaryti iš karto, nelaukiant teismų“, – dėstė sostinės meras.
Spaudos konferencija dėl atveriamos visuomenei pakrantės prie Gulbinų kvartalo

S. Gentvilas: jau yra dvi valstybės pergalės

Savo ruožtu aplinkos ministras Simonas Gentvilas pabrėžė, kad Gulbinų ežero pakrantės atvėrimo atvejis leido apginti du visuomenės interesams naudingus principus. Taip pat jis teigė, kad Nacionalinė žemės tarnyba su kvartalo savininkais šiuo metu bylinėjasi dviejose bylose. Valstybė siekia susigrąžinti dalį valstybinės žemės, nes jos išnuomota per daug nei reikia pastatams eksploatuoti. Šiuo metu verslininkams išnuomota beveik 15 ha valstybinės žemės.

„Šis atvejis byloja apie du precedentus. Pirmasis precedentas – valstybinis miškas buvo įregistruotas šioje teritorijoje ir prie valstybinio miško turi būti garantuota gyventojų prieiga. Tai šiuo atveju valstybiniai miškai negali būti užtverti jokiu būdu. Tai buvo pirmoji valstybės pergalė prieš nuomininką, antroji pergalė yra šis paplūdimio įrengimas ir prieiga prie tvenkinio“, – penktadienį žurnalistams sakė Gulbinų ežero pakrantėje apsilankęs S. Gentvilas.
Spaudos konferencija dėl atveriamos visuomenei pakrantės prie Gulbinų kvartalo

Ministras akcentavo, kad ši pergalė siunčia signalą visiems miškus ir valstybinių telkinių pakrantes apsitvėrusiems savininkams.

„Tai siunčia žinutę visiems miškus apsitvėrusiems savininkams, kad miško nevalia aptverti ir nevalia aptverti valstybinių telkinių. (...) Visi yra lygūs prieš įstatymą, nesvarbu nuo piniginės storio ar įtakos valstybiniam sektoriui“, – pabrėžė jis.
Spaudos konferencija dėl atveriamos visuomenei pakrantės prie Gulbinų kvartalo

Jo teigimu, šiuo atveju verslininkams išnuomota per daug valstybinės žemės.

„Mes labiau turime pagrindo manyti, kad valstybinė žemė, kuri yra aplink tuos pastatus, ji yra perteklinė“, – atkreipė dėmesį jis.

Ministras atkreipia dėmesį, kad Seimo Aplinkos komitete yra svarstoma diferenciacija tarp to, kas yra privati rekreacija, o kas yra viešoji rekreacija.

„Jeigu savivaldybė matys, kad vykdoma privati rekreacija, tai yra privati veikla (...) savivaldybės galės inicijuoti žemės nuomos sutarčių pakeitimą ir sumažinti tuos plotus, kurie išnuomoti tokiems pastatams“, – akcentavo S. Gentvilas.

A. Gedvilienė: tai yra teisingumo grąžinimas
Spaudos konferencija dėl atveriamos visuomenei pakrantės prie Gulbinų kvartalo

Tuo metu Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė teigė, kad valstybė dar turi darbų, kuriuos reikia atlikti.

Vilnius nėra tas kraštas, kuris labai turtingas ežerais. Tai turbūt tas faktas, kad atvėrėm šitą ežerą visuomenei, yra tam tikras teisingumo grąžinimas. Bet tai yra tik pusė kelio. Man atrodo yra labai svarbu ryžtingai eiti ta krytimi, kuria jau pradėta eiti valstybės institucijų. Ir tos tvoros geležinės turi nelikti. Ir priėjimas per mišką prie ežero turi atsirasti. Man atrodo tada tai būtų tikras teisingumas. Turime nugalėti senovinį požiūrį uzurpuoti gražiausias Lietuvos vietas. Čia yra pusiaukelė. Bet eisim ir toliau ir pasieksim to, ko iš tikrųjų visi norim“, - teigė A. Gedvilienė.

Prokuratūra pradėjo tyrimą

ELTA primena, kad 2021 metais Seimo Antikorupcijos komisija atliko tyrimą ir konstatavo, kad, dokumentuose atvaizduojant Gulbinų kvartalo teritoriją, joje esantis miškas neteisėtai pažymėtas kaip ne miško žemė. Šia situacija susidomėjus Specialiųjų tyrimų tarnybai, dokumentuose teritorijai miško statusas buvo sugrąžintas.
Spaudos konferencija dėl atveriamos visuomenei pakrantės prie Gulbinų kvartalo

Miškų įstatymas ir aplinkos ministro patvirtintos Lankymosi miške taisyklės numato, kad visuomenė laisvai ir nevaržomai gali patekti tiek į privatų, tiek į valstybinį mišką.

Tačiau šių metų birželio 7 dieną „Delfi“ portalo žurnalistams ir tinklaraštininkui Skirmantui Malinauskui apsilankius Gulbinų kvartale iškilo sunkumų patekti į šalia ežero esantį mišką. 14,5 ha Gulbinų kvartalo teritoriją juosia tvora, nepaisant to, kad 3,4 ha sklypo pripažinta mišku, kuriame pagal įstatymą gali lankytis visi žmonės.

Žurnalistus pasitikęs apsaugos darbuotojas paaiškino, kad į mišką galima patekti per vartelius. Tačiau šie varteliai ne visada būna atrakinti.

Birželio 12 dieną Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriuje pradėtas tyrimas dėl statinio – tvoros, esančios valstybinės žemės sklype Gulbinų kvartale, statybos teisėtumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)