V. Benkunskas priminė, kad statybos leidimas medžius planuojančiai kirsti įmonei „Dobilo daigas“ yra išduotas 2021 m.

„Kol nėra nuginčytas statybos leidimas, leidžiantis daryti rekonstrukciją, o tame statybos leidime visi 9 medžiai yra sužymėti kaip nukirstini, jie turi teisę tai daryti (medžius kirsti – ELTA). Todėl mes vakar ir kreipėmės į Prokuratūrą prašydami patikrinti, ar visos procedūros išduodant statybos leidimą buvo teisėtos, ar nėra viešo intereso pažeidimo. Tai gali padaryti tik Prokuratūra. Prokuratūra, matydama viešo intereso pažeidimus, turi kreiptis į teismą, o teismas panaikinti statybos leidimą. Tokia yra procedūra ir mes ją pradėjome.

Kreipėmės ir į Aplinkos ministrą, kad jis pakeistų teisės aktus visiems želdiniams, esantiems ant pastatų stogų, ant inžinerinių tinklų, – kad būtų privaloma juos derinti su savivaldybe. Taip, galime sukurti apsaugą, bet tiksintis laikas yra ne mūsų pusėje. Iš miesto pusės paprašėme, kad būtų peržiūrimos visos kameros, kurios stebi perimetrą. Viešosios tvarkos pareigūnai stebės aplinką – važiuos, patruliuos, ypač nakties laikotarpiu. Jeigu tik matys, kad kažkoks judesys čia vyksta, skambins policijai, skambins mums, mes čia tuoj prisistatysime“, – miniai susirinkusių vilniečių žadėjo V. Benkunskas.

Politikas taip pat kreipėsi ir į netoli medžių gyvenančius žmones, kad šie stebėtų situaciją, o pastebėję įtartiną veiklą iš karto apie tai praneštų policijos pareigūnams.

„Lygiai taip pat čia gyvenančiųjų labai prašau, jei matote, kad kažkokia technika buriasi, atsiranda neaiškūs dariniai, kurie gali virsti medžių griovimo darbais, drąsiai skambinkite policijai. Mes juos įspėjome, kad reaguotų greitai. Nors ir nėra pavojaus gyvybei bei žmogaus sveikatai, situacija yra svarbi. Policija pažadėjo reaguoti. Kol kas turime saugoti tą vietą, kol sukursime teisinę apsaugą. – Į protestuotojus kreipėsi Vilniaus meras ir pridūrė. – Vis dėlto gyvename teisinėje valstybėje, negalime čia padaryti antros Garliavos, turime elgtis teisėtai, bet šiuo atveju situaciją turime sutvarkyti visuomenės spaudimo pagrindu.“

Jis pabrėžė, kad šiandien savivaldybė išsiųs raštą bendrovei „Dobilo daigas“ apie tai, kad pristatymo visuomenei (apie projektą – ELTA) nebuvo.

„Jie neišėjo žmonėms ir nepapasakojo, mes jų nematėme. Ir jokio plano nėra, nes jo tiesiog negali būti. Niekas neatstos šitų brandžių medžių, vadinasi, tos sąlygos yra neišpildytos ir mes aiškiai parašysime, jog miesto savivaldybė, atstovaudama visų vilniečių interesus, aiškiai pasako, kad jokio pritarimo šitų medžių šalinimui nėra ir nebus“, – akcentavo V. Benkunskas.

ELTA primena, kad trečiadienį medžių kirtimą Naujamiestyje planuojančios atlikti bendrovės „Dobilo daigas“ atstovai turėjo susitikti su gausiai susirinkusiais sostinės gyventojais, norinčiais medžius išsaugoti.

Po viešojoje erdvėje kilusio visuomenės pasipiktinimo dėl rugpjūčio mėnesį planuojamo atlikti 9 medžių kirtimo Naujamiestyje esančioje terasoje prie Romaino Gary paminklo Vilniaus miesto savivaldybė įmonę įpareigojo suorganizuoti susitikimą su gyventojais ir išgirsti jų argumentus. Bendrovė taip pat buvo įpareigota parengti bei suderinti su savivaldybe naujų želdinių sodinimo projektą.

Į susitikimą Vilniuje susirinko keli šimtai miesto gyventojų su plakatais: „Nelieskite mūsų medžių“, „Betonas nepagamins deguonies“, „Kas miestą ardo labiau: medžiai ar veslo trumparegystė?“, „Jie visi verti išsaugoti“, „Medžiai – tai paveldas“ ir kt.

Susitikimo dalyviai neslėpė nusivylimo verslininkų planais medžius iškirsti, sakydami, kad tokia jų savivalė užkniso, o gyventojų kantrybės taurė jau perpildyta.

Vis dėlto susitikimą organizavusi įmonė „Dobilo daigas“ pati renginyje nepasirodė, o susirinkusieji pabrėžė, kad planuotas susitikimas neįvyko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją