Tokį Bažnyčios požiūrį į lytinį švietimą tarptautinėje ekumeninėje konferencijoje apie iššūkius šeimai išdėstė kunigas Andrius Narbekovas. Jis pasipiktino, jog kontracepcijos platintojai nėštumą beveik prilygina lytiškai plintančioms ligoms, nuo kurių reikia saugotis.

„Šioje schemoje matyti akį rėžiantis neigiamas požiūris į nėštumą. O tai, savaime suprantama, ir neigiamas požiūris į vaiką“, - kalbėjo kunigas Kaune vykusioje ekumeninėje konferencijoje „Krikščionys iššūkių šeimai akivaizdoje“.

Lytinis švietimas ir lytinis ugdymas – du skirtingi dalykai?

Skaitydamas pranešimą apie jaunimo rengimą šeimai A. Narbekovas pabrėžė, kad lytinis švietimas ir lytinis ugdymas tik atrodo panašios sąvokos, tačiau šių sąvokų samprata, pasak kunigo, skiriasi iš esmės savo kilme ir požiūriu į žmogų. Pagrindinis lytinio švietimo skirtumas nuo lytinio ugdymo tas, kad lytinis švietimas glaudžiai, jo nuomone, susijęs su socialine rinkodara, kai pasitelkus atitinkamas priemones formuojamas norimas vartotojo elgesys.

Socialinė rinkodara remiasi keturiais pagrindiniai poliais, arba 4P (product, price, place, promotion – produktas, kaina, vieta, skatinimas).

Andrius Narbekovas
"Pasižiūrėkime koks yra kontracepcijos socialinio marketingo ir lytinio švietimo ryšys pagal šituos keturis „P“. Taigi lytinio švietimo ir socialinio kontraceptikų marketingo vieta būtų mokykla. Toliau produktas ir kokie tai būtų produktai. Tai būtų, aišku, prezervatyvai, būtų hormoninė kontracepcija. Na, ir tas skatinimas – būtų kalbama apie tas lytinio švietimo pamokas, apie gyvenimo įgūdžių mokymą. Ten yra labai daug vardų, kaip ir tas nekaltas sveikos gyvensenos mokymas“, - pasakojo A. Narbekovas.

„Paprastai socialinio marketingo kontekste yra deklaruojama nedidelė, patraukli kaina, o kaip mes žinome, ne kartą nuskambėjo, kad vaikams tai reikėtų duoti iš viso dykai, nemokamai, nes vaikai neturi už ką šitų priemonių įsigyti. Tačiau yra industrinės ekonomikos profesoriaus, Nobelio premijos laureato D. Patono išvada. Jis sako, kai kontraceptikų kaina krenta, tai paskatina ją vartoti ir ne tik paauglius, kurie jau yra lytiškai aktyvūs, bet ir tuos, kurie iki to lytinių santykių nėra turėję“, - pridūrė kunigas.

Nėštumas toks pat nepageidaujamas kaip liga

A. Narbekovas taip pat pabrėžė, kad kontracepcijos socialinės rinkodaros apologetai nuolat kalba, esą gimstamumo kontrolė palaikoma tam, kad žmonės galėtų mėgautis sekso malonumais be nėštumo pasekmių, o lytinis malonumas esą yra integrali lyčių lygybės dalis.

„Mes kalbame apie rizikingo elgesio pasekmes, tam tikra prasme – žalą, ir mes girdime apie taip vadinamas žalos mažinimo programas“, - kalbėjo kunigas bei pridūrė, kad tarp tokių pasekmių ar žalos minima AIDS, ŽIV ir nėštumas.

„Jeigu kalbama apie kovą su lytiškai plintančiomis ligomis, pirkite, mes jums parduodame prezervatyvus. Jeigu jūs nenorite nepageidaujamos arba žalingos pasekmės po lytinių santykių – nėštumo – naudokite hormoninę kontracepciją. Jeigu jūs nenorite užsikrėsti ŽIV arba AIDS, naudokite prezervatyvą ir dar galbūt geriau ne po vieną, nes jie ne taip jau gerai apsaugo. Lytiškai plintančių ligų, kaip matome, nepavyksta prezervatyvais išvengti, tuomet yra reikalingas gydymas. Jeigu nesuveikė hormoninė kontracepcija, įvyko dar didesnė komplikacija, tuomet reikia daryti abortą. Jeigu prezervatyvas pavedė, tuomet, kaip mes suprantame, yra neišgydoma problema“, - sakė A. Narbekovas.