2006 m. gegužės 17 d. iš Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento gavus duomenų apie tai, kad Darbo partijos veik­la yra galimai finansuojama iš kitų lėšų nei oficialiai deklaruojama, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. Ikiteisminis tyrimas šioje byloje vyko nuo 2006 m. gegužės 17 d. iki 2007 m. gruodžio 28 d.

2006 m. gegužės 17 d. įteikti pranešimai apie įtarimą Darbo partijos centrinės būstinės vadovo pavaduotojai Vitalijai Vonžutaitei, Darbo partijos iždininkei Marinai Liutkevičienei ir Nijolei Steponavičiūtei. Joms paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

2006 m. birželio 22 d. įteiktas pranešimas apie įtarimą Darbo partijos atsakingajam sekretoriui Vytautui Gapšiui. Jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

2006 m. birželio 29 d. įteiktas pranešimas apie įtarimą traukiamojo baudžiamojon atsakomybėn juridinio asmens – Darbo partijos – atstovui.

2006 m. liepos 18 d. Viktoro Uspaskicho žmonai įteiktas šaukimas, adresuotas V.Us­paskichui, atvykti į Generalinę prokuratūrą, tačiau nurodytu laiku V.Us­pas­kichas neatvyko, apie neatvykimo priežastis nepranešė, savo konkrečios buvimo vietos nenurodė. Darbo partijos laikinoji pirmininkė Loreta Graužinienė, apklausta kaip liudytoja, patvirtino, kad jai V.Uspaskicho buvimo vieta nežinoma.

2006 m. rugpjūčio 25 d. Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas V.Uspaskichui paskyrė kardomąją priemonę – suėmimą. Tą pačią dieną paskelbta tarptautinė įtariamojo paieška, jam išduotas Europos arešto orderis.

2006 m. rugsėjo 15 d. V.Uspaskichas buvo sulaikytas Maskvos policijos, bet pasiprašė politinio prieglobsčio ir iš suėmimo buvo paleistas. Rusijos Federacija priėmė sprendimą atsisakyti patenkinti Lietuvos ekstradicijos prašymą ir įtariamojo neišdavė Lietuvos Respublikai.

2007 m. rugsėjo 26 d. V.Uspaskichas suimtas tarptautiniame Vilniaus oro uoste.

2007 m. rugsėjo 27 d. Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas, įvertinęs aplinkybę, kad V.Uspaskichas pats grįžo į Lietuvą, kaltinamajam skyrė kardomąją priemonę – namų areštą.

2007 m. spalio 15 d. gauta papildoma specialisto išvada dėl Darbo partijos ūkinės finansinės veiklos. Specialistai ilgą laiką negalėjo pateikti savo išvadų, nes Darbo partija vangiai vykdė reikalavimus pateikti visus oficialios Darbo partijos buhalterinės apskaitos dokumentus.

2007 m. gruodžio 14 d. ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo Darbo partijoje ir kitų su tuo susijusių nusikaltimų atskirtas į atskirą tyrimą.

2007 m. gruodžio 28 d. įtariamiesiems šioje byloje paskelbta apie ikiteisminio tyrimo pabaigą ir pradėtas įtariamųjų supažindinimas su surinkta ikiteisminio tyrimo medžiaga. Įtariamųjų ir jų gynėjų prašymu susipažinimo su bylos medžiaga terminas pratęstas kelis kartus.

2008 m. balandžio 14 d. surašius kaltinamąjį aktą, baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

2008 m. balandžio 29 d. Vilniaus apygardos teismo sprendimu V.Us­pas­kichui kardomoji priemonė namų areštas pakeista užstatu (1 500 000 Lt) ir rašytiniu pasižadėjimu neišvykti.

2008 m. birželio 18 d. Vilniaus apygardos teismas surengė pirmąjį posėdį, kurio metu atsižvelgė į V.Gapšio prašymą ir suteikė jam papildomai laiko susipažinti su bylos medžiaga iki 2008 m. rugsėjo 1 d. Šio posėdžio metu valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai pateikė teismui civilinį ieškinį dėl 6 050 475 Lt žalos padarymo valstybei Darbo partijai neteisėtai gavus dotacijas ir kompensaciją. Civilinius ieškinius šioje byloje taip pat yra pateikę Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (dėl 3 009 043 Lt) ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius (dėl 855 347 Lt) (iš viso – dėl 9 914 865 Lt).

2008 m. spalio 13 d. paskirtas teismo posėdis neįvyko, nes susirgo kaltinamoji Marina Liutkevičienė.
2008 m. lapkričio 13 d. paskirtas teismo posėdis neįvyko, nes į teismo posėdį neatvyko kaltinamojo V.Gapšio gynėjas, kuris tuo pat metu dalyvavo kitame teismo posėdyje.

2008 m. lapkričio 26 d. baudžiamasis procesas teismo posėdžio metu buvo negalimas, nes nebuvo gautas Lietuvos Respublikos Seimo sutikimas patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo nariais tapusius kaltinamuosius V.Uspaskichą ir V.Gapšį.

2008 m. gruodžio 9 d. Lietuvos Respublikos Seimas sutiko, kad Seimo nariai V.Uspaskichas ir V.Gapšys būtų traukiami baudžiamojon atsakomybėn ir būtų suvaržoma jų laisvė.

2009 m. sausio 15 d. teismo posėdis neįvyko, nes V.Gapšio gynėjas tuo pat metu dalyvavo kitoje byloje.

2009 m. vasario 27 d. Vilniaus apygardos teismas priėmė nutartį kreiptis į Lietuvos Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyta juridinio asmens atsakomybė neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Tuo pačiu baudžiamosios bylos nagrinėjimas atidėtas iki bus gautas Konstitucinio Teismo nutarimas.

2009 m. birželio 7 d. Lietuvos Respublikoje įvyko rinkimai į Europos Parlamentą, kurių metu kaltinamasis V.Us­paskichas buvo išrinktas Europos Parlamento nariu, todėl jis Lietuvos Respublikos teritorijoje įgijo tokią pačią asmens neliečiamybę, kaip ir Lietuvos Respublikos Seimo narys.

2009 m. birželio 8 d. Konstitucinis Teismas priėmė nutarimą, kuriame išaiškino, kad Baudžiamojo kodekso 20 ir 43 straipsniai neprieštarauja Konstitucijai, tad baudžiamojon atsakomybėn gali būti traukiamas juridinis asmuo.

2009 m. liepos 14 d. Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras Algimantas Va­lantinas kreipėsi į Europos Parlamento pirmininką su prašymu atšaukti V.Uspaskicho teisinį imunitetą bei leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

2010 m. rugsėjo 7 d. Europos Parlamento nariai balsuodami atėmė teisinę neliečiamybę iš europarlamentaro V.Us­paskicho.

2010 m. spalio 11 d. Vilniaus apygardos teismas sušaukė teismo posėdį, tačiau jame byla nebuvo nagrinėta, nes jame nedalyvavo įtariamojo V.Uspaskicho gynėjas, pateikęs pažymą, kad jis tą dieną sirgo, bei įtariamosios V.Vonžutaitės gynėjas, pranešęs, kad jis tą dieną dalyvauja kitame anksčiau paskirtame posėdyje.

2010 m. gruodžio 21 d. paskirtas teismo posėdis neįvyko, nes jame nedalyvavo įtariamoji V.Vonžutaitė, pateikusi pažymą, kad posėdžio dieną sirgo.

2011 m. sausio 27 d., vasario 17 d., kovo 3 d., balandžio 7 d., balandžio 28 d., gegužės 26 d. paskirti teismo posėdžiai neįvyko, nes juose nedalyvavo kaltinamoji V.Vonžutaitė, pateikusi pažymas, kad nurodytomis posėdžio dienomis ji sirgo.

2011 m. birželio 2 d. Vilniaus apygardos teismas paskyrė kaltinamajai V.Von­žutaitei teismo psichiatrijos ekspertizę, kurios metu turėtų būti nustatyta, ar kaltinamoji pagal savo sveikatos būklę gali stoti prieš teismą, dalyvauti procese bei tinkamai naudotis jai suteikiamomis kaltinamosios teisėmis.

2011 m. rugsėjo 12 d. teisme gauta baudžiamoji byla su ekspertizės aktu.

2011 m. rugsėjo 19 d. teismo posėdis atidėtas 2011 m. rugsėjo 26 d. neatvykus kaltinamajai M.Liutkevičienei (dokumentai, pateisinantys neatvykimą, nepateikti). Priimta nutartis M.Liut­kevičienei pakeisti paskirtą kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti – į suėmimą.

2011 m. rugsėjo 19 d. gautas kaltinamojo V.Uspaskicho prašymas leisti nedalyvauti 2011 m. spalio 10 d. teismo posėdyje, suteikiant galimybę jam dalyvauti Europos Parlamento Teisės reikalų komiteto posėdyje, kuriame bus svarstomas jo prašymas dėl teisinio imuniteto sugrąžinimo.

2011 m. rugsėjo 26 d. teismo posėdyje išnagrinėtas klausimas dėl kardomosios priemonės – suėmimo – termino nustatymo kaltinamajai M.Liutkevičienei ir jai paskirta kardomoji priemonė pakeista į rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Be to, šiame teismo posėdyje kaltinamoji M.Liutkevičienė atsisakė savo gynėjo advokato L.Gasiūno.

2011 m. spalio 4 d. teismui pateiktas advokatės R.Kurlavičienės orderis ginti M.Liutkevičienę.

2011 m. spalio 17 d. atmestas gynėjos advokatės R.Kurlavičienės prašymas leisti jai susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga ir atidėti bylos nagrinėjimą iki 2012 m. sausio 27 d. Pradėtas įrodymų tyrimas, skelbiamas kaltinamasis aktas.

2011 m. spalio 24 d. tęsiamas įrodymų tyrimas, prokuroras toliau skaito kaltinamąjį aktą. Baigus skaityti, ko­legijos pirmininkė paklausė kaltinamųjų, ar šie supranta, kuo yra kaltinami bei ar prisipažįsta kaltais. Kaltinamieji V.Gapšys, M.Liutkevičienė pareiškė, kad jie savo poziciją dėl pareikštų kaltinimų turi suderinti su savo gynėjais. Be to, M.Liutkevičienė nurodė, kad jos gynėjai nebuvo sudaryta galimybė pilnai susipažinti su bylos medžiaga. Skelbiama pertrauka iki 2011 m. gruodžio 5 d.

2011 m. gruodžio 5 d. tęsiamas įrodymų tyrimas. Gynėja advokatė R.Kurlavičienė pakartotinai pareiškia prašymą leisti pilnai susipažinti su byla ir daryti pertrauką iki 2012 m. sausio 27 d. Prašymas atmestas. Kaltinamieji išsako poziciją dėl pareikštų kaltinimų, tačiau sutinka paaiškinimus dėl pareikštų kaltinimų duoti tik apklausus byloje visus liudytojus.

2011 m. gruodžio 12 d. teismo posėdyje kaltinamasis V.Gapšys teismui pateikė savo gynėjo advokato Virgilijaus Kaupo pranešimą dėl 2008 m. balandžio 28 d. teisinės pagalbos nutraukimo. Nurodytas esminis motyvas ją nutraukti – advokatui „nepriimtinas šios bylos sureikšminimas kitų teismuose nagrinėjamų bylų atžvilgiu“.

2011 m. gruodžio 12 d. teisėjų kolegija raštu kreipėsi į Lietuvos advokatų tarybos pirmininką, prašydama pagal Lietuvos advokatų etikos kodeksą bei kitas teisės normas, reglamentuojančias advokato profesinę veiklą, įvertinti adv. V.Kaupo veiksmus nutraukiant teisinės pagalbos sutartį su kaltinamuoju V.Gapšiu.

2012 m. sausio 30 d. teismo posėdyje kaltinamojo V.Gapšio advokatas Saulius Ju­zukonis pareiškė prašymą suteikti papildomai laiko susipažinti su baudžiamąja byla. Kaltinamasis V.Gapšys, palaikydamas gynėjo prašymą, išsakė poziciją, jog teismui netenkinus prašymo, jis nutrauks teisinės pagalbos sutartį su šiuo gynėju. Prašymas patenkintas iš dalies, paskelbta pertrauka iki 2012 m. vasario 20 d., suteikiant laiko naujai įstojusiam į bylą gynėjui pilnai susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga.

2012 m. vasario 20 d. posėdyje dėl kaltinamosios M.Liutkevičienės gynėjos ad­vokatės M.Kurlavičienės ligos pas­kelb­ta pertrauka iki vasario 27 d. 2012 m. vasario 20 d. nutartimi, vadovaujantis Baudžiamojo kodekso 51 str. 2, 3 d., kaltinamiesiems, tarp jų – ir juridiniam asmeniui Darbo partijai – paskirti valstybės gynėjai.

2012 m. vasario 27 d. Teismo posėdyje pradėtos pirmųjų liudytojų apklausos. Apklausti 5 liudytojai.

2012 m. kovo 2 d. teismo posėdyje pareikšti nušalinimai teisėjų kolegijai. Posėdis iš esmės neįvyko, nes byla perduota Lietuvos apeliaciniam teismui spręsti skundus dėl valstybės gynėjų paskyrimo.

2012 m. kovo 8 d. Lietuvos apeliaciniame teisme išnagrinėti skundai dėl valstybės gynėjų paskyrimo. Skundai atmesti.

2012 m. kovo 9 d. posėdis įvyko, apklausti 5 liudytojai.

2012 m. kovo 16 d. posėdis neįvyko neatvykus kaltinamajai V.Vonžutaitei bei pateikus pažymą, kad kaltinamoji serga.

2012 m. kovo 26 d. posėdis įvyko, apklausti 5 liudytojai.

2012 m. kovo 30 d. posėdis įvyko, apklausti 2 liudytojai.

2012 m. balandžio 2 d. posėdis įvyko, apklaustas 1 liudytojas.

2012 m. balandžio 13 d. posėdis neįvyko neatvykus kaltinamajai M.Liut­ke­vičienei, pateikta pažyma, kad serga. Šiame posėdyje nebuvo ir vieno teisėjų kolegijos nario dėl ligos.

2012 m. balandžio 23 d. posėdis įvyko, apklausti 3 liudytojai.

2012 m. balandžio 27 d. posėdis įvyko, apklaustas 1 liudytojas.

2012 m. balandžio 30 d. posėdis įvyko, apklausti 7 liudytojai.

2012 m. gegužės 4 d. ir 7 d. posėdžiai neįvyko neatvykus kaltinamajai V.Von­žutaitei, pateikta pažyma, kad serga.

2012 m. gegužės 11 d. posėdis įvyko, apklausta 11 liudytojų.

2012 m. gegužės 14 d. posėdis įvyko, pradėta pagrindinės bylos liudytojos apklausa.

2012 m. gegužės 18 d. posėdis įvyko, tęsiama pagrindinės bylos liudytojos apklausa.

2012 m. gegužės 28 d. posėdis įvyko, apklausti 5 liudytojai, tęsiama pagrindinės bylos liudytojos apklausa.

2012 m. birželio 1 d. posėdis įvyko, tęsiama pagrindinės bylos liudytojos apklausa.

2012 m. birželio 4 d. posėdis įvyko, apklausti 4 liudytojai, tęsiama pagrindinės bylos liudytojos apklausa.

2012 m. birželio 8 d. posėdis neįvyko neatvykus kaltinamajam V.Gapšiui, pateikta pažyma, kad serga.

2012 m.birželio 15 d. posėdis įvyko, apklausta 12 liudytojų.

2012 m. birželio 18 d. posėdis įvyko, apklausti 9 liudytojai.

2012 m. rugsėjo 7 d. posėdyje dėl ligos neatvykus kaltinamajai M.Liut­ke­vi­čienei, teismas priėmė nutartį bylą jos atžvilgiu išskirti į atskirą. Kitų kaltinamųjų atžvilgiu procesas vyko toliau, apklausta 14 asmenų.

2012 m. rugsėjo 10 d. posėdis įvyko, apklausti 4 liudytojai.

2012 m. rugsėjo 17 d. posėdyje nutarta kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl jos sutikimo patraukti kaltinamuosius V.Uspaskichą ir V.Vonžutaitę, kaip kandidatus į 2012 m. Seimo rinkimus, baudžiamojon atsakomybėn.

2012 m. rugsėjo 24 d. posėdis įvyko, apklausta 12 liudytojų, taip pat su proceso dalyviais suderintas posėdžių grafikas 2013 metų sausio–gegužės mėnesiams.

2012 m. spalio 19 d. posėdis įvyko, apklaustas 31 liudytojas.

2012 m. spalio 22 d. posėdis įvyko, apklausta 16 liudytojų.

2012 m. spalio 26 d. posėdis įvyko, apklausti 7 liudytojai. Posėdyje sprendžiama dėl būtinumo apklausti likusius liudytojus šioje byloje.

2012 m. spalio 30 d. kaltinamasis V.Us­paskichas „Žinių radijo“ laidoje pareiškė: „Kas jiems trukdo elementariausioje buhalterinėje byloje pastatyti tašką?“

2012 m. lapkričio 5 d. posėdis įvyko. Kaltinamasis V.Uspaskichas pareiškė nu­šalinimą valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui Sauliui Verseckui. Prašymas dėl nušalinimo atmetamas. Teismas nutaria pagarsinti liudytojų, kurie yra mirę arba išvykę gyventi į užsienį, parodymus, kitų liudytojų į teismo posėdžius nekviesti.

2012 m. lapkričio 9 d. posėdis įvyko, į procesą įstoja naujas, papildomas kaltinamojo V.Uspaskicho gynėjas. Kaltinamieji V.Uspaskichas ir V.Gapšys pareiškia nušalinimą bylą nagrinėjančiai teisėjų kolegijai. Prašymas dėl nušalinimo atmetamas. Toliau buvo numatytos kaltinamųjų apklausos, bet kaltinamieji atsisako duoti parodymus iki bus baigtas visų įrodymų tyrimas.

2012 m. lapkričio 12 d. posėdis įvyko, pradėta garsinti rašytinė bylos medžiaga, pagarsinta 30 bylos tomų.

2012 m. lapkričio 16 d. posėdis neįvyko, nes neatvyko nei vienas iš kaltinamosios V.Vonžutaitės gynėjų.

2012 m. lapkričio 19 d. kandidatas į Ministrus Pirmininkus A.Butkevičius „Ži­nių radijo“ laidoje pareiškė, kad Darbo partija kaip juridinis asmuo „vargu ar bus nuteista“.

2012 m. lapkričio 20 d. Vilniaus apygardos teismas nutartimi pavedė Lietuvos Respublikos generaliniam prokurorui kreiptis į Lietuvos Respublikos Seimą dėl Seimo sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narius, kaltinamuosius V.Uspaskichą, V.Vonžutaitę ir V.Gapšį ir kitaip suvaržyti jų laisvę.

2012 m. lapkričio 20 d. kandidatas į Ministrus Pirmininkus A.Butkevičius LR Seimo posėdyje pareiškė: „Dėl va­di­na­mo­sios bu­hal­te­ri­nės by­los rei­kė­tų pri­si­im­ti, ger­bia­ma­sis Ku­bi­liau, jums at­sa­ko­my­bę. Tiek me­tų vyks­ta teis­mo pro­ce­sas! At­leis­ki­te. Tai jūs tik­riau­siai ket­ve­rius me­tus bu­vo­te da­bar val­džio­je, tai ko­dėl Lie­tu­vo­je teis­mai tiek il­gai at­lie­ka… (Bal­sai sa­lė­je).“.

Šaltiniai: Generalinė Prokuratūra, prokuroro Sauliaus Versecko „Atgimimui“ pateikti duomenys, „Atgimimo“ inf.