Ir tai įvyko gerokai anksčiau, nei generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen – jai ne tik pranešė apie nuo praėjusių metų lapkričio vidurio atliekamą ikiteisminį tyrimą, bet ir paprašė Seime surengti neeilinę sesiją dėl K. Bartoševičiaus teisinės neliečiamybės panaikinimo bei leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Iš kokių šaltinių ši informacija galėjo pasiekti K. Bartoševičių, kuris dar kartą trečiadienį buvo iškviestas į apklausą Panevėžio policijoje, pareigūnai teigia nežinantys, tačiau pažymi, jog šios aplinkybės nėra tyrimo objektas. Tačiau įtariama, kad ši informacija tuometį parlamentarą galėjo pasiekti iš su „Ąžuoliuko“ choru susijusių asmenų.

„Tačiau tikrai ši informacija nebuvo gauta iš vaikų“, – pareigūnai net neoficialiai kol kas nebuvo linkę atskleisti šių detalių.

Nors prokuratūra atsisako komentuoti šiuo metu vykstantį ikiteisminį tyrimą, kuriame įtarimai dėl seksualinio smurto prieš nepilnamečius jaunuolius yra pareikšti buvusiam parlamentarui K. Bartoševičiui, Delfi.lt šaltiniai atskleidė daugiau detalių apie galimai įvykdytus nusikaltimus.

„Naktį, kai mes jau miegodavome, jis įsėlindavo į mūsų kambarį“, – taip apie dabar jau buvusį Seimo narį K. Bartoševičių kalbėjo nuo jo, įtariama, nukentėję nepilnamečiai. Apie tai, ką patyrė, jie ne iš karto išdrįso prabilti ne tik berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ vadovybei, bet ir savo tėvams, teigia Delfi.lt šaltiniai teisėsaugos institucijose.

Maža to, aiškėja, kad apie tai, jog keturi nepilnamečiai, įtariama, patyrė seksualinę prievartą, žinojo daugybė chore dainuojančių berniukų – kai kurie teigia esą tai matę savo akimis, daugelis prisipažino sužinoję iš kitų pasakojimų. Ir gerokai anksčiau, nei kilo šis skandalas.

O kalbos, kad tuometis parlamentaras galimai panaudojo seksualinį smurtą prieš vaikus, tarp „Ąžuoliuke“ dainuojančių jaunuolių pasklido akimirksniu – Delfi.lt šaltinių teisėsaugos institucijose teigimu, tai nepilnamečiai patvirtino per apklausas Panevėžio vyriausiajame policijos komisariate, kuris ir atlieka procesinius veiksmus ikiteisminiame tyrime.

Kristijonas Bartoševičius
Anot redakcijos šaltinių, nepilnamečiai nuo K. Bartoševičiaus, įtariama, nukentėjo chore dainuojantiems nepilnamečiams suorganizuotos stovyklos metu. Joje dalyvavo ir nuo vaikystės „Ąžuoliuke“ dainavęs, 2012-2020 m. chorui vadovavęs K. Bartoševičius. Tapęs Seimo nariu jis ryšių su choru nenutraukė.

„Jis visada lankydavosi stovyklose“, – kalbėjo liudytojai.

Vasarą organizuotos stovyklos metu, įtariama, K. Bartoševičius galėjo seksualiai smurtauti prieš nepilnamečius.

„Kai atsiguldavome miegoti, jau būdavo tamsu, o jis ateidavo į mūsų kambarį ir...“, – pareigūnams pasakojo nepilnamečiai.

Vienu metu kambaryje gyvendavo po kelis vaikus, tačiau tai K. Bartoševičiaus, įtariama, nesutrikdė – šaltinių teigimu, tyrimo metu kai kurie nepilnamečiai prisipažino matę, kaip buvęs parlamentaras esą atliko seksualinio pobūdžio veiksmus.

Pareigūnai įtaria, kad buvęs politikas prieš tris nepilnamečius atliko tvirkinimo veiksmus, o prieš vieną jų – seksualinio prievartavimo veiksmus. Bet visa tai vyko ne vienu metu ir ne su tame pačiame kambaryje gyvenančiais vaikais.

Apie tai, ką patyrė, nepilnamečiai jau yra papasakoję vaikų centro „Užuovėja“ psichologams. Šias apklausas per televizijos ekraną galėjo stebėti ir K. Bartoševičius bei jam atstovaujantis advokatas Olegas Šibkovas, tačiau jie kategoriškai atsisako kalbėti apie šiuo metu pareigūnų atliekamus procesinius veiksmus.

„Mums uždrausta kalbėti“, – į kalbas nesileido buvusio Seimo nario advokatas.

Tuo metu Delfi.lt šaltiniai atskleidė, kad dėl prieš nepilnamečius galimai panaudoto seksualinio smurto į teisėsaugą esą buvo kreiptasi gerokai anksčiau, nei oficialiai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas – pareigūnai iš pradžių norėjo įsitikinti, kad pateikta informacija nėra išgalvota.

Pasak šaltinių, pareigūnai Panevėžyje jau ne kartą apklausė K. Bartoševičių, tačiau šis jam mestų įtarimų nepripažino ir nurodė, kad įtarimai neatitinka tikrovės. Tiesa, jis neneigia, kad lankėsi vasaros stovykloje.

Prokuratūra yra pranešusi, kad ikiteisminiame tyrime, kuris buvo pradėtas praėjusių metų lapkričio 15 d., tiriami nusikaltimai dėl seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo.

„Turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu“, – nurodė prokuratūra.

Pranešta, kad tyrimo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

„Detalesnė informacija apie galimai įvykdytų nusikalstamų veikų aplinkybes, laiką, vietą, ryšį su įtariamuoju ir kitas teikiama nebus, siekiant užtikrinti nukentėjusiųjų teisę į konfidencialumą“, – buvo teigiama prokuratūros pranešime.

Ikiteisminio tyrimo metu K. Bartoševičiui buvo paskirtos dvi kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti su įpareigojimu nebendrauti su nukentėjusiais asmenimis bei dokumentų paėmimas. Be to, buvusiam Seimo nariui ir jo advokatui uždrausta teikti informaciją apie tyrimą ir jo duomenis nukentėjusiųjų teisių užtikrinimo tikslais.

K. Bartoševičius anksčiau aiškino, kad prokuratūros mesti įtarimai dėl nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo esą yra nepagrįsti.

Delfi.lt pažymi, kad K. Bartoševičius yra laikomas nekaltu, nes jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir nėra pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)