„Pranešimų gauname apie pažeidimus, yra jų jau virš 60. Kadangi mes bendradarbiaujam tiek su policija, tiek su Vyriausiąja rinkimų komisija, tai labai sunku kol kas pasakyti, kurie tie pranešimai pasitvirtina, ar ne. Bet esam gavę pranešimų, aišku, daugiausia yra apie politinės reklamos pažeidimus, nes politinės agitacijos laikotarpis jau trunka pusmetį“, – Eltai pasakojo V. Baran.

„Bet jau nuo vakar dienos atsiranda ir pranešimų dėl galimų rinkėjų papirkimų atvejų, taip pat dėl komisijų darbo atsiranda pranešimų“, – pažymėjo stebėtojų koordinatorius.

Pasak V. Baran, kol kas sunku pasakyti, kiek pranešimų pasitvirtins, nes dalis jų yra perduodama policijai.

„Bet kol kas sunku pasakyti, nes čia yra galimi pažeidimai, kol kas patvirtinti negalime. Kai kuriuos pranešimus esame perdavę jau iškart policijai. Tai policija jau tiria ir žiūri, ar pradės kokį nors galbūt ikiteisminį tyrimą. Bet čia jau perduota policijai, policija ir svarstys, ir tirs“, – pabrėžė „Baltųjų pirštinių“ atstovas.

Anot jo, visi gaunami pranešimai yra patikrinami organizacijos teisininkų. Todėl, V. Baran teigimu, dalis iš pažeidimų ištaisomi iš karto, stebėtojams apie juos pranešus.

„Mes turime teisininkų grupę, kuri tikrina visus pranešimus. Kai kurie pranešimai yra, pavyzdžiui, apie rinkimų komisijos darbą, ir tie pažeidimai yra ištaisomi mūsų stebėtojams pranešus apie juos. Tai tokie pranešimai, jie nėra fiksuojami“, – teigė V. Baran.

Pajėgumų trūksta visada, nes rinkimų apylinkių Lietuvoje – virš 2 tūkst.

V. Baran neslėpė, kad rinkimų stebėtojų „Baltosioms pirštinėms“ trūksta visada, nes Lietuvoje yra virš 2 tūkst. rinkimų apylinkių, o stebėtojų – apie 300.

„Dėl pajėgumų – turbūt niekada neturėsime užtektinai, nes šiais rinkimais pačių stebėtojų turime apie 300, tačiau, kaip žinome, rinkimų apylinkių yra virš 2000. Tai tų pajėgumų, tiesą sakant, visada trūksta“, – pripažino stebėtojų koordinatorius.

„Bet jau (stebėtojų – ELTA) registraciją esame uždarę pirmam turui, tai dabar gali registruotis tik antram turui“, – pažymėjo V. Baran.

Pasak jo, stebėtojai koordinuojami atkreipiant dėmesį ir į rinkimų apylinkių pavojingumą.

„Jau prasidėjus rinkimų savaitei ir balsavimui išankstiniam, gauname pranešimus ir indikacijas apie dabartinius rinkimus, indikacijas apie, galbūt, tam tikras apylinkes, kurios pavojingesnės, ir jas tikrai fiksuojam, atkreipiam į tai dėmesį, ir koordinuojam atitinkamai stebėtojus“, – reziumavo V. Baran.

ELTA primena, kad antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Jis tęsis iki ketvirtadienio, kovo 2 dienos.