„Turime priminti sau, kad kova už laisvę niekada nesibaigia. Mes tikime demokratine, nepriklausoma ir suverenia Baltarusija, kaip ir Ukrainos pergale. Autoritarinis režimas privalo žlugti, o Lukašenka ir jo parankiniai patraukti atsakomybėn”, – pažymi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Ministrai atkreipė dėmesį į nepaisant tarptautinės bendruomenės pasmerkimo Lukašenkos režimo vykdomas represijas.

„Žmogaus teisių gynėjai, žiniasklaidos darbuotojai, teisininkai, piliečiai, kritikuojantys režimą, vadinami ekstremistais. Tęsiasi jų persekiojimas, šantažavimas, areštai ir kalinimas. Politiniai kaliniai, kurių skaičius išaugo iki 1500, ne tik neteisėtai kalinami, bet ir kankinami. Uždaromos tautinių mažumų mokyklos“, – rašoma išplatintame pranešime spaudai.

Pareiškime smerkiama Baltarusijos režimo logistinė ir politinė parama Rusijos vykdomam karui prieš Ukrainą. Atkreipiamas dėmesys, kad kaimyninės šalies teritorijoje dislokuojamas ne tik branduolinis ginklas, bet ir „Wagner“ samdinių grupuotė. Taip pat pabrėžiama, kad Lukašenkos režimas tiesiogiai įsitraukia į priverstinę Ukrainos vaikų deportaciją, dėl kurios kaltinimus Rusijos vadovui pateikė Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

Užsienio reikalų ministrai pareiškime pabrėžė, kad šiuo ypač skaudžiu Baltarusijos istorijos momentu Baltijos šalys ir Lenkija toliau remia Baltarusijos tautą, išlikdami ištikimi įsipareigojimui, išreikštam istoriniu šūkiu „Už mūsų ir jūsų laisvę“.

Taip pat akcentuojamas tikėjimas ne tik demokratine, nepriklausoma ir suverenia Baltarusija, bet ir Ukrainos pergale, taip pat įsipareigojimas ir toliau remti demokratines Baltarusijos jėgas, jos vadovybę bei kitus pilietinės visuomenės atstovus, kurie telkiasi siekdami demokratinių pokyčių šalyje.

ELTA primena, kad prieš tris metus Baltarusijoje vyko Vakarų šalių nepripažįstami prezidento rinkimai, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko ilgamečiam šalį valdančiam Aliaksandrui Lukašenkai.

Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė milžinišką protestų bangą, tačiau Minsko režimas juos malšino smurtu – tūkstančiai buvo sulaikyti, keli žmonės žuvo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją