Kovo 27 ir 28 dienomis pratybose dalyvavo Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose dislokuoti NATO oro policijos misiją vykdantys Vokietijos KOP naikintuvai F-4F „Phantom“, Švedijos KOP JAS-39 „Gripen“ ir Suomijos KOP F-18 „Hornet“, taip pat Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvas C-27 „Spartan“.

„Mums visada malonu rengti šias NATO treniruotes Šiauliuose, – sakė Lietuvos KOP štabo viršininkas pulkininkas Antanas Jucius. – Tai išskirtinė galimybė kartu treniruotis mūsų šalies, sąjungininkų ir NATO šalių partnerių karinėms oro pajėgoms“.

“Tai pirmas kartas, kai Suomija dalyvauja šioje treniruotėje. Švedija šiuose NATO mokymuose dalyvaus antrą kartą. Pagal treniruotės scenarijų kovo 27 d. Švedijos naikintuvas JAS-39 „Gripen“ perims C-27 „Spartan“ orlaivio kontrolę Švedijos oro erdvėje ir parlydės jį iki Lietuvos sienos, kur šį perims vienas iš NATO oro policijos misijoj dalyvaujančių

Vokietijos KOP F-4F „Phantom“ orlaivių, ir palydės atgal į KOP Aviacijos bazę Šiauliuose.

Baltijos šalyse mes jau susiradome draugų, ir ilgainiui Vokietijos karinėms oro pajėgoms Baltijos šalių oro policijos misija tapo įprasta, – sakė Šiauliuose dislokuoto Vokietijos „Phantom“ naikintuvų kontingento vadas plk. ltn. Holger Radmann. – Labai svarbu turėti tokias galimybes, kaip BRTE treniruotės, kad galėtume toliau praktikuotis ir įgyvendinti procedūras, jas glaudžiai koordinuodami su šalimis partnerėmis, ir taip užtikrinti NATO oro erdvės saugumą“.

Kovo 28 tą pagal tą patį scenarijų treniruosis Suomijos F-18 „Hornet“ naikintuvai.

„Visos šios procedūros reikalauja didelio pasirengimo ir koordinavimo“, – sakė Ramštaino Jungtinės oro pajėgų vadavietės operacijų skyriaus atstovas pulkininkas Lone Traeholt.

Pasak jo, BRTE XI siekiama sudaryti galimybę kartu treniruotis NATO ir partnerių šalių oro ir žemės įguloms, kad jos galėtų sėkmingai atlikti savo užduotis tarptautinėje aplinkoje.

„Tačiau mes kalbame ne tik apie pilotus, bet ir apie Lietuvos, Vokietijos, Suomijos ir Švedijos oro pajėgų vadovavimo ir valdymo centrų operatorius,” – sakė plk. L. Traeholt.Šie centrai – tai Baltijos šalių valdymo ir pranešimų centras Karmėlavoje, NATO jungtinis oro operacijų centras Uedeme, Vokietijoje, bei Švedijos bei Suomijos oro operacijų centrai.