Kaip skelbiama tarnybos išplatintame pranešime, specialistai kartu su policijos pareigūnais sieks sudaryti algoritmą, aiškiai numatantį, kaip turėtų būti koordinuojami veiksmai paimant vaiką iš šeimos. Tai pat norima aiškiau apibrėžti, kas yra atsakingas už šį procesą, kada ir kaip gali būti pasitelkiama policijos pareigūnų pagalba užtikrinant vaikui saugią aplinką.

Taip pat visi tiesiogiai su vaikais dirbantys darbuotojai bus įpareigoti sudalyvauti mokymuose apie vaiko nuomonės išklausymą, informacijos pateikimą jam suprantama kalba. Nurodoma, jog tam bus pasitelkiamas pernai parengtas naujasis leidinys su vaikais dirbantiems specialistams – vaiko nuomonės išklausymo vadovas.

„Jau artimiausiu metu visi darbuotojai kels kvalifikaciją šioje srityje, tai leis ateityje efektyviau užtikrinti vaiko nuomonės išklausymą“, – nurodoma trečiadienį išplatintame tarnybos pranešime žiniasklaidai.

Be to, bus peržiūrimi ir tobulinami vidiniai tarnybos procesai, aiškiau numatantys vaiko teisių gynėjų veikimą perkeliant vaiką iš nesaugios aplinkos. Taip pat siekiama aiškiau apibrėžti informacijos perdavimą tarp skyrių, rekomenduojamą proceso laiką, numatyti į atvejus reaguojančių darbuotojų skaičių ir papildomus specialistus, kurių pagalbos gali prireikti vaiko perkėlimo metu.

„Neabejoju, kad visi šie veiksmai ženkliai prisidės prie sistemos tobulinimo ir vaiko perkėlimo procesas ateityje bus sklandesnis ir saugesnis. Tad dėsime maksimalias pastangas tobulindami procesą ir keldami darbuotojų kvalifikaciją, kad vaiko teisių gynėjams būtų sudarytos visos sąlygos maksimaliai gerai atlikti savo darbą“, – sako tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

I. Skuodienė apie vaiko paėmimo atvejį Palangoje: procesas truko per ilgai

Vaiko paėmimą Palangoje vykdę specialistai ir policijos pareigūnai procesą galėjo atlikti geriau, taip pat įvykyje turėjo dalyvauti daugiau vaiko teisių specialistų, sako Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) vadovė I. Skuodienė. Tarnybos vadovė pabrėžia, jog dėl nekoordinuotų specialistų ir policijos pareigūnų veiksmų vaiko paėmimo procesas užtruko per ilgai.

„Matėme, kad darbuotojai dėjo pastangas neutralizuoti šitą kritinę situaciją, bet tai buvo nepakankama. Tikrai galime padaryti geriau ir šiuos veiksmus atlikti geriau, labiau apsaugant vaiką nuo traumuojančios patirties“, – žurnalistams trečiadienį teigė I. Skuodienė.

„Procesas tikrai užtruko per ilgai – jis truko ne vieną valandą ir ne dvi. Tai galėjo būti traumuojanti patirtis vaikui. Specialistų ir pareigūnų veiksmai buvo nekoordinuoti“, – pridūrė tarnybos vadovė, pažymėdama, jog tą pačią savaitę po to, kai vaikas buvo paimtas iš mamos, tarnyba inicijavo glaudesnio bendradarbiavimo su pareigūnais algoritmą.

Pasak I. Skuodienės, po šio atvejo tarnybos teritoriniams skyriams taip pat išplatinti nurodymai į iškvietimus vykti tik dviese, taip užtikrinant efektyvų ir tinkamą vaiko interesų apsaugą.

„Specialistai paprastai į atvejus reaguoja dviese, bet būna situacijų, kaip ir ši, kai kolega reaguoja vienas. Todėl yra pavedimas visiems teritorinių skyrių vedėjams – kuomet vaiką reikia perkelti į saugią aplinką, kad visuomet reaguotų du specialistai“, – teigė I. Skuodienė.

Ji taip pat pažymėjo, jog atsakomybė dėl šio atvejo konkretiems darbuotojams netaikoma ir nenumatyta.

„Kol kas atskirų atsakomybių nėra numatyta, bet specialistai yra įpareigoti kelti kvalifikacijas, išklausyti tam tikrus kursus, kurie numatyti veikti tokiose situacijose“, – sakė tarnybos vadovė.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje viešojoje erdvėje ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos jėga paima vaiką. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė, darbuotojai jį ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko.

Dėl socialiniuose tinkluose pasirodžiusio vaizdo įrašo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pradėjo tyrimą. Prieš kelias savaites E. Žiobienė nustatė, jog vaiko nuo motinos atskyrimą vykdę specialistai dirbo netinkamai ir neprofesionaliai. Dėl to, teigė kontrolierė, mažametis galimai patyrė neigiamus išgyvenimus, stresą ir baimę.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės teigimu, socialiniuose tinkluose išplitęs vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip mažametis paimamas iš mamos, yra tik dalis proceso, vykstančio nuo 2022-ųjų. I. Skuodienė teigė, kad vaizdo įraše matoma mama su vaiku slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo.