Įprastai akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“ vykdavo įvairiuose Lietuvos miestuose, kur įprastai gyvųjų skaitymų eilėse laukdavo šimtai žmonių, norinčių paskaityti keletą puslapių iš tremtinių vardų ir likimų knygos. Visgi, šiemet akcijos organizatoriai, siekdami nesukurti terpės COVID-19 viruso plitimui, „Ištark, išgirsk, išsaugok“ nusprendė perkelti į virtualią erdvę, sukurdami specialią Gedulo ir vilties dienos platformą, pasiekiamą adresu www.birzelio14.lt.

Šiemet skaitymai buvo įgyvendinami vaizdo skambučių pagalba, susisiekiant su visais iš anksto užsiregistravusiais į skaitymus. Taip akcija šiemet tapo dar labiau prieinama tautiečiams ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Skaitymai, kaip ir įprasta, truko parą laiko, o jų metu prisijungė virš 200 lietuvių iš Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Italijos, Belgijos, Olandijos, Didžiosios Britanijos, Kanados, Vokietijos, Liuksemburgo, Estijos, Kipro, Argentinos, Sakartvelo, Japonijos, Graikijos.

Organizatoriai teigia, jog virtualūs skaitymai dar labiau suvienijo tautiečius. „Tai, kad prie virtualių skaitymų prisijungė šimtai žmonių iš viso pasaulio tik dar kartą įrodo, jog tremtis palietė daugybę šeimų – net ir tų, kurios pasitraukė į Vakarus. Iš pradžių nuogąstavome, kad žmonės nenorės jungtis į virtualius skaitymus, kad jiems trūks gyvo ryšio, tačiau jau kelios dienos iki akcijos visi skaitymų laikai buvo užpildyti. Tai puikiausias įrodymas, kad karantinas nesustabdė noro išsaugoti tai, kas svarbu, kas mus vienija“, – teigia projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Virtualūs skaitymai prasidėjo 13 val. ir tęsėsi visą parą. Pirmą kartą vykstanti tokio pobūdžio tiesioginė transliacija, kurios metu skaitė skirtingi žmonės, susilaukė didelio susidomėjimo. Skaitymuose dalyvavo ne tik lietuviai iš viso pasaulio, bet ir visuomenėje gerai žinomi žmonės: žurnalistas Rytis Zemkauskas, humoristas Paulius Ambrazevičius.

„Man šie virtualūs skaitymai – pirmieji. Karantino metu skaičiau nemažai literatūros, susijusios su tokiomis temomis, kaip tremtis. Kadangi pati tam tikrų dalykų nebegaliu paklausti savo senelių, darosi svarbus atsiminimo ir naujų atradimų faktas. Viso to nusprendžiau užsiregistruoti į akciją“, – apie virtualius skaitymus kalbėjo vestuvių planuotoja Laura Vagonė.

Gyvieji skaitymai šiemet buvo įgyvendinami tik Vilniuje, juos pradėjo Prezidentas Gitanas Nausėda su ponia Diana Nausėdiene. Skaitymus pratęsė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo ir Vyriausybės nariai. Iš viso į gyvuosius skaitymus Vilniuje įsitraukė beveik 170 žmonių, tarp jų Lietuvos skautijos, Ateitininkų federacijos bei Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

Visi negalėję arba nespėję užsiregistruoti į virtualią „Ištark, išgirsk, išsaugok“ akciją, tiesioginės transliacijos įrašą gali rasti interneto puslapyje www.birzelio14.lt. Kiekvienas, kuriam rūpi istorija, prie projekto „Misija Sibiras“ gali prisidėti savo indėliu aukojimo portale aukok.lt.