Konservatorius pabrėžia, kad A. Valotka, siekdamas, kad Vilniaus rajone būtų nuimtos lenkiškos vietovardžių lentelės, tiesiog dirba savo darbą ir bando apsaugoti lietuvių kalbą. Todėl, pasak jo, kultūros ministro sprendimas sudaryti komisiją, kuri tirtų VKI pirmininko pareiškimus, yra neadekvatus. Jei S. Kairys savo pozicijos dėl A. Valotkos nepakeis, valdančiajai daugumai priklausantis A. Ažubalis tikina Seime svarstysiąs kelti klausimą dėl nepasitikėjimo ministru.

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas šia iniciatyva nepatenkintiems konservatoriams siūlo ne viešai reikšti pasipiktinimą jo partijos deleguoto kultūros ministro sprendimais, o inicijuoti frakcijos posėdį, kuriame S. Kairiui būtų suteikta galimybė atsakyti į klausimus.

A. Ažubalis: jei S. Kairys nepakeis savo pozicijos, bus galima kelti klausimą dėl nepasitikėjimo


A. Ažubalis teigia, kad viešai reiškiama kritika A. Valotkai yra nepagrįsta, nes, pasak politiko, VKI pirmininkas tiesiog dirba savo darbą – gina lietuvių kalbą.

„Tiems politikams, kuriems nerūpi lietuvių kalbos statutas, nerūpi pietryčių Lietuvos ateitis, tai galbūt jiems Valatkos žodžiai ir atrodo nepriimtini. Tačiau, aš manau, kad A. Valotkos pasakymai atspindi realią situaciją, kas vyksta“,– Eltai teigė A. Ažubalis.

„Aš jam pristatyčiau valstybinį apdovanojimą už nuolatinį lietuvių kalbos gynimą“, – taip pat akcentavo politikas.

Politikas akcentuoja šioje situacijoje nesuprantąs kultūros ministro S. Kairio kritiškos pozicijos A. Valotkos atžvilgiu.

„Kultūros ministro neadekvati, sakyčiau, reakcija sudarant komisiją, kuri nagrinėtų Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko Audriaus Valotkos interviu tiesiog liudija apie tai, kad mūsų jauniesiems politikams trūksta paprasčiausiai išsilavinimo“, – sakė parlamentaras, pažymėdamas, kad jį nuvylė ir naujai išrinkto Vilniaus mero Roberto Duchnevičiaus pozicija tęsti senąsias „tomaševskininkų“ tradicijas.

Simonas Kairys

A. Ažubalis teigia, kad jei S. Kairys savo požiūrio į situaciją nepakeis, kelsiąs klausimus dėl nepasitikėjimo ministru.

„Seimo nariai yra laisvi kelti klausimą apie nepasitikėjimą ministru, jeigu toliau šita situacija eskaluosis. Aš lygiai taip pat, kaip Seimo narys galiu kelti tą klausimą, nes man jo veiksmai ir bent šitie jo pasisakymai tikrai neatitinka Lietuvos kultūros ministro, politiko pozicijos, kokia turėtų būti“, – pabrėžė politikas.

Visgi A. Ažubalis teigia dėl konkretesnių veiksmų iš pradžių ketinąs pasitarti konservatorių frakcijoje.

E. Gentvilas: konservatoriai ministrą galėtų išsikviesti į frakciją


Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio Seime seniūnas E. Gentvilas teigia, kad teisę viešai piktintis S. Kairio sprendimais konservatorių frakcijos nariai turi. Visgi, anot jo, daug efektyvesnis būdas būtų pasinaudoti galimybe pasikviesti S. Kairį į frakciją ir užduoti rūpimus klausimus.

„Tai kai piktinasi patys koalicijos partneriai, tai normalu, bet gal ne pats geriausias sprendimo būdas. Pavyzdžiui, galima kviesti ministrą į savo frakciją ir kalbėti, kaip vertinti ir kaip daryti“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

Politikas atkreipia dėmesį, kad konservatorių frakcijos Seime pozicija dėl klausimų, susijusių su lietuvių kalbos vartojimu, yra labai nevienalytė.

„Mes žinome, kad konservatorių viduje yra labai skirtingos pozicijos kalbos praktikos, viešosios kalbos požiūriu, trijų lotyniško pagrindo abėcėlės raidžių įvedimo požiūriu, tai ten velnias koją nusilaužtų tose skirtingybėse, kurios egzistuoja jų frakcijoje. Bet aš nenoriu lįsti į jų reikalus“, – sakė jis.

E. Gentvilas akcentuoja, kad Lietuvos nors administracinių ginčų komisija panaikino VKI pirmininko nurodymą Vilniaus rajono savivaldybei pašalinti lenkų ir lietuvių kalbomis pažymėtas vietovardžių lenteles, tai dar nereiškia, kad A. Valotka blogai dirba. Visgi, svarsto jis, kad galbūt S. Kairio inicijuojama komisija vertins ne tik VKI pirmininko pasisakymus dėl lotyniškų raidžių, tačiau ir ankstesnius A. Valotkos pareiškimus.

„Nereiškia, kad Valotka blogai dirba. Iš to vieno epizodo turbūt nereikėtų čia daryti kažkokių pastebėjimų. Tačiau prisiminkime, kad Valotka buvo pasireiškęs ir ukrainiečių klausimu. Tai gal ministras Kairys turi omenyje, kad platesniame kontekste reikėtų vertinti gerbiamo Valotkos veiklą. Aš tiksliai nežinau, ar tik dėl šių dvikalbių užrašų komisiją norima sudaryti“, – samprotavo liberalas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę VKI viršininkas A. Valotka LRT radijo laidoje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Po tokių A. Valotkos pasisakymų Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti A. Valotkos teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Vėliau kultūros ministras asmeninėje „Facebook“ paskyroje ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti specialiai tam suburtos komisijos.

Į VKI viršininko pasisakymus sureagavo ir Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas. Jis kreipėsi į kultūros ministrą S. Kairį, reikšdamas pasipiktinimą Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymu.

Savo ruožtu Prezidentūra viliasi, kad A. Valotkos rezonanso viešoje erdvėje sulaukusius pasakymus kompetentingai įvertins komisija.

„Prezidentas tikisi, kad kultūros ministro sudaryta komisija kompetentingai įvertins Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymus“, – Eltą apie šalies vadovo Gitano Nausėdos poziciją informavo jo patarėjas Ridas Jasiulionis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją