„Aš tikrai nesiveržiau (į kultūros ministro postą – DELFI), tai buvo sąmoningai padarytas veiksmas, iššaukiant ugnį į save parodyti, kokia situacija ir kaip einama autokratinio, autoritarinio režimo link, nes valdymo stilius yra toks, – kalbėjo A. Valinskas. – Ne vieną kartą esu minėjęs koalicijos partneriams ir raginau brėžti kompetencijos bei atsakomybės ribas, kai buvo neargumentuotai pateiktas mūsų diplomatijos vadovo Vygaudo Ušacko klausimas. Tuomet nei konservatoriai, nei koalicijos partneriai to daryti neišdrįso. Anksčiau ar vėliau tai bus keliama, nes prezidentės reitingams krentant bus imtasi kitų ne mažiau drastiškų žingsnių. Drįsčiau prognozuoti, kad artimiausiu metu buvo gali būti iškeltas – jos tarp eilučių jau buvo pasiūlyta – klausimas aukoti A. Kubilių.“

D. Grybauskaitei pažadėjus netvirtinti A. Valinsko kandidatūros į kultūros ministrus, mat jis neturi pasitikėjimo visuomenėje, šis atkirto nežabodamas emocijų, prezidentės poziciją palygindamas su „bobiška nuomone“.

Anot jo, partija nesiūlys kito pretendento, kol neišgirs oficialių valstybės vadovės argumentų. „Galiu pasakyti tiesiai šviesiai, kad nėra tokio didelio noro veržtis į postą, bet šioje vietoje yra tam tikri principai, kuriuos turi ir frakcija, ir partija. Aš manau, kad mes palauksime, kol bus oficiali pozicija, kai oficialiai bus pateiktas mūsų kandidatas, kol kas vyksta konsultacijos. Bet kuriuo atveju frakcija laikosi nuomonės, kad mes turėtume sulaukti ne kažkokios įskaudintos, bobiškos nuomonės, o oficialių valstybės vadovės argumentų, nes kol kas mes nieko kito negirdim“, - penktadienį DELFI sakė A. Valinskas.

Spaudos konferencijoje paklaustas, ar nesigaili savo žodžių, parlamentaras teigė kol kas negirdėjęs pačios D. Grybauskaitės reakcijos, ar ji įsižeidusi. „Tai yra normalus pasakymas, kuris paprastoje šalyje nebūtų nieko užgavęs. Bet jei tas skandalas dirbtinai eskaluojamas, kad įsižeidė, manau, jog šią problemą galime išspręsti dviem būdais. Išgirdęs priekaištą, kad ji asmeniškai įsižeidusi, aš, be jokios abejonės, žengsiu tuos žingsnius. Bet visi kiti dalykai, jei taip traktuojama, yra teisinis kelias, prieš įstatymą visi yra lygūs. Jei taip yra manoma, yra pasiūlymas kreiptis į teismą ir skaityti Konstituciją.“

Tačiau sulaukęs signalo, kad valstybės vadovė įsižeidė, politikas patikino galėsiantis atsiprašyti, nors kol kas esą nemato tam pagrindo.

A. Valinskas siūlė įsigilinti į žodžio „boba“, kurį pavadino labai gražiu, reikšmę, ar jis turi įžeidžiamąjį, ar pagiriamąjį atspalvį. „Kai vyrą pavadina boba, jis gali įsižeisti. O šioje vietoje nematau jokios problemos“, – tvirtino Seimo narys.

„Tai buvo pasakyta vertinant „argumentus“, kuriuos išsakė prezidentė, kitaip sakant, ji leido sau pasielgti grynai emociniu pagrindu ir ne pirmą kartą. Aš, šitą dalyką pabrėždamas, dar kartą iššaukdamas ugnį į save, noriu pasakyti: karalius yra nuogas. Ir nebijau tai padaryti“, – pridėjo jis.

Pasak parlamentaro, „neadekvatūs, neargumentuoti pasisakymai, bravūriškas priešrinkiminės retorikos tęsimas ir galvų kapojimas veda į destrukciją“.

„Greičiausiai ponia prezidentė turi savo reitingų lentelę, kurioje yra viršuje, ir, matyt, pasakys, kad neturintys 5 ar 7 proc. palaikymo negali eiti jokių pareigų valstybėje. Tarp eilučių skaitant yra konkretus pasiūlymas pašalinti iš pareigų nepopuliariausią Lietuvos politiką – A. Kubilių“, – kalbėjo A. Valinskas, tačiau patikino, kad „gynė ir gins premjero nugarą“. Jis kritikavo ir kai kuriuos prezidentės sprendimus užsienio politikoje, pavyzdžiui, nevykti į Gruzijos nepriklausomybės jubiliejų.

„Pritariu A. Kubiliaus nuomonei: ministras – ne kavos puodelis. Norėčiau ją pratęsti: koalicija nėra kavos servizas, kurį kaip nori gali dėlioti namų šeimininkė“, – ironizavo politikas. Net prezidentei iš anksto įspėjus, kad nepalaimins A. Valinsko kandidatūros, TPP kol kas nesiūlo kito pretendento.

A. Valinskas ketina pirmadienį susitikti su premjeru. Tuomet jis žada galutinai apsispręsti dėl pretendavimo į ministrus. Į klausimą, ar turi vilties po savo komentarų gauti portfelį, parlamentaras nusijuokė: „Manote, kad be šio pasakymo buvo nors menkiausia galimybė tai padaryti?“ Politiko teigimu, prezidentė neturi teisės reikalauti kelių kandidatų į ministrus – Konstitucija to nereikalauja. Partija esą turi 7-8 kandidatus, tačiau, anot jo, liberalcentristams pakako pateikti tik Raimondo Šukio kandidatūrą į Sveikatos apsaugos ministerijos vadovus.

Komentuodamas savo žmonos Seimo narės Ingos Valinskienės galimybes tapti Vyriausybės nare, politikas prunkštelėjo: „Dar namie man betrūko ministrienės. Ne, nesvarstė, nesvarsto ir nesvarstys. Mes – pakankamai sveikai mąstantys ir dažnai saviironiškai šeimoje kalbantys. Dėl panašių dalykų net nekyla klausimas – ar tai įžeidu, ar ne. Saviironija yra visų pirma savianalize užsiimančio žmogaus bruožas. Tu turi sugebėti pasišaipyti ir iš savęs, ir iš kitų.“

TPP lyderis siūlė nesieti jo pasisakymo su Seimo darbu – esą anksčiau teko girdėti kur kas skaudesnių pasisakymų, kai „ištisos partijos ir frakcijos buvo išvadintos homoseksualais“, – ir nesikarščiuoti siekiant pirmalaikių rinkimų. Tačiau jis aiškino su kolegomis to nebijantis ir pritarsiantis tokiai iniciatyvai, jei atsiras. Kartu A. Valinskas ragino nekurti sąmokslo teorijų dėl koalicijos griovimo – esą jei partija to norėtų, tiesiog pasitrauktų.

„Jei mus kaltina asmeniškumais, mes per juos seniai esame perlipę. Nes žaisti asmeniškumais, kaip dabar daro prezidentė ir kai kurie politikai, tokioje situacijoje yra neleistina“, – pažymėjo Seimo narys.

„Valstybėje nėra viskas taip gerai – danų karalystėje, cituojant „Hamletą“, – kaip atrodo, – aiškino parlamentaras. – (...) Yra daug problemų. Neargumentuotai keičiami jėgos struktūrų vadovai, nes yra (skiriami – DELFI) sau naudingi ir reikalingi žmonės, taikomi dvigubi, trigubi, keturgubi standartai. Suprantu, kad mes esame geriausiai įsivaizduojami kaip tos trys beždžionėlės: nieko negirdžiu, nieko nematau ir nieko negaliu sakyti. Mes turime būti tokie, išskyrus vieną dalyką – pakėlę ranką ir visą laiką balsuodami už. Mes esame savarankiška jėga ir galime priimti sprendimus bei elgtis, kaip manome esant reikalinga.“

Savo ruožtu premjeras A. Kubilius teigė, kad jei TPP nepasiūlys kito kandidato, jis pirmadienį prezidentei oficialiai teiks A. Valinsko kandidatūrą. Šiuo metu kultūros ministro pareigas eina anksčiau TPP pareigas deleguotas Remigijus Vilkaitis. Jo atstatydinimą inicijavo patys „prisikėliečiai“. Vienintelis viešai išsakytas argumentas – nepakankamas bendravimas su partija ir jos frakcija Seime. Remiantis Konstitucija, ministrą premjero teikimu skiria ir atleidžia šalies prezidentas.