Planuojama, kad iš pradžių „Tvarkos ir teisingumo“ delegatai priims sprendimą likviduoti savo partiją, o po to prasidės Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pertvarkymas į naują politinę jėgą.

„Jungtinė partija kuriama Liberalų sąjungos pagrindu“, – BNS sakė „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

Jau anksčiau į Laisvės sąjungą įstojo judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ lyderis Artūras Paulauskas su komanda.

A. Zuoko teigimu, sulaukta apie 50 anketų stoti į partiją.

Šeštadienį šios partijos nariais turėtų tapti ir dalis „tvarkiečių“.

„Pereis apie 1,7-2,1 tūkst. į naują partiją“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

Iki šiol „Tvarka ir teisingumas“ deklaruodami turinti per 10 tūkst. narių. R. Žemaitaičio teigimu, inventorizacija parodė, kad didelė dalis šių narių – „popieriniai“.

Suvažiavimo delegatai šeštadienį priims naujus partijos nuostatus, nuspręs dėl Laisvės sąjungos pavadinimo keitimo į „Laisvę ir teisingumą“, rinks naują pirmininką bei kitus valdymo organus.

Atnaujintos partijos lyderiu pretenduoja tapti R. Žemaitaitis.

„Aš asmeniškai palaikau R. Žemaitaičio kandidatūrą. Jeigu kas nors siūlys mane, atsisakysiu dalyvauti pirmininko rinkimuose ir paremsiu R. Žemaitaitį, nes tai Seimo narys, šiandien turintis didesnes galimybes viešajai sklaidai. Be to, norime atsinaujinti“, – BNS sakė A. Zuokas.

A. Paulauskas ir A. Zuokas turėtų tapti pirmaisiais vicepirmininkais.

„Tai bus konservatyvi-liberali politinė jėga“, – naujos jėgos politinę kryptį apibūdino R. Žemaitaitis.

Pasak A. Zuoko, po suvažiavimo „Laisvė ir teisingumas“ taps parlamentine partija, nes turės du atstovus Seime, taip pat šešis merus, apie 120 tarybos narių skirtingose savivaldybėse.

Pirmą kartą partijų suvažiavimai rengiami automobilių aikštelėje, o delegatai sėdės savo mašinose.

Taip elgtis politikus privertė karantino reikalavimai, mat patvirtinta apie 400 suvažiavimo delegatų, o atviroje erdvėje kol kas galima rengti renginius su ne daugiau kaip 300 žmonių.

Automobiliuose sėdintys delegatai vaizdą matys didžiuliuose ekranuose, o garsą girdės įjungę specialų radijo dažnį.

„Balsavimas vyks naudojant specialią balsavimo programėlę. (...) Pirmą kartą suvažiavimas atitiks savo prasmę, nes suvažiuosime, o ne sueisime“, – juokavo A. Zuokas.

Trijų besijungiančių organizacijų lyderiai A. Zuokas, R. Žemaitaitis ir A. Paulauskas į sceną įriedės taip pat automobiliu – vintažiniu „Volkswagen T1“.

„Laisvė ir teisingumas“ planuoja dalyvauti spalį vyksiančiuose rinkimuose.