Galutine ir neskundžiama nutartimi LAT paskelbė, kad žemesnių instancijų teismai pagrįstai nesikreipė į Konstitucinį Teismą (KT) dėl išaiškinimo, ar nebuvo pažeista nuteistosios teisė reikšti nuomonę.

„Kasatoriai neteisingai supranta konstitucinių teisių turinį, nes naudojimasis konstitucinėmis teisėmis vakarų demokratijos tradicijomis grindžiamoje visuomenėje yra neatsiejamas nuo pareigos gerbti kitą asmenį, socialinę grupę ar tautą“, - pažymėjo teismas.

Pasak LAT, saviraiškos laisvė nėra absoliuti ir gali būti ribojama pagal Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad nemaža dalis V. Iljinych skundo argumentų dėl saviraiškos laisvės bei teismo šališkumo yra grindžiami ne teisiniais argumentais, o „ultraradikalios krypties politine savireklama bei agresyvia, tačiau demokratiniu vertybiniu požiūriu tuščia marginaline retorika“.

V. Iljinych bausmę jau yra atlikusi, todėl už grotų dėl Berneen užpuolimo jai neteks grįžti.
Krašto apsaugos savanorė buvo pripažinta kalta ir nuteista 43 dienų areštu.

Prerija praminta buvusi krašto apsaugos savanorė buvo nuteista dėl Berneen užpuolimo, kai ji tyčiojosi iš Pietų Afrikoje gimusios merginos odos spalvos. Teismas mano, kad vilnietė siekė ją įžeisti, parodant jos nepilnavertiškumą bei pažeidžiamumą.

Užpraėjusių metų balandžio 9-ąją V. Iljinych dainininkei Berneen sudavė 7 smūgius, be to, viešoje vietoje keikėsi. V. Iljinych teisme aiškino, kad Pietų Afrikos Respublikos pilietė jai parodė nepadorų gestą, o ji norėjusi ją sudrausminti.

„Esu aplinkybių auka“, - yra sakiusi buvusi krašto apsaugos savanorė.