Anot LAT, nagrinėtoje byloje politologas A. Krupavičius buvo nuteistas už tai, kad jis savo ir Vitatlijos Simonaitytės vardu viešai išleido mokslo kūrinį – Lenkijos knygos „Organizational Structures of Political Parties in Central and Eastern European Countries“ skyrių „Organization of Political Parties: The Case of Lithuania“, kuriame panaudojo kito autoriaus – Giedriaus Žvaliausko kūrinio dalis, taip pasisavindamas parengto kūrinio dalies autorystę.

Kaip skelbia LAT, teisėjų kolegija, išnagrinėjusi bylą, pažymėjo, kad žemesnės instancijos teismai, laikydamiesi Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, padarė įrodymais pagrįstą išvadą, jog G. Žvaliausko parengtas tekstas atitinka teisės aktuose ir teismų praktikoje suformuluotus autorių teisės objekto kriterijus.

Teisėjų kolegija pritarė žemesnės instancijos teismų išvadai, kad G. Žvaliausko tekste ne tik pateikiama bendro pobūdžio informacija iš teisės aktų, politinių partijų statutų, tačiau jame, remiantis politinių partijų veiklos teisiniu reguliavimu, moksliniais šaltiniais, yra analizuojamas ir vertinamas mokslinio tyrimo objektas, daromi tyrimo apibendrinimai ir išvados, todėl G. Žvaliausko parengtas tekstas laikytinas originaliu jo atliktos intelektinės veiklos rezultatu, o šis rezultatas – autoriaus teisių apsaugos objektu ir Baudžiamojo kodekso 191 straipsnio 1 dalyje nustatytos nusikalstamos veikos – autorystės pasisavinimu – dalyku.

Kita vertus, teisėjų kolegija nutartyje taip pat pažymėjo, kad autorių teisės ir jų teisiniai gynybos mechanizmai visų pirma yra civilinės teisės reguliavimo dalykas.

„Autorystės pasisavinimas, nurodytas už kurį nustatyta baudžiamoji atsakomybė, nenustačius jokių papildomų tokio civilinio delikto pavojingumo požymių, lemia tai, kad teismai, spręsdami dėl veikos baudžiamumo, turi vertinti ne tik formalią veikos atitiktį (...) nusikalstamos veikos požymiams, bet ir veikos pavojingumą“, – teigiama LAT pranešime spaudai.

Teisėjų kolegija, įvertinusi faktines šios bylos aplinkybes, nutarė, kad nagrinėjamu atveju A. Krupavičiui taikant baudžiamąją atsakomybę už autorystės pasisavinimą būtų pažeistas baudžiamosios teisės, kaip paskutinės priemonės, principas.

Dėl to LAT nutarė panaikinti apkaltinamuosius žemesnės instancijos teismų sprendimus A. Krupavičiaus byloje dėl plagijavimo ir baudžiamąją bylą nutraukti.

Civilinį ieškinį byloje teismas paliko nenagrinėta.

LAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Praėjusių metų rugsėjį Kauno apygardos teismas paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą, kuriuo nutarta, kad politologas A. Krupavičius yra kaltas dėl plagijavimo. Apeliacinės instancijos teismas, iš dalies tenkinęs A. Krupavičiaus skundą, sumažino jam skirtą piniginę baudą – nuo 5 tūkst. iki 3,7 tūkst. eurų.

A. Krupavičius LAT kasaciniu skundu prašė panaikinti apkaltinamuosius teismo sprendimus ir bylą nutraukti.

ELTA primena, kad 2022 m. lapkritį Kauno apylinkės teismas A. Krupavičių buvo pripažinęs kaltu dėl plagijavimo. Teismas tąkart nustatė, kad buvęs Vytauto Didžiojo universiteto dekanas savo ir Kauno technologijos universiteto mokslininkės V. Simonaitytės vardu viešai išleido mokslo kūrinį, kuriame panaudojo kito autoriaus kūrinio dalis, tokiu būdu pasisavindamas autorystę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją