2022 m. liepą Klaipėdos apygardos teismas R. Žurinską ir S. Lenkauskį pripažino nesąžiningais skolininkais, kaltais dėl nusikalstamo bankroto. Eksparlamentaras taip pat pripažintas kaltu ir dėl turto iššvaistymo.

2023 m. vasarį Apeliacinis teismas pirmos instancijos teismo sprendimą paliko nepakeistą. Pastarąją nutartį nuteistieji kasacine tvarka apskundė LAT. R. Žurinskas ir jo gynėjas prašė LAT panaikinti apkaltinamuosius žemesnės instancijos teismų sprendimus ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti pirmos instancijos teismui arba panaikinti Apeliacinio teismo sprendimą ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

S. Lenkauskis ir jo advokatas kasaciniu skundu LAT prašė panaikinti Apeliacinio teismo nutartį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka arba panaikinti apkaltinamuosius žemesnių instancijų teismų sprendimus ir bylą nutraukti.

LAT šiuos nuteistųjų ir jų gynėjų kasacinius skundus atmetė. Teisėjų kolegija konstatavo, kad žemenės instancijos teismai baudžiamąjį įstatymą byloje pritaikė tinkamai.

„Įvertinę byloje nustatytas aplinkybes, žemesnės instancijos teismai padarė pagrįstą išvadą, kad S. Lenkauskis ir R. Žurinskas, žinodami apie bendrovės („Jurtinga Shipping“ – ELTA) nuostolingą veiklą, sunkią ekonominę būklę ir faktinį nemokumą, sąmoningai blogai ją valdė“, – teigiama LAT nutartyje.

LAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Bylos duomenimis, S. Lenkauskis, beveik penkerius metus būdamas formaliu bendrovės „Jurtinga Shipping“ direktoriumi (faktiškai jai vadovavo R. Žurinskas), sąmoningai ją blogai valdė ir taip nulėmė bankrotą bei padarė didelę turtinę žalą kreditoriams. Teisėsaugos duomenimis, jis su Estijos įmone pasirašė bendrovei žalingą cisternų nuomos sutartį, atnešusią 2,6 mln. eurų nuotolių, o vėliau su vienu ūkininku pasirašė 291 tūkst. eurų dydžio paskolos sutartį ir nereikalavo mokėti palūkanų, paskolos likučio. Anot teisėsaugos, dėl tokie veiksmai lėmė „Jurtinga Shipping“ bankrotą, įmonė kreditoriams liko skolinga per 2,762 mln. eurų.

Kaip jau minėta, Klaipėdos apygardos teismas 2022 m. liepą buvusį Seimo narį R. Žurinską ir S. Lenkauskį pripažino nesąžiningais skolininkais, kaltais dėl nusikalstamo bankroto. Eksparlamentaras taip pat pripažintas kaltu ir dėl turto iššvaistymo.

Nei S. Lenkauskis, nei R. Žurinskas kaltės nepripažino.

S. Lenkauskiui teismas skyrė laisvės atėmimą vieneriems metams, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. R. Žurinskui skirta trejų metų trukmės laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Pernai LAT atmetė eksparlamentaro S. Žurinsko kasacinį skundą prostitucijos byloje, kurioje jis pripažintas kaltu dėl melagingų parodymų davimo teisme. Už tai vyrui buvo skirta 5,6 tūkst. eurų dydžio bauda.

S. Žurinskas Seimo nariu dirbo 1993-1996 m. parlamento kadencijoje.