Tai DELFI patvirtino Audito komiteto pirmininkė, „tvarkietė“ Jolita Vaickienė.

„Generalinis prokuroras (į trečiadienio komiteto posėdį – DELFI) neatėjo, atsiuntė prokurorą, kuris vedė tyrimą. Atidedame dar vienam posėdžiui, pasikviesime patį generalinį prokurorą, kuris galėtų atsakyti į visus mūsų klausimus. Nes šiandien ne į visus klausimus galėjo deleguotas asmuo atsakyti“, - kalbėjo J. Vaickienė.

Pasak jos, Audito komitetas sieks, kad išsipūtusios Valdovų rūmų kainos epopėja nesibaigtų. Esą stebina tai, kad prokurorai nekvestionuoja paties statybų kainos išsipūtimo fakto ir neįžvelgia jokios šį projektą kuravusių asmenų atsakomybės.

„Turi būti tęstinumas. Jeigu neįžvelgia baudžiamosios atsakomybės, bet kokiu atveju, yra padaryti ne baudžiamieji nusižengimai, už kuriuos taip pat turi būti atsakoma. Norime tęstinumo. Ir dėl kainų šuoliavimo, ir dėl viešųjų pirkimų pažeidimų“, - tęsė J. Vaickienė.

Pašnekovės nuomone, istorija negali baigtis prokurorų konstatavimu, kad niekas nekaltas. Mat dvi svarbios institucijos – Valstybės kontrolė ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) – vienareikšmiškai nustatė šiurkščius pažeidimus atstatant Valdovų rūmus.

„VPT aiškiai pasisakė, kad nuo pat pradžios iki pabaigos Viešųjų pirkimų įstatymas buvo pažeistas. Nuo sąlygų, derybų, iki rangovo parinkimo. (...) Ar mūsų institucijos – Valstybės kontrolė ir VPT – nekompetentingai pasisakė, ar mes turime įstatymines spragas, ką, ko gero, mes ir pamatysime“, - prognozavo „tvarkietė“.

DELFI primena, jog prokurorai Valdovų rūmų atstatymo procese nusikaltimo požymių neaptiko. Nepastebėta ir jokių piktnaudžiavimo tarnyba ar įgaliojimų viršijimo požymių. Prokurorai teigia, jog Valstybės kontrolės duomenys apie daugiau nei trissyk išaugusią statybų kainą nėra tikslūs.

„Tyrimo metu nustatyta, kad sudarant sutartį dėl Valdovų rūmų statybos, apskritai nebuvo sutarta dėl jų kainos, o tik nustatytas jos apskaičiavimo mechanizmas. (...) Ekspertų išvadoje konstatuota, kad iš viso Valdovų rūmų atstatymo darbams tirtu laikotarpiu buvo panaudota 213 mln. 116 tūkst. litų, tuo tarpu Valstybės kontrolės nurodyta gerokai didesnė suma tebuvo prognozuojama visiško rūmų atstatymo kaina“, - savo sprendimą aiškino Generalinė prokuratūra.

Tuo tarpu amžiaus statybomis pramintus Valdovų rūmus statantis Panevėžio statybos trestas gavo dar vieną užsakymą. Su bendrove pasirašyta beveik 61,33 mln. Lt vertės sutartis tolesniems rūmų atstatymo darbams.