Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų okupacinių režimų pasekmėms įvertinti pirmininkas Emanuelis Zingeris BNS sakė, kad kitą savaitę komisijos posėdyje dalyvaus Izraelio akademinės institucijos "Yad Vashem" atstovai.

Ši Izraelyje įsikūrusi institucija yra pripažinta pasaulyje kaip įtakingiausias ir solidžiausias holokausto tyrimo centras. E. Zingeris "Yad Vashem" pavadino "holokausto mokslų akademija".

E. Zingerio teigimu, "Yad Vashem" atstovų atvykimas į komisijos posėdį "rodo, kad komisija bando sukomplektuoti ne tik Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Vokietijos, bet ir Izraelio ekspertus".

Dėl "Yad Vashem" atstovų dalyvavimo tartasi, kai E. Zingeris šį pavasarį lankėsi Izraelyje.

1998 metais prezidento Valdo Adamkaus iniciatyva sudarytos tarptautinės komisijos posėdžiai vyksta dukart per metus. Eilinis posėdis prasidės kitą trečiadienį Vilniuje.

Pasak E. Zingerio, jame ketinama aptarti Molotovo-Ribbentroppo pakto pasekmes bei paskirti už atskirus tyrimo aspektus atsakingus ekspertus.

E. Zingeris sakė, kad kol kas neaišku, ar komisijoje dalyvaus ypač įtakinga JAV žydų organizacija "Bnai Brith".

Jos atstovai buvo pakviesti į komisijos steigiamąjį posėdį 1998 metų lapkritį, tačiau, BNS žiniomis, neatvyko dėl smarkaus žydų radikalių organizacijų spaudimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją