kimo žurnalistams sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys, D. Grybauskaitė patenkins pirmadienį gautą V. Telyčėno atsistatydinimo pareiškimą.

Policijos komisaras traukiasi po savaitgalį dviejų žmonių gyvybes nusinešusios avarijos, kurią sukėlė neblaivus policininkas.

Prezidentė V.Telyčėno elgesį laiko garbingu

„Prezidentės požiūriu, tai garbingas V. Telyčėno poelgis. Prisiimdamas atsakomybę, generalinis komisaras pripažįsta ir savo, ir visos sistemos klaidas“, - teigė L. Balsys. D. Grybauskaitės nuomone, po atlikto vidinio tyrimo policijos vidaus sistemoje turėtų būti griežtai įvertinti visų avariją padariusio policininko tiesioginių vadovų veiksmai ir atsakomybė.

L.Balsio teigimu, pokalbyje su V. Telyčėnu ir R. Palaičiu šalies vadovė ypač akcentavo policijos sistemos reformos svarbą ir esminę ydą – pareigūnų girtuokliavimą ir vienas kito „dengimą“. Prezidentės atstovas užsiminė, kad ir paskutiniu atveju bandyta dangstyti avariją padariusį pareigūną.

„Prezidentės įsitikinimu, sistemos viduje patys pareigūnai „dengia“ vienas kitą, pati sistema savo viduje toleruoja girtuokliavimą ir vienas kito „dengimą“. Tai rimta problema, esminė yda“, - aiškino L. Balsys.

D.Grybauskaitės nuomone, vidaus reikalų ministras R. Palaitis kaip politikas taip pat turi prisiimti moralinę ir politinę atsakomybę bei daryti viską, kad policijos sistema būtų reformuota, vidinis „dengimas“, girtuoklysčių toleravimas - išnaikinti.

V.Telyčėnas akcentuoja pareigūnų motyvacijos darbui stoką

„Manau, kad atsakomybė turi būti ne tik generalinio komisaro, bet ir kitų grandžių vadovų“, - po susitikimo su šalies vadove kalbėjo V. Telyčėnas, užsimindamas apie Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Trakų rajono policijos vadovus. Tačiau, pasak jo, tik po atlikto vidaus tyrimo šiems pareigūnams gali būti pasiūlyti nuobaudų dydžiai.

V.Telyčėnas sakė dėl atsistatydinimo apsisprendęs dar sekmadienį. Jis kalbėjo apie pareigūnų motyvacijos darbui stoką.

„Vis dėlto pareigūnų motyvacijos darbui stoka yra ir ekonominė situacija, socialinė įtampa pačioje visuomenėje, matyt, lemia įtampas tarp pareigūnų. Turėkite omenyje, kad dažnai tai labai įtemptas darbas, reikalaujantis gana nemažų nervinių sąnaudų. Deja deja, pareigūnai kartais tokiu būdu taip pasielgia, kas šiuo atveju privedė prie tikrai tragiškų nepataisomų pasekmių“, - žurnalistams kalbėjo V. Telyčėnas.

V.Telyčėno nuomone, policijos sistemoje reikalinga kita apmokėjimo už darbą sistema - mažinant pareigūnų skaičių sutaupytas lėšas reikia nukreipti į pareigūnų atlyginimų didinimą.

Generalinis policijos komisaras pripažino, kad policijoje yra pagalbos vienas kitam atvejų, „pridengimų“, tačiau nesutiko, kad tai paplitę masiškai. Esą rezultatų duotų pareigūnų motyvacijos stiprinimas.

Visgi, pasak V. Telyčėno, situacija keičiasi – pastaraisiais metais prie vairo sulaikomų neblaivių policininkų pastebimai sumažėjo.

R.Palaitis kol kas nesitrauks

Tuo metu vidaus reikalų ministras R. Palaitis mano, atsistatydinti taip pat turėtų Trakų rajono policijos komisariato vadovas Nerijus Šiaulys.

„Generalinis komisaras pasielgė garbingai ir sąžiningai. Esu įsitikinęs, kad bent jau Trakų komisariato vadovas turėtų padaryti tą patį, nes jis tiesioginis šio įvykio kaltininko vadovas ir jo tiesioginė atsakomybė, kad nebuvo sužiūrėta ir sukontroliuota situacija“, - sakė R. Palaitis.

Prieš keletą metų neblaiviam policininkui avarijoje Skuodo rajone pražudžius tris vaikus, iš vidaus reikalų ministro posto atsistatydino Raimundas Šukys. Pats R. Palaitis kol kas trauktis neketina.

„Dėl pasitraukimo galvoju šitaip: gavau uždavinius, gavau darbą, o pasitraukimas būtų lengviausia išeitis iš situacijos. Pabandysiu šitą darbą įveikti, jeigu man nepavyks, tada savo kėdės tikrai nesaugosiu“, - tikino R. Palaitis.

Ministro manymu, jei pasikeis tik generalinis komisaras, policijos sistema nesikeis. R. Palaitis žada inicijuoti Policijos veiklos įstatymo pataisas, kad ministerija galėtų kontroliuoti įvykius, policijoje atliekamus tyrimus. R. Palaičio nuomone, policijai reikia daugiau civilinės kontrolės – esą tada dangstymo atvejų sumažėtų, bendra situacija pagerėtų.

R. Palaitis sutiko, kad atlyginimų pareigūnams kėlimas – vienas kelių gerinant situaciją, bet tai, pasak jo, turėtų būti daroma ne krizės metu.

DELFI primena, kad avariją greitkelio Vilnius-Kaunas 46-ame kilometre sukėlė Trakų policijos komisariato Viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio vyresnysis patrulis Sigitas Šostakas. Po avarijos buvo nustatytas jo girtumas. Vyriškio kraujyje rasta 1,16 promilės alkoholio.

S. Šostakas yra sulaikytas ir nušalintas nuo tarnybos. Pradėtas tarnybinis patikrinimas, o dėl sukeltos avarijos ir pražudytų žmonių gyvybių jam gresia baudžiamoji atsakomybė.

">