Šis klausimas pradėtas kelti po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimo, kad yra svarstomi visi klausimai, siekiant, kad Rusija nelaimėtų karo prieš Ukrainą.

Pasak V. Malinionio, tai yra tam tikros žinutės siuntimas Rusijai ir į tai jis žiūri pozityviai. O iš karto po E. Macrono pareiškimo pasipylę kitų NATO šalių lyderių pasisakymai irgi suprantami, teigė V. Malinionis.

„Bet manau, kad tokios diskusijos yra sveikos. Nes parodyti Rusijai, jog jos nesuvaldymas ir nesiskaitymas gali turėti kažkokias pasekmes, apie tai galvojama – yra gerai.

Bet ar tai praktiškai bus įgyvendinta, man labai sunku pasakyti. Bet jeigu tokios kalbos prasidėjo, manau, kad tai yra gera žinutė. Rusija turi suprasti, kad kažkur yra limitai“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ dalijosi V. Malinionis.

Karas Ukrainoje

Atsargos pulkininkas teigė, jog atmesti, kad ateityje toks scenarijus gali išsipildyti, negalima.

„Jau buvo identifikuota, kad yra valstybės ES ir NATO, kurios lyg ir sutiktų rimtai su šita idėja. Ir mes jau matome Rusijos reakciją, ji, žinoma, sureagavo. O tai yra labai gerai, nes yra kažkoks kietumo demonstravimas Rusijai.

Ši iniciatyva, manyčiau, yra labai sveikintina. Manyčiau, kad ir daugiau tokių žinučių reikia. Nes dviprasmybė irgi yra viena iš strateginio atbaidymo ir atgrasymo metodo“, – kalbėjo Žinių radijo „Aktualusis interviu“ kalbėjo V. Malinionis.

Jis svarstė, jog šios žinutės gali reikšti ir tai, jog pagaliau Vakarai suprato, jog Rusija eis tol, kol bus sustabdyta.

„Šitos žinutės yra sveikintinas ir pozityvus poslinkis į Vakarų valstybių suvokimą, kas yra Rusija ir kokį karą ji kariauja. <...> O su tuo ateis ir politinė valia. Kuo ji greičiau tai suveiks, tuo geriau“, – tikino atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Pašnekovas tikino, jog kariniai NATO pajėgumai kur kas didesni nei Rusijos, tačiau didžiausias kliuvinys dabar yra politinės valios stoka ir vizijos, kaip turėtų būti suvaldytas Kremlius, neturėjimas.