Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, valstybės institucijos pastaruosius metus skiria ypatingą dėmesį pokyčiams, kurie galėtų keisti žmonių su negalia kasdienybę, padėtų jiems lengviau integruotis į visuomenę, suteiktų didesnes galimybes pasiekti informaciją bei leistų gyventi kokybišką gyvenimą.

„Apie vaiko teises ir atsakomybes svarbu žinoti ne tik patiems vaikams, bet ir juos supantiems aplinkiniams – tėvams, globėjams, seneliams, mokytojams. Tai neabejotinai aktualu ir žmonėms su regos negalia, kuriems svarbu, kad informacija būtų lengvai prieinama bei aiškiai ir suprantamai pateikta. Tad džiugu, jog šiemet atnaujinta ir visų poreikiams pritaikyta Vaiko konstitucija gali tapti viena iš priemonių skleisti svarbias žinias apie vaikus, o patiems vaikams jaustis vienodai svarbiems“, – sako M. Navickienė.

Pasak Tarnybos vadovės Ilmos Skuodienės, ankstesniais metais platintos Vaiko konstitucijos buvo pritaikytos tik turintiems galimybę ją vizualiai pamatyti.

Šiais metais bendradarbiaujant vaiko teisių gynėjams ir Lietuvos audiosensorinės bibliotekos specialistams, pavyko sukurti inovatyvų, įgarsintą leidinį, kuris prieinamas ir negalią ir individualius poreikius turintiems žmonėms.

„Atsivertę vaiko konstituciją, iš pirmo žvilgsnio nepamatysite nieko ypatingo – gražiai iliustruotos, trumpomis frazėmis palydimos žinutės. Gal smalsumą sukels tik QR kodas, esantis ant galinio viršelio (...)“, – sako Lietuvos audiosensorinės bibliotekos, kurios viena iš veiklos sričių – įtrauki leidyba, komunikacijos vadovė Ramunė Balčikonienė.

Pasak. R. Balčikonienės, knygelės puslapiuose buvo atlikti regos negalią ir su rega susijusių sutrikimų turintiems žmonėms labai reikalingi pakeitimai.

„Parinkome lengvai skaitomą šriftą, užtikrinome gerą tiek teksto ir fono, tiek iliustracijų kontrastą, paveikslėliuose nėra smulkių, neįžiūrimų ar dėmesį blaškančių detalių, svarbiausia informacija – aiškiai matoma ir nuolat kartojama. QR kodas veda į filmuką, kuriame visa informacija perteikiama vaizdu ir garsu – tai patogu ir dar skaityti nemokančiam pirmokui ar darželinukui, ir vaikams ar tėvams, turintiems regos negalią.(...)“, ­– knygelėje įgyvendintas naujoves vardina R. Balčikonienė.

Pasak I. Skuodienės, džiuginanti ankstesnių metų patirtis rodo, jog Vaiko konstitucijos leidiniai yra naudingi vaikams, juos noriai praktiškai naudoja tiek šeimos namuose, tiek ugdymo įstaigų darbuotojai.

Tarnybos vadovė sako, kad Vaiko konstitucijos leidiniai per aštuonerius metus buvo išdalinti beveik ketvirčiui milijono vaikų.

Šiemet šios knygelės pasieks daugiau nei 32 tūkst. visos šalies pirmokų, o ikimokyklinukams bus perduota apie 12 tūkst. vaiko teises ir atsakomybes iliustruojančių plakatų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją