Tokie komentarai pasipylė po trečiadienio popietę pasibaigusio uždaro Seimo NSGK posėdžio, kuriame buvo apklausti ekspremjerai Gediminas Kirkilas bei Andrius Kubilius, tačiau balsuojant atsisakyta į kitą posėdį liudininkais kviesti dabartinį opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderį Gabrielių Landsbergį bei signatarą Joną Tamulį.

Tokį prašymą teikė trys NSGK priklausantys „valstiečiai“ – Audrius Šimas, Jonas Jarutis ir Dainius Gaižauskas.

Po posėdžio TS-LKD atstovaujantis NSGK narys Arvydas Anušauskas konservatorių atstovų komitete vardu pareiškė, kad jiems nepriimtinas „viešas spaudimas“, kurį esą daro valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Žmogus, kuris padarė taip, kad nebūtų sudaryta komisija dėl padėties žemės ūkyje tyrimo, tas, kuris prekiavo ir jo įmonės tebeprekiauja trąšomis ir kažkokia žemės ūkio technika, daro pareiškimus, dėl kurių susidaro įspūdis, kad taip mėginama paveikti mūsų partijos narius, metant jiems nepagrįstus kaltinimus, metant kaltinimus ir partijai“, – sakė A. Anušauskas.

Pasak jo, kadangi NSGK tyrimas dar nebaigtas, o išvados greičiausiai bus kitą savaitę, konservatoriai mano, jog vyksta „atviras, viešas spaudimas“ tyrimo komisijos nariams.

Taip opozicijos vadovas reagavo į feisbuke trečiadienį paskelbtą R. Karbauskio įrašą, kuriame LVŽS lyderis žarstė kaltinimus konservatoriams, tradiciškai kaltindamas juos prorusiškumu ir pataikavimu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, taip pat – reiškė pretenzijas prezidentei Daliai Grybauskaitei.

R. Karbauskis savo feisbuko paskyroje reiškė pretenzijas konservatoriams A. Kubiliui dėl esą pavėluotų deklaruoti interesų, Rasai Juknevičienei dėl to, kad jos brolis, pasak R. Karbauskio, galimai turi sąsajų su strateginėmis Rusijos įmonėmis. „Valstiečių“ lyderis, kaip ne kartą jau yra daręs, kaltino konservatorius, kad šie vadovaujasi V. Putino politikos standartais.

„Šiuo atveju manau, kad tokie pareiškimai – atviras spaudimas, siekiant galbūt pridengti savo paties interesus ir, tiesą sakant, bendravimą su V. Putino oligarchais. Mes šių dalykų šioje komisijoje nenagrinėjome“, – tvirtino A. Anušaukas.

Po A. Anušausko prabilęs „valstietis“ D. Gaižauskas tvirtino, esą tai, ką konservatorius kalbėjo apie TS-LKD, bus galima įvertinti po NSGK tyrimo išvadų.

„Tada pamatysite, kur jis teisybę sako, kur meluoja. Esmė ta, kad apklausos metu, o šiandien buvo apklausiamas A. Kubilius, jeigu paskui bus paviešinta visa apklausos medžiaga, jūs irgi suprasite, kodėl A. Anušauskas sako, neva bandoma sukompromituoti TS-LKD“, – žurnalistams tvirtino „valstietis“.

D.Gaižauskas kalbėjo, kad sprendimas nekviesti į kitą komiteto posėdį G. Landsbergio buvo priimtas kelių balsų persvara, nors jo liudijimo esą „tikrai reikia“, taip siekiant patikslinti aplinkybes bei įtakas, kad dėl jų „vėliau nekiltų klausimų“.

Klausiamas, kokios tai galėjo būti įtakos, „valstietis“ tvirtino, jog „Tėvynės sąjungai, galbūt kaip partijai, arba politiniams procesams iš tam tikro koncerno“.

Kaip po posėdžio sakė NSGK pirmininkas Vytautas Bakas, trečiadienį komitetas sutarė, kad jo išvados bus paskelbtos kitą trečiadienį.