Pareiškėja prašė panaikinti aplinkos ministro 2021 m. gegužės 12 d. įsakymą, kuriuo ji pripažinta padariusi tarnybinį nusižengimą ir jai tarnybinė nuobauda neskirta, ir ministro 2021 m. gegužės 14 d. įsakymą, kuriuo ji pripažinta padariusi tarnybinį nusižengimą ir jai skirtas papeikimas.

Pirmuoju ministro įsakymu ji buvo pripažinta padariusi mažareikšmį nusižengimą, nes netinkamai ir neetiškai išsakė nuomonę apie Aplinkos apsaugos agentūros darbą bei kompetenciją, taip pat laiku nepateikė šiai agentūrai išvados apie vieno darbuotojo tarnybinio nusižengimo tyrimą, rašoma pranešime.

Dėl šios skundo dalies teismas nusprendė, jog pareiškėja nepaneigė nustatyto tarnybinio pažeidimo fakto. Taip pat sutiktina su tuo, jog pareiškėjos, kaip valstybės tarnautojos, padarytas nusižengimas šiuo atveju buvo išimtinai formalaus pobūdžio, nesukėlęs neigiamų pasekmių, nustatytas nedidelis jos, kaip nusižengusio asmens, kaltės laipsnis, todėl jis vertintinas kaip mažareikšmis, už kurį tarnybinės nuobaudos paskyrimas būtų neproporcingas. Kadangi nagrinėjamu atveju tarnybinė nuobauda nebuvo paskirta, pripažinus tik paties tarnybinio nusižengimo padarymą, nėra pagrindo panaikinti šį ministro įsakymą.

Antruoju ministro įsakymu jai buvo skirta tarnybinė nuobauda (papeikimas), nes Aplinkos ministerijai atsisakė pateikti duomenis apie jos vadovaujamo departamento darbuotojų budėjimo grafikus, įsakymus dėl priedų ir priemokų skyrimo.

Teismas konstatavo, kad ir antrasis ministro įsakymas yra teisėtas ir pagrįstas, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Anot teismo, šis pažeidimas padarytas tyčia nepateikus prašomos informacijos, trukdant atlikti tyrimą dėl gautų pranešimų apie galimai įstaigoje egzistuojančią korupciją. Todėl darytina išvada, kad nagrinėjamu atveju paskirta tarnybinė nuobauda adekvati padarytam tarnybiniam pažeidimui. Teismas nenustatė, kad atsakovė, atlikdama tarnybinį tyrimą ir skirdama pareiškėjai tarnybinę nuobaudą, būtų padariusi esminius procedūrinius pažeidimus ir dėl to paskirta tarnybinė nuobauda galėtų būti panaikinta.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Vilniaus apygardos administracinis teismas primena, kad 2021 m. gruodžio 8 d. buvo atmestas pareiškėjos O. Vėbrienės skundas dėl jos atleidimo iš Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pareigų. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pareiškėjos apeliacinį skundą šioje byloje atmetė.