"Reikia viską įvertinti, pasverti", - pabrėžė A.Songaila. Į teismą buvęs VSAT vadas gali kreiptis per 30 dienų.

Nuo ketvirtadienio tarnybai laikinai vadovaus VSAT vado pavaduotojas - Štabo viršininkas pulkininkas Vaclovas Zabarauskas. A.Songailą jam skirtą nuobaudą - atleidimą iš pareigų - pavadino "neadekvačia bausme".

"Procedūriniai pažeidimai nei tarnybai, nei valstybei žalos nepadarė", - sakė A.Songaila. A.Songaila iš VSAT vado pareigų buvo atleistas trečiadienį vidaus reikalų ministro Virgilijaus Bulovo įsakymu.

Vadas atleistas po VRM generalinio inspektoriaus atlikto tyrimo dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba. VRM pranešė, kad generolas A.Songaila atleistas iš vidaus tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą.

Premjeras Algirdas Brazauskas, trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams komentuodamas VRM vadovo sprendimą atleisti VSAT vadą, sakė, jog V.Bulovas "teisingai padarė, taip ir turėjo būti".

Premjeras teigė dar nežinąs, ar A.Songailai bus paliktas generolo laipsnis. Pasak A.Brazausko, šį klausimą svarsto teisininkai. Įstatymai, premjero teigimu, nenumato, kad laipsnis būtinai turėtų būti atimtas.

Paklaustas, kaip vertintų, jeigu A.Songaila nuspręstų bylinėtis su VRM dėl atleidimo, A.Brazauskas sakė, jog tai A.Songailos asmeninis reikalas. Sausio pabaigoje premjeras A.Brazauskas informavo kategoriškai liepęs A.Songailai pasitraukti iš VSAT vado pareigų.

Kilus skandalui dėl prezidento R.Pakso ir jo aplinkos ryšių, kilo įtarimų dėl A.Songailos galimo piktnaudžiavimo tarnyba. VRM ištyrė įtarimus ir parengė išvadas, kurios viešai nepaskelbtos, bet, kaip manoma, yra nepalankios pasieniečių vadui.

Kilus skandalui, sušlubavo A.Songailos sveikata, jis kurį laiką gydėsi ligoninėje, paskui sanatorijoje, pastaruoju metu sveiko namuose.

VRM generalinis inspektorius Julius Jasaitis tyrė ne tik A.Songailos, bet ir Lazdijų rinktinės vado Albino Žymančiaus galimą piktnaudžiavimą tarnybą. Pastarojo likimas turėtų paaiškėti vėliau.

A.Songailą ir A.Žymančių nemalonumai užgriuvo po to, kai pernai lapkritį paviešinus Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą atsiskleidė šių pareigūnų ryšiai su prieštaringai vertinama Renata Smailyte. Įtariama, kad jos prašomi pasieniečių vadai per sieną greitai praleisdavo nurodytus automobilius.