Iškrito per tarpą

Kaip pasakoja vilnietė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI), rugsėjo 6 dieną jos vyras ir dukra nuvyko į Ateities gatvėje 31b esantį namą nusipirkti batų. Pastate įsikūręs ne vienas ofisas, yra sporto klubas bei butai.

„Ten yra tokia lauko laiptinė. Laiptinė kaip laiptinė, yra turėklai. Vaikas bėgo link turėklų. Pasirodo, tarp turėklų ir grindų buvo paliktas tarpas. Ir ji per tą tarpą nukrito į apačią“, – pasakoja moteris.

Anot jos, vyras iškart nubėgo į apačią. Esą po lauko laiptine stovėjo pora ir mergaitė nukrito ant jų.

„Tai sumažino smūgį. Ji krito, galima sakyti, iš antro aukšto ant asfalto. Jai skilo kaukolė ir lūžo ranka“, – teigia moteris. Dukra, toliau pasakoja ji, buvo paguldyta į ligoninę, o po kelių dienų ją išleido namo.

„Situacija mus labai smarkiai paveikė. Kai jau viskas nurimo, daktarai pažadėjo, kad su galva viskas gerai, jokių pasekmių nebus, mes šiek tiek atsipalaidavome. Bet juk kažkoks kitas vaikas gali ten eiti, iškristi“, – sako nukentėjusios mergaitės mama.

Šeima, tikina ji, nesikreipė į policiją, tačiau geranoriškai nusprendė pasidomėti, kam priklauso pastatas ir juos įspėti, kad tarpas būtų užtaisytas.

Pastatas priklauso UAB „Stiebas“. Moteris teigia, kad susisiekė su įmonės vadove Nijole Miškiniene.

Mama pasakoja, kad N. Miškinienė pokalbio pradžioje bendravo labai maloniai, tačiau pranešus, kad nutiko nelaimė, įmonės vadovė pasiuto ir pradėjo rėkti.

Esą vadovė pradėjo klausinėti, iš kur moteris gavo jos numerį, ko iš viso vaikšto jie po privačią teritoriją. „Ji numetė ragelį. Su ja man ir nepavyko pakalbėti. Bandžiau perskambinti. Sakiau, kad aš tikrai nesikreipiau nei į policiją, nei kažkur kitur. Ji nesileido į kalbas“, – sako moteris.

Į redakciją, sako vilnietė, šeima kreipiasi, nes mintis, kad laiptinėje yra likęs tarpas, į kurį gali įkristi kitas vaikas, jiems neduoda ramybės.

Kaltina tėvus

DELFI susisiekė su N. Miškiniene. UAB „Stiebas“ vadovė tikino, kad apie šią situaciją nieko nežino. Užduoti jai klausimus sekėsi sunkiai, nes moteris vis kartojo, kad nieko nežino ir nieko nesupranta.

Taip pat N. Miškinienė kartojo, kad nesupranta, kodėl po kiemą vaikšto kažkokie vaikai. Priminus, kad pastate yra ir ofisai, ir sporto klubas, tad natūralu, kad į pastatą ateina ir iš jo išeina asmenys, kurie jame negyvena, N. Miškinienė vis tiek tikino, kad nesupranta apie kokį tarpą yra kalbama.

Pasiūlius jai atsiųsti lauko laiptinės nuotraukas, ji pareiškė, kad jai jokių nuotraukų siųsti nereikia ir toliau kartojo, kad nežino, apie ką kalbama.

„Pastatas yra pastatytas pagal projektą ir priduotas. Aš nesuprantu, per kokias skyles kažkas iškrito“, – tikina N. Miškinienė. Bandant jai nupasakoti situaciją, vadovė kartojo, kad nieko nesupranta.

Pasiteiravus, ar jai nesvarbu, kad jos prižiūrimame pastate susižeidė vaikas, ji patikino, kad svarbu. „Bet, suprantat, skambina iš kažkur tai. Iškrito vaikas. Tikrai niekas niekur neiškrito. Aš čia buvau, čia ištisom dienom būnu ir niekas nesikreipė. Tegul žiūri vaikus“, – teigia vadovė.

Anot jos, tai tėvai kalti, kad neprižiūri savo vaikų.

Ir nors visą pokalbio laiką N. Miškinienė tikino, kad į ją dėl susižeidusio vaiko niekas nesikreipė, pokalbio pabaigoje vadovė išsidavė, kad vis dėlto su ja buvo susisiekta.

„Aš nežinau, kas jai (mergaitės mamai – DELFI) davė mano telefono numerį. Ji man pradėjo skambinti, nesuprantu, ko ji kreipėsi. Kodėl ji manęs nepasikvietė, kai vaikas iškrito? Nesuprantu iš kur tas vaikas iškrito. Jeigu ji ėjo ir nepražiūrėjo savo vaiko, tai aš gi nekalta“, – tikina į N. Miškinienė.

Turėtų būti vaikams saugaus dydžio

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė spaudai Ligita Luščiauskaitė DELFI informavo, kad UAB „Stiebas“ pastatė minimą administracinės paskirties pastatą.

Ji primena, kad projektuojant ir statant visuomeninius pastatus privaloma taikyti Statybos įstatymą ir statybos techninius reglamentus.

„Teisės aktuose nurodyta, kad visuomeninės paskirties statiniai turi būti suprojektuoti ir pastatyti taip, kad juos naudojant ir prižiūrint būtų išvengta nelaimingų atsitikimų (paslydimo, kritimo, susidūrimo, nudegimo, nutrenkimo, sužalojimo elektros srove, sprogimo ir pan.) rizikos.

Statybos techniniame reglamente STR 2.02.02:2004 „Visuomeninės paskirties statiniai“ yra nurodyta, kad turi būti parengti, tokie projektiniai sprendiniai ir parinkti tokie statybos produktai, kad naudojant statinį būtų išvengta kritimo, pasikeitus grindų lygiui, o angų dydžiai turi būti ribojami iki vaikams saugaus dydžio, neleidžiančio jiems įkliūti į šias angas“, – rašo L. Luščiauskaitė.

Anot jos, ar statinio projekto sprendiniai yra tinkamai įgyvendinti, atsako statybos vadovas ir statinio statybos techninis prižiūrėtojas, o statinio projektuotojas pasirašydamas projektą, prisiima atsakomybę, kad statinio projektas atitinka Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatas.

„Manome, kad konkrečioje situacijoje reikia žiūrėti statinio projekto sprendinius ir kaip tie sprendiniai įgyvendinti“, – priduria atstovė spaudai.