Kudirkos Naumiesčio užkarda, užtikrinanti 31,5 km ruožo su Rusijos Kaliningrado sritimi apsaugą, iškilo pasieniečių veiklai strategiškoje patogioje vietoje, už kelių šimtų metrų nuo Lietuvos ir Rusijos sienos.

Naujoji užkarda turėtų užtikrinti jai priskirto sienos ruožo apsaugą pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus.

Užkardos atidaryme dalyvavęs prezidentas Rolandas Paksas pasieniečiams linkėjo, kad ji taptų "negailestinga užkarda kriminaliniams reiškiniams", bet "būtų svetinga dvidešimčiai tūkstančių Kaliningrado srityje gyvenančių lietuvių bei visiems į Lietuvą atvykstantiems svečiams".

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad nuo pasienio tarnybos veiklos efektyvumo priklauso kovos prieš kontrabandą, terorizmą, nelegalią prekybą ginklais ir narkotikais, prekybą žmonėmis, nelegalią migraciją rezultatai.

R.Paksas taip pat sakė, jog artėjanti Lietuvos narystės ES ir NATO suteikia ypatingą reikšmę valstybės sienos apsaugai.

"Neturime užmiršti, kad kitais metais Lietuvai tapus ES nare penktadalį ES rytinės sienos sudarys Lietuvos sienos su Rusija ir Baltarusija. Tai - dar vienas mūsų atsakomybę pabrėžiantis ženklas", - sakė prezientas.

Naujosios užkardos statyba kainavo 2,7 mln. litų. Dalis lėšų užkardos statybai - 1,88 mln. litų - buvo skirta pagal ES PHARE programą, likusios lėšos skirtos iš Lietuvos biudžeto. Naujoji Valstybės sienos apsaugos tarnybos užkarda atitinka aukščiausius tokiems valstybės sienos apsaugos objektams keliamus reikalavimus.

Ekstremaliais atvejais 1,116 tūkst. kvadratinių metrų bendro ploto dviejų aukštų apžvalgos bokštą turintis naujasis statinys gali funkcionuoti visiškai autonomiškai. Jame yra elektros generatorius, autonominis vandens gavimo šaltinis ir šiuolaikiniai valymo įrenginiai.

Be to, prie naujosios pasieniečių užkardos yra įrengta sraigtasparnių tūpimo ir kilimo aikštelė su apsaugos zona. Taip pat įrengtos automobilių stovėjimo ir apžiūros, ginklų užtaisymo ir sporto aikštelės, priešgaisriniai rezervuarai, artezinis gręžinys, iškilmių aikštė, nuotėkų valymo įrenginiai bei transformatorinė.

Naujoji Kudirkos Naumiesčio užkarda yra penktoji už PHARE programos ir Lietuvos lėšas baigta statyti užkarda. Prie sienos su Baltarusija jau veikia naujos Tverečiaus, Adutiškio, Purvėnų ir Kabelių užkardos, šiuo metu statoma Padvarionių užkarda Vilniaus rajone.

Už Lietuvos lėšas pernai pasienyje su Baltarusija baigtos statyti Varėnos rinktinės Dubičių ir Ignalinos rinktinės Švenčionių užkardos.