Naujajame Seime bus kelios pramogų ir sporto pasaulio garsenybės. Daugiausiai – po konservatorių vėliava. Tiesa, operos solistas Vytautas Juozapaitis, buvęs krepšininkas Sergejus Jovaiša ir antrą kadenciją Seime dirbsiantis buvęs žinių vedėjas Rokas Žilinskas A. Salamakinui nerimo nekelia. Kaip ir geriausia Lietuvos šachmatininkė Viktorija Čmilytė, kuri patektų į Seimą, jei mandatų atsisakytų du aukštesnes vietas Liberalų sąjūdžio sąraše užėmę politikai.

Darbo A. Salamakinas gali turėti su „Drąsos kelio“ politikais ir „tvarkiečiu“ Petru Gražuliu.

V.Juozapaičio komisijose turi nebelikti

A. Salamakinas su konservatoriumi V. Juozapaičiu rungėsi vienmandatėje apygardoje. Operos solistas į antrąjį turą nepateko, o galutinę pergalę švenčia socdemas. Vis dėlto ilgametis etikos sargas A. Salamakinas nemano, kad pagal sąrašą išrinktas V. Juozapaitis kels kokių nors problemų.

„Aš jo nesutapatinu su šou verslo atstovais. Jo profesija, aišku, muzika. Bet jis yra profesorius, jis nori išbandyti savo galimybes politikoje. Ir tai yra tik sveikintina. Nemanau, kad Vytautas užsiims kažkokiu šou. Ne to kalibro žmogus“, - komplimentų politikos naujokui negailėjo A. Salamakinas.

Tiesa, televizijos projektų komisijose dažnai viešintis V. Juozapaitis turės atsisakyti šio malonumo.

„Jis pats žino. Yra šių metų Konstitucinio Teismo išaiškinimas. Jį reikia tik perskaityti. Jeigu nori vienkartiniame renginyje sudalyvauti – prašau. Antras dalykas – gali paprašyti Etikos komisijos, jeigu koks jubiliejinis koncertas ar pan. Tas viskas leidžiama. Manau, kad Vytautas tikrai neužsiims kažkokiu nachališkumu ar dar kuo nors, kaip buvo su Arūnu (Valinsku – DELFI): darau ką noriu – Salamakinas kaltas“, - tęsė etikos sargas.

Tikisi, kad „Drąsos kelio“ politikus paprotins labiau patyrę bendražygiai

Tuo tarpu „Drąsos kelias“ į Seimą ateina su spalvingomis asmenybėmis. Parlamentarai jau buvo pripratę prie Neringos Venckienės šalininkų būrio, migravusio Seimo koridoriais kuomet iš buvusios teisėjos buvo atiminėjama teisinė neliečiamybė. O Algirdas Patackas „sublizgėjo“ tiesioginiame televizijos eteryje į oponentą mesdamas stiklinę. Vis dėlto A. Salamakinas tikisi, kad politikoje labiau patyrę „Drąsos kelio“ atstovai, tarp jų – ir A. Patackas, sudrausmins bendažygius.

„Jiems patiems pirmiausiai bus sudėtinga priprasti. Nors A. Patackas – politikos veteranas, dėl jo nėra problemų, kaip ir dėl Povilo Gylio. O kitiems teks mokytis. Gerai, kad pas juos yra bent trys jau buvę Seimo nariai, įskaitant Aureliją Stancikienę. Manau, kad šitie trys tikrai daug patars, ką daryti, kaip daryti. Nemanau, kad jie sukels kažkokių problemų“, - svarstė etikos sargas.

Rinkėjai žvaigždžių nebenori?

A. Salamakinas taip pat teigė, jog pasitvirtino jo prognozės, ir rinkėjai aiškiai parodė, kad šoumenams politikoje ne vieta.

„Šios kadencijos Seimas buvo sudėtingas. Vadinkim taip. Tai buvo didžiulė pamoka. Rinkėjai nubaudė visus. Ir nubaudė skaudžia tuos, kurie nenorėjo laikytis Statuto, tarnybinės etikos ir Politikų elgesio kodekso. Manau, bus žymiai lengviau ir Etikos komisijai kitoje kadencijoje. Manau, kad šis Seimas bus geresnis“, - prognozavo pašnekovas.

Anot jo, rinkėjai parodė nebenorintys nei juokdarių, nei šokėjų, nei dainorėlių.

„Rinkėjai viską sudėliojo į savo vietas. Tai yra pamoka, kad kvailioti Seime nereikia – reikia dirbti“, - reziumavo A. Salamakinas.