Pavasaris parlamentarui A.Salamakinui prasidėjo uoliai ieškant, kur apgyvendinti 80 stumbrų. Kad šiems girių galiūnams suras šeimininkus, parlamentaras pažadėjo Vidurio Lietuvos ūkininkams. Vakar politikas LŽ teigė, kad jo pažadas sėkmingai vykdomas, esą jis jau pradėjęs nerimauti, ar jų užteks visiems norintiems.

Panevėžio bei Kėdainių krašto ūkininkai pastaraisiais metais vis tikino tapę stumbrų įkaitais. Pasijutę neliečiami, stumbrai pulkais eina užkandžiauti ūkininkų auginamų gėrybių ar šiaip vaikštinėja trypdami pasėlių laukus.

A.Salamakinas LŽ vakar teigė, kad į jo sumanymą decentralizuoti stumbrų gyvenamąsias vietas palankiai reagavo ir kenčiantieji nuo šių gyvūnų daromos žalos, ir gamtosaugininkai.
„Gavęs palaikymą pradėjau siūlyti stumbrus. Dešimčiai gyvūnų šeimininkus jau suradau. Yra ir daugiau besidominčiųjų galimybe juos įsigyti. Jei ir toliau taip seksis, stumbrų, ko gero, gali ir pritrūkti“, – džiaugsmo neslėpė parlamentaras.

Jis sakė, kad rankomis jau beveik sukirsta su Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktore Rūta Baškyte. Ji pažadėjo imtis žygių, kad viena stumbrų pora atsidurtų Aukštaitijos nacionalinio parko, o antra pora – Žemaitijos nacionalinio parko aptvaruose. Dar tris poras stumbrų numatoma atiduoti į privačias žmonių teritorijas.