Tačiau komisija nesugebėjo susitarti dėl pasiūlymo Seimo seniūnų sueigai, kad ši Antikorupcijos komisijos išvadas pateiktų viso parlamento teismui.

Kreiptis į seniūnų sueigą ir prašyti kuo greičiau pritarti arba atmesti Antikorupcijos komisijos, vadinamos „Kernagio aštuntuku“, išvadas pasiūlė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas, socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Seimo Statutas numato, kad komitetai ir nuolatinės komisijos gali atlikti parlamentinį tyrimą. Tačiau Statute yra nuostata, kad atlikus tyrimą Seimas turi tą veiksmą tvirtinti. Jis yra niekinis, kol Seimas jo nepatvirtino. Šiuo atveju dvi ar trys savaites kažkas mosuojasi tomis išvadomis. Jos geros ar blogos – savo nuomonės nesakysiu, nors ją turiu. Tačiau jos nėra praėjusios per Teisės departamentą, ar atitinka įstatymus ir Konstituciją, jos nėra patvirtintos Seimo ir visas Seimas yra tapęs 8 Seimo narių įkaitais“, - teigė A. Salamakinas.

Tačiau kitiems komisijos nariams neatrodė, kad Etikos ir procedūrų komisija turėtų kreiptis į seniūnų sueigą. Jų nuomone, užtenka išnagrinėti, ar Antikorupcijos komisija neviršijo savo įgaliojimų, ir tiek.

„Aš galvoju, kad mes išvis neturėtume kištis ir rodyti iniciatyvos, kad Seimas kažką tvirtintų. Jeigu prašoma patikrinti, ar komisija neperžengė kompetencijos ribų, tai yra labai paprasta – Statute surašytos visos komisijos funkcijos ir mūsų komisija pasakys: peržengė ar neperžengė“, - svarstė „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas.

Konservatorius Vaidas Bacevičius taip pat pasiūlė neskubėti ir nesikreipti į seniūnų sueigą. Politiko teigimu, A. Salamakino nurodytos Statuto nuostatos yra taikomos laikinosioms tyrimo komisijoms, tuo tarpu Antikorupcijos komisija yra nuolatinė.

„Jos išvada jokiu būdu nėra privaloma. Šiaip ta išvada, jeigu kalbėtume apie turinį, yra daugiau politinis vertinimas. Pagal Statutą tokia komisijos išvada yra rekomendacinio pobūdžio ir nieko daugiau“, - sakė V. Bacevičius ir pasiūlė paskirti pranešėjus šiam klausimui.

„Antikorupcijos komisijos išvadomis ruošiasi naudotis ir Vyriausybė. Aš suprantu mūsų poziciją su V. Bacevičiumi, bet man nesuprantama M. Zasčiurinsko logika. Noriu pasakyti, kad tai labai subtilus klausimas. Aš visiškai pritariu V. Bacevičiaus pozicijai, kad reikia paskirti rimtą pranešėją, nes, atvirai šnekant, šitas dalykas susijęs su tuo, ar bus priešlaikiniai rinkimai, ar nebus. Todėl tai labai rimta“, - sakė konservatorius Julius Dautartas.

DELFI primena, kad Antikorupcijos komisija, vadovaujama Krkščionių partijos frakcijos atstovo L. Kernagio, atliko parlamentinį tyrimą, kuriuo aiškinosi, ar vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis teisėtai atleido iš pareigų FNTT direktorių V. Gailių ir V. Giržadą.

Apklaususi įvairių institucijų atstovus komisija galiausiai pasiūlė premjerui Andriui Kubiliui teikti Prezidentūrai atleisti liberalcentristų deleguotą vidaus reikalų ministrą R. Palaitį, taip pat generalinio prokuroro pavaduotoją D. Raulušaitį ir priimti atgal į darbą buvusius FNTT vadovus, įtartus informacijos apie „Snorą“ nutekinimu.

Komisija, be kita ko, suformulavo klausimus prezidentei Daliai Grybauskaitei bei netiesiogiai apkaltino generalinio prokuroro pavaduotoją D. Raulušaitį nutekinus informaciją apie planuojamą „Snoro“ nacionalizavimą.