A.Sakalui priimtiniausia – socialdemokratų vadovaujama mažumos Vyriausybė, tačiau V.Uspaskicho analogiškas Ministrų kabinetas būtų receptas Lietuvai nuo “mesianizmo” ligos.

Europos Parlamente Lietuvai atstovaujančio socialdemokrato A.Sakalo nuomone, šiuo metu realiausi yra iš viso keturi naujos Vyriausybės variantai: Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicijos “Už darbą Lietuvai” bendradarbiavimas su Darbo partija, “vaivorykštės” Vyriausybė ir mažumos Vyriausybė, kurią sudarytų arba dabartinė valdančioji dauguma, arba Viktoro Uspaskicho vadovaujama partija.

“Vaivorykštės” koalicija, pasak A.Sakalo, sudaroma sunkių periodų valstybei metu, tokių kaip karas ar pokario laikotarpis. Vien dėl to, socialdemokrato nuomone, Lietuvos politinei arenai tokia Vyriausybė nereikalinga. Be to, anot europarlamentaro, “vaivorykštės” koalicijos darbas būtų sunkus, nes partijos turi labai daug pretenzijų ir norų, kuriuos tikisi įgyvendinti.

A.Sakalas pripažino, kad “vaivorykštės” koalicija Socialdemokratų partijai sukeltų ir vidinių nesutarimų. “Mūsų partiečiams, kurie ilgą laiką kovojo su konservatoriais, dabar tapti lyg ir draugais (su konservatoriais – DELFI) bus labai problematiška”, - komentavo socialdemokratas.

Galimą Socialdemokratų partijos ir Viktoro Uspaskicho vadovaujamos politinės jėgos koaliciją socialdemokratas vadino “dar labiau arba ne mažiau problematiška” nei “vaivorykštės”. Pasak jo, Darbo partijoje aplink jos lyderį susibūrė skirtingų ir sunkiai suderinamų pažiūrų žmonės - nuo “kairiausių socialistų iki dešiniausių liberalų”.

Todėl A.Sakalas sako, kad jis neįsivaizduoja, kaip Darbo partijos nariai toliau dirbs kartu. “Manau, kad ta partija neišlaikys ilgos konkurencijos ir ji turėtų pradėti sklaidytis į tas partijas, kurios turi tradicines ideologijas. Socialistai nueis į socialdemokratų partiją, liberalai pasitrauks kitur, bet tokia partijos mišrainė, kokia ten yra, man sunkiai įsivaizduojama”, - aiškino žurnalistams europarlamentaras.

Problematiška centro kairiųjų ir Darbo partijos koaliciją A.Sakalas vadino dar ir dėl to, kad, pasak A.Salamakino, pačių socialdemokratų nuomonė apie šią politinę jėgą yra labai “abejotina”. “Koalicija su Darbo partija taip pat sulauktų didelės dalies mūsų partijos narių pasipriešinimo. Algimantas Salamakinas jau pasakė, kad jis tokiu atveju pasitrauktų iš frakcijos Seime. Žodžiu, tokia koalicija man būtų sunkiai įsivaizduojama", - pripažino socialdemokratas.

Europos Parlamento narys aptartoms vyriausybinėms koalicijoms pateikė dar dvi galimas alternatyvas. Tai – mažumos Vyriausybė. "Du mažumos Vyriausybės variantus laikyčiau realesniais nei “vaivorykštės” arba Darbo ir Socialdemokratų partijų sudaromų Vyriausybių. Pastarieji du variantai man atrodo nelabai realūs. Kurį variantą pasirinks mūsų partijos vadovybė, man sunku spręsti. Aš asmeniškai būčiau už A.Brazausko mažumos Vyriausybę ir prognozuoju, kad, A.Brazauskui tapus Vyriausybės vadovu, dalis Darbo partijos žmonių pereitų į Socialdemokratų frakciją”, - tvirtino A.Sakalas.

Tačiau socialdemokratas pripažino, kad bet kurios mažumos Vyriausybės trūkumas toks, jog ji gali būti bet kada nuversta.

Jo nuomone, Darbo partijos mažumos Vyriausybė neišsilaikytų ilgiau nei vienerius metus. Per tą laiką, A.Sakalo nuomone, šios partijos Vyriausybė gali “priskaldyti daug malkų, kurias kitai Vyriausybei paskui reikės rankioti". Anot jo, valstybei grėstų finansinis bankrotas, kiltų grėsmė tapti nepatrauklia šalimi užsienio investuotojams.

Tačiau Europos Parlamento narys tiki, kad turtingiausio Seimo nario vadovaujamos partijos mažumos Vyriausybė turėtų ir privalumų. “Privalumas - jei antrasis rinkimų turas parodys, jog Lietuvos žmonės patikėjo Darbo partija, ir jai bus leista sudaryti mažumos Vyriausybę, tai žmonės įsitikins, kaip ši partija gali vykdyti gausius savo pažadus”, - kalbėjo A.Sakalas.

“Jeigu mes iš tikrųjų norime, kad Lietuvos žmonės persirgtų šita “vadizmo” ir “mesianizmo” liga, tai iš esmės reikėtų duoti galimybę Darbo partijai sudaryti Vyriausybę. Tegul Lietuvos žmonės įsitikina, ko verti yra jų pažadai ir ko verti mesijai, kurie ateina kiekvieną kartą išgelbėti Lietuvos”, - tęsė jis.

Europarlamentaras pripažino, kad socialdemokratų vadovaujamai mažumos Vyriausybei taip pat grėstų nestabilumas, tačiau, anot jo, viskas priklausytų nuo ateities politikos. “Galų gale Algirdo Brazausko vadovaujamos Vyriausybės žlugimas liberalcentristams ir konservatoriams reikštų, kad ateina Darbo partija”, - tvirtino A.Sakalas.

Dešiniųjų politinių jėgų mažumos Vyriausybė A.Sakalui atrodo mažai tikėtinas variantas, nes, jo nuomone, šioms dviem partijoms pritrūktų vietų Seime.

A.Sakalo teigimu, A.Brazausko vadovaujama mažumos Vyriausybė galėtų toliau įgyvendinti programoje numatytus darbus ir būtų geriausia politinė išeitis valstybei.

DELFI primena, kad antrasis Seimo rinkimų turas vienmandatėse rinkimų apygardose vyks šį sekmadienį - spalio 24 dieną.