V.Adamkaus sprendimas pagrindžiamas tuo, kad ne žemės savininkas turi ginti savo nuosavybę, rūpintis uždrausti medžioklę, savivaldybių komisijoms vargintis nešti dokumentus, kai kurių iš jų parengimui brangiai atsieinant, o nuosavybės teisė turėtų būti saugoma įstatymų.

Pagal prezidento nepasirašyto Medžioklės įstatymo nuostatas, privačios žemės sklypo savininkas turi teisę raštu uždrausti medžioti jam priklausančioje žemėje medžioklės plotų vieneto sudarymo ar jo ribų pakeitimo metu, taip pat bet kuriuo metu vėliau.

Raštišką sprendimą dėl medžiojimo jam priklausančioje žemėje uždraudimo kartu su žemės sklypo nuosavybės teisę patvirtinančio dokumento bei žemės sklypo plano kopijomis jis turi pateikti atitinkamos savivaldybės komisijai, sudarančiai medžioklės plotų vienetus ir keičiančiai jų ribas.

Jeigu žemės savininkai uždraudžia medžioti jų plotuose, juose vis tiek galima sumedžioti medžioklės metu sužeistus žvėris. Pagal įstatymą, jeigu iškyla medžiojamųjų gyvūnų platinamų užkrečiamųjų ligų pavojus ir žemės sklype, kuriame jo savininkas uždraudė medžioti, reikia sureguliuoti gyvūnų gausą, šių nurodymų įgyvendinimą turi suorganizuoti pats žemės sklypo savininkas.

Prezidento teigimu, įstatyme turi būti įtvirtintas specialaus leidimo principas, reiškiantis, kad be žemės savininko sutikimo negalima medžioti jam priklausančioje žemėje.

Be to, įstatyme iš esmės įteisinama galimybė medžioti ir tuose žemės sklypuose, kuriuose savininkai medžioti uždraudė, nors nėra objektyvių kriterijų, kuriais remiantis būtų galima neginčijamai nustatyti, ar žvėris buvo sužeistas medžioklės metu.

Primename, kad Konstitucinis Teismas gegužės mėnesį pripažino, kad ankstesnės Medžioklės įstatymo versijos nuostata, įtvirtinanti, jog privačios žemės savininkas, kurio žemė numatoma priskirti arba yra priskirta medžioklės plotų vienetui, turi teisę uždrausti medžioti jam priklausančioje žemėje, tik jeigu medžioklės metu pasėliams arba miškui bus daroma žala, prieštarauja Konstitucijai.

Teismas konstatavo, kad negalima nustatyti tokio teisinio reguliavimo, pagal kurį privačios žemės sklypuose būtų leidžiama medžioti be šių sklypų savininkų sutikimo.

Šią 2002 metais prieštaravimų sulaukusią įstatymo versiją V.Adamkus tuomet tai pat vetavo, tačiau Seimas tuomet menka balsų persvara atmetė prezidento veto.

V.Adamkui vetavus 2005 metų gruodį Seimo priimtą Medžioklės įstatymo projektą, jis bus grąžintas pakartotinai svarstyti Parlamentui.

V.Adamkaus veto sulaukęs įstatymas bus priimtas, jeigu Seimas priims prezidento pataisas ir papildymus arba už jį nubalsuos daugiau kaip pusė - ne mažiau kaip 71 - visų Seimo narių. Tokiu atveju V.Adamkus įstatymą privalės pasirašyti ir oficialiai paskelbti.