Stra­te­gi­jo­je ieš­ko­ma A.Zuo­ko mi­nu­sų bei iš­ke­lia­mi D.Moc­kaus pliu­sai.

Pa­vo­jin­ga lik­ti še­šė­ly­je

Vie­šų­jų ry­šių spe­cia­lis­tų pa­reng­ta­me pla­ne ra­šo­ma: „Stip­rė­jant D.Moc­kaus auto­ri­te­tui vi­suo­me­nė­je, jo su­si­dū­ri­mas su A.Zuo­ku yra iš es­mės neiš­ven­gia­mas”. Pla­no ren­gė­jai ne­nu­ver­ti­na A.Zuo­ko, at­virkš­čiai – jie lai­ko da­bar­ti­nį me­rą stip­riu D.Moc­kaus kon­ku­ren­tu.

A.Zuo­kas va­di­na­mas ryš­kia as­me­ny­be, ku­ri pap­ras­tai už­go­žia vi­sus, esan­čius ap­link jį.

Da­ro­ma iš­va­da, kad D.Moc­kui lik­ti A.Zuo­ko še­šė­ly­je bū­tų ne tik ne­to­lia­re­giš­kas, bet ir pa­vo­jin­gas žings­nis.

Abu tu­ri dan­go­rai­žių

Svars­to­ma to­liau: „Pap­ras­čiau­sias žings­nis bū­tų ig­no­ruo­ti A.Zuo­ką, ta­čiau to da­ry­ti nei­šei­na, nes D.Moc­kaus ir A.Zuo­ko cha­rak­te­ris­ti­kos iš es­mės yra ta­pa­čios (mo­der­nus, di­na­miš­kas, ly­di­mas sėk­mės, vi­zio­nie­rius).

Va­di­na­si, A.Zuo­ką be­lie­ka nus­telb­ti.

Ta­čiau D.Moc­kaus ša­li­nin­kai sup­ran­ta, kad su A.Zuo­ku kol kas ne­ver­ta var­žy­tis to­se sri­ty­se, kur šis yra aki­vaiz­džiai pa­si­ruo­šęs.

A.Zuo­kui pui­kiai se­ka­si ro­dy­ti sa­vo di­na­miš­ku­mą, taip pat kur­ti vi­zi­jas bei jas de­monst­ruo­ti.

„Šio­se sri­ty­se D.Moc­kus tu­rė­tų pab­rėž­ti, kad jis ne­nu­si­lei­džia A.Zuo­kui”, – stra­te­gi­jo­je ra­šo jos kū­rė­jai. Pa­vyz­džiui, jei me­ras gi­ria­si de­ši­nia­ja­me Ne­ries kran­te pas­ta­ty­tais dan­go­rai­žiais, D.Moc­kus tu­rė­tų ro­dy­ti į kai­ria­ja­me kran­te stūk­san­čius jo kon­cer­nui prik­lau­san­čius dau­giaaukš­čius.

Lin­kęs į avan­tiū­ras

Pla­nas plė­to­ja­mas taip: „At­siž­vel­giant į kont­ro­ver­siš­ką A.Zuo­ko praei­tį ir jo po­lin­kį į avan­tiū­ras, D.Moc­kus pra­na­šu­mą tu­ri ras­ti dvie­juo­se da­ly­kuo­se: pir­miau­sia tai iš­si­la­vi­ni­mas ir ar­tu­mas moks­lui, švie­ti­mui, kul­tū­ros sluoks­niui (ku­riems A.Zuo­kas jau­čia aiš­kią pa­nie­ką). Ant­ra, A.Zuo­kas iš es­mės vi­so­je sa­vo veik­lo­je ne­ger­bia tra­di­ci­jų, se­no­sios kar­tos su­kur­tų ver­ty­bių ir pap­ras­tų žmo­nių. Dėl to in­te­li­gen­tiš­kes­nis D.Moc­kus tu­rė­tų bū­ti kur kas priim­ti­nes­nis žmo­nėms”.

Taip pat ra­šo­ma, kad D.Moc­kaus pra­na­šu­mu tu­rė­tų tap­ti ir pra­di­nia­me vie­šo­sios veik­los eta­pe pab­rėž­ti­nai de­monst­ruo­ja­mas jo ne­da­ly­va­vi­mas po­li­ti­ko­je – aiš­kus at­si­ri­bo­ji­mas nuo „neš­va­rių” A.Zuo­ko rei­ka­lų ir san­dė­rių.

Smū­giai – su­žeis­tam var­žo­vui

Pris­ta­to­mas ir dar vie­nas konk­re­tus su­ma­ny­mas: „D.Moc­kaus vi­zi­ja Vil­niaus mies­to mas­tu tu­ri bū­ti pra­dė­ta de­monst­ruo­ti A.Zuo­kui pas­ly­dus”.

Smulk­me­niš­kai ap­ta­ria­mi ir tie­sio­gi­niai D.Moc­kaus bei A.Zuo­ko san­ty­kiai: „Pra­di­nia­me eta­pe D.Moc­kus pats ne­tu­rė­tų vie­šai ver­tin­ti A.Zuo­ko dar­bų ir pro­jek­tų. Ki­ta ver­tus, sie­kiant vie­šu­mo sa­vo vers­lo pro­jek­tams, juos rei­kė­tų aki­vaiz­džiai atit­rauk­ti nuo A.Zuo­ko, ro­dy­ti kaip al­ter­na­ty­vą (pa­vyz­džiui, „Vers­lo tri­kam­pį” – be iš­p­lau­tų vals­ty­bės pi­ni­gų)”.

Stra­te­gi­ja api­bend­ri­na­ma min­ti­mi, kad pa­ren­gęs sau dir­vą vers­lo sri­ty­je, D.Moc­kus tu­rės lauk­ti pro­gos įveik­ti A.Zuo­ką po­li­ti­nė­je plot­mė­je.

„A.Zuo­kui vie­ša­ja­me kon­teks­te „pas­ly­dus”, iš D.Moc­kaus pu­sės pra­de­da­ma vie­ša kri­ti­ka ir ak­ty­vus sie­kis užim­ti jo po­li­ti­nę ni­šą su­vo­kiant, kad D.Moc­kaus sim­pa­ti­kai ga­li bū­ti iš es­mės tie pa­tys kaip ir A.Zuo­ko sim­pa­ti­kai”, – bai­gia­mas D.Moc­kui pa­reng­tas pla­nas.

D.Moc­kaus už­sa­ky­mu pa­reng­tas pla­nas, ko­kio­mis prie­mo­nė­mis ir ar­gu­men­tais rei­kia žlug­dy­ti Vil­niaus me­rą A.Zuo­ką:

1. Su­reng­ti pi­ke­tus prieš A.Zuo­ko po­li­ti­ką. Vie­ną kar­tą pro­tes­tuo­tų pen­si­nin­kai, ki­tą kar­tą – moks­lei­viai. Pas­ta­rie­ji rei­ka­lau­tų ne ge­rin­ti gy­ve­ni­mo są­ly­gas biu­rok­ra­tams, o ver­čiau nu­pirk­ti kom­piu­te­rių mo­kyk­loms.

2. Su­kel­ti po­li­ti­nį va­jų „Nau­jų­jų Va­siu­kų pro­jek­tams – ne!” Rei­kė­tų ar­šiai kri­ti­kuo­ti gol­fo lau­kų, šil­do­mų ša­li­gat­vių, tram­va­jaus ir ki­tus mo­der­nius A.Zuo­ko su­ma­ny­mus.

3. Pla­tin­ti pla­ka­tus su Os­ta­po Ben­de­rio at­vaiz­du, ti­kin­tis, kad šis suk­čius ir kom­bi­na­to­rius, su­ge­bė­jęs vi­sus mul­kin­ti, su­kels žmo­nėms aso­cia­ci­jų su da­bar­ti­niu Vil­niaus me­ru.

4. Su­reng­ti vie­šą ak­ci­ją prieš biu­rok­ra­tų no­rus puo­tau­ti ma­ro me­tu, sie­kį pa­si­pel­ny­ti ir mies­tie­čių ki­še­nių.

5. Ini­ci­juo­ti Sei­mo ir Vil­niaus ta­ry­bos na­rių vie­šus pa­reiš­ki­mus, ku­riuo­se jie kri­ti­kuo­tų A.Zuo­ko vyk­do­mus pro­jek­tus.

Pla­ną tu­ri, bet į po­li­ti­ką neis?

Kaip ir ra­šo­ma D.Moc­kaus vie­šų­jų ry­šių pla­ne, iš pra­džių bū­ti­na pab­rėž­ti sa­vo ne­da­ly­va­vi­mą po­li­ti­ko­je. Šios nuos­ta­tos vers­li­nin­kas lai­kė­si ir kal­bė­da­mas su „Ekst­ra ži­nio­mis”.

– Ke­ti­na­te tap­ti Vil­niaus me­ru? – tie­siai švie­siai pak­lau­sė­me D.Moc­kų.

– Oi, ne! Aš tik­rai ne­si­ruo­šiu eiti į po­li­ti­ką. Nep­la­nuo­ju tap­ti nei po­li­ti­ku, nei tuo la­biau – Vil­niaus me­ru.

– Ar ne tie­sa, kad va­do­vau­jant A.Zuo­kui jums sun­ku dirb­ti Vil­niu­je?

– Vers­lo ap­lin­ka sos­ti­nė­je čia nie­kuo dė­ta. Aš Vil­niaus mies­te apsk­ri­tai jo­kio vers­lo ne­da­rau! Aš dau­giau rū­pi­nuo­si Lie­tu­vos rin­ka net mū­sų už­sie­nio rin­kų plėt­ra.

– Tei­gia­te, kad nie­ka­da ne­tu­rė­jo­te jo­kių min­čių apie po­li­ti­ką?

– Vers­las ir po­li­ti­ka – du skir­tin­gi dy­džiai! Ne vi­sos tos sa­vy­bės, ku­rių rei­kia vers­lui, pa­de­da ir po­li­ti­ko­je. Žmo­gus tu­ri ap­sisp­ręs­ti – ar­ba jis yra vers­le, ar­ba po­li­ti­ko­je. Aš, pa­vyz­džiui, ne­mo­kė­čiau de­rin­ti tų dvie­jų dy­džių. Man pa­tin­ka vers­le, to­dėl aš ir esu vers­le. Jei­gu vers­li­nin­kas pa­lie­ka sa­vo sri­tį ir pras­tai da­ro po­li­ti­ką – vi­suo­me­nei tik­rai nė­ra iš to nau­dos.

– Ko­dėl bu­vo pa­reng­tas vie­šų­jų ry­šių pla­nas, kuriame kal­bama, kaip jums įveik­ti Vil­niaus me­rą A.Zuo­ką?

– To­kių pas­vars­ty­mų, pa­mąs­ty­mų, ma­ny­čiau, ga­li bū­ti vi­sur ir vi­sa­da. Ką aš ga­liu im­tis at­sa­ky­ti už kie­no nors pa­svars­ty­mus?

– Ar ne jūs tuos pas­vars­ty­mus už­sa­kė­te?

– Bu­vom už­sa­kę ty­ri­mą. Tai, kas yra skel­bia­ma, yra tik to pla­no frag­men­tai, pa­ko­re­guo­ti da­bar­ti­nė­mis są­ly­go­mis. Tuos frag­men­tus skel­bia vie­šų­jų ry­šių įmo­nė­je dir­bę žmo­nės, nuė­ję dirb­ti į ma­no kon­ku­ren­tų vers­lo kom­pa­ni­jas.