Nuošaliame Vilkyčių miestelyje, esančiame pusiaukelėje tarp Klaipėdos ir Šilutės, kavinėje "Aisytė" 58 metų politikas susitiko su Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriumi Kęstučiu Šiliausku, kuris Seimo nariui norėjo įteikti 10 tūkst. litų.

Dienraščio teigimu, susitikimą slapta stebėjo Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, kurie ir atsirado prie kavinės stalelio, ant kurio K.Šiliauskas buvo palikęs pinigus.

Pareigūnai surašė protokolą ir užfiksavo pinigų įteikimo faktą.

V.Martišauskas dienraščiui teigė, kad į vieną Vilkyčių kavinių jį pasikalbėti pakvietęs K.Šiliauskas ir pareiškęs, jog ketina politiko rinkimų vajui paaukoti 10 tūkst. litų.

"Tas pilietis man seniai pažįstamas, todėl jam atsakiau, kad jeigu nori man paaukoti pinigų, tegul užpildo aukų lapą ir nurodo, kas ir kodėl aukoja. K.Šiliauskas lapą užpildyti atsisakė, tačiau pakišo po juo pinigus", - pasakojo V.Martišauskas.

Pasak parlamentaro, visą tą "pinigų aukojimo sceną" kavinėje stebėjo pareigūnai. V.Martišauskui išėjus iš kavinės, po kelių minučių priėjo du vyrai, prisistatę Generalinės prokuratūros ir STT atstovais. Jie klausė, ar politikas gavo pinigų iš Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovo.

Seimo narys neneigė, kad jam buvo siūlyti pinigai. Grįžęs į kavinę, jis parodė aukų rinkimo lapą.

"Kyšio ėmimu jie manęs neapkaltins, nors planas buvo būtent toks", - susijaudinęs kalbėjo V.Martišauskas.

Jis tvirtino, kad prie K.Šiliausko pinigų, pakištų po aukų lapu, neprisilietė.

"Ačiū Dievui, iškart supratau, kas vyksta. Jaučiau, jog K.Šiliauskas gali regzti kompromituojančią intrigą. Tai, kad kavinėje jau sėdėjo ir iš Vilniaus atvykę teisėsaugininkai, parodo, jog prieš mane buvo įvykdyta iš anksto suplanuota provokacija", - teigė parlamentaras.

Seimo narys neatmetė galimybės, kad provokaciją prieš jį surengė politiniai konkurentai.

Dienraščio teigimu, V.Martišausko ir K.Šiliausko keliai buvo susikirtę jau anksčiau - Seimo narys aplinkosaugininkui trukdė sugrįžti į savo postą po dramatiškos istorijos, įvykusios šiemet gegužę Skirvytės upėje ties Rusne.

Tą kartą K.Šiliauskas tarnybiniu kateriu plaukė pasiėmęs savo draugą klaipėdietį architektą Saulių Stripinį. Atsistumdamas nuo kranto ir buksyruodamas atgal, valdininkas nepastebėjo, kaip už borto iškrito S.Stripinis. Galingas variklio sraigtas vienu smūgiu nukirto architektui koją iki kirkšnies.

K.Šiliauskas apie šią nelaimę nepranešė saugos laivybos inspekcijai, o medikus ir prokurorą iškvietė Skirvytėje tuo metu žvejojęs Šilutės vyriausiasis prokuroras Rimvydas Kurpavičius.

Šilutėje net nebuvo paimta aplinkosaugininko kraujo blaivumui nustatyti. Jis palydėjo sužalotą draugą į Klaipėdos ligoninę. Ten nukentėjusiajam buvo amputuota koja. K.Šiliauskas šią istoriją keturias dienas slėpė nuo Aplinkos ministerijos.

Iš karto po nelaimės Seimo narys V.Martišauskas išplatino pareiškimą ir suabejojo įvykio tyrimo objektyvumu. Politikas reikalavo, kad aplinkos ministras įvertintų Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus K.Šiliausko poelgį.

Šilutės rajono apylinkės ir Klaipėdos apygardos prokuratūros įvykį baigė tirti tik vasaros pabaigoje. Iki to laiko K.Šiliauskas arba sirgo, arba atostogavo. Jis ir šiuo metu turi nedarbingumo lapelį.

Tyrėjai nenustatė K.Šiliausko kaltės ir ikiteisminį tyrimą nutraukė, įvykį jie pavadino nelaimingu atsitikimu, dėl kurio kaltę prisiėmė pats S.Stripinis.

Dabar atėjo metas savo tyrimo išvadas skelbti Aplinkos ministerijai ir įvertinti K.Šiliausko veiksmus.

"Suprantu, kad mano pareiškimą ministrui K.Šiliauskas laikė vieninteliu likusiu trukdžiu laimingai sugrįžti į tarnybą", - antradienį teigė V.Martišauskas.

"Prieš rinkimus kompromituojanti istorija buvo tik priemonė suvesti sąskaitas už principingumą", - įsitikinęs V.Martišauskas.

Tuo tarpu su K.Šiliausku žurnalistams susisiekti nepavyko.