Esą anksčiau didesnį nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) biudžeto deficitą lėmė ankstesnės Vyriausybės neatsakingi veiksmai, o dabartinį - bendra išorinė ekonominė padėtis. Tad EK požiūris į fiskalinį deficitą iki 5-5,5 proc. yra kitoks, o Lietuvai 5 proc. riba nėra pavojinga, nes ją galima ištaisyti per dvejų metų laikotarpį.

"Šalis nebus verčiama per vienus metus susitvarkyti, nes tai ne Vyriausybės ekonominės politikos paseka, o išorinių sąlygų. Jei 5 proc. pavyktų išlaikyti per tuos dvejus metus, tai būtų labai geras rezultatas ir tarptautinės rinkos tą įvertintų",- kalbėjo D. Grybauskaitė.

Premjeras A. Kubilius patvirtino, kad šiuo metu valdžios sektoriaus deficitas kaip tik siekia 5 proc. BVP. Jis viliasi, kad padėtis tarptautinėse rinkose neblogės ir Lietuva galės pigiau pasiskolinti išleisdama euroobligacijų emisiją. Tokiu atveju nereikėtų dar kartą keisti biudžeto ir apkarpyti jo išlaidas.

Anot Premjero, Lietuva planuoja pasiskolinti apie 1 mlrd. eurų, tačiau ne visus iš karto - pradžiai esą pakaktų išleisti 500-600 mln. euroobligacijų.

D. Grybauskaitės nuomone, skolintis mažesnėmis sumomis etapais būtų net pigiau, be to, iš pradžių pirmas žingsnis turėtų būti žvalgytuvės - reikia pasitikrinti ir tarptautinį pasitikėjimą šalies skolinimosi rizika.

Vyriausybei šiemet biudžeto išlaidas pavyko nukirpti 3 mlrd. litų, o birželį buvo planuojama jas sumažinti dar 1,5-2 mlrd. litų. Augant tarptautiniam pasitikėjimui dėl šalies skolinimosi, viliamasi, kad biudžeto išlaidų šiais metais daugiau mažinti nereikės.

"Labai tikiuosi, kad Vyriausybė jau birželio mėnesį ateis su paketu mokestinių pakeitimų - tų, kurie buvo ne visai sutvarkyti po gruodžio mėnesio smulkaus ir vidutinio verslo srityje dėl "Sodros", sveikatos draudimo ir kitų mokesčių. Labai tikiuosi, kad tai bus padaryta ir kad finansų ministras galės įvykdyti pažadą bei mano rekomendacijas", - kalbėjo išrinktoji šalies vadovė apie Vyriausybės klaidų taisymą, iš jų ir individualios veiklos apmokestinimą.

Premjeras sakė, kad Vyriausybė jau yra pavedusi Finansų ministerijai iki birželio 15 d. pateikti projektus, kaip sumažinti šios veiklos apmokestinimą, taip pat dėl dividendų apmokestinimo sveikatos draudimo mokesčiu.