Pasak A. Valinsko, dėl sudėtingos situacijos valstybėje reikia labiau patyrusio prezidento. Kaip pilietis, jis tvirtina geriausia prezidente matąs eurokomisarę Dalią Grybauskaitę. Partija dar turės apsispręsti, kurią kandidatūrą rems.

„Apsvarstęs dabartinę situaciją šalyje nutariau nedalyvauti prezidento rinkimuose, nes padėtis valstybėje iš tiesų yra labai sudėtinga. Todėl esu įsitikinęs, kad prie valstybės vairo turi stoti ne tik ryžtingas, bet ir patyręs politikas“, - pareiškė TPP vadovas.

Seimo pirmininkas sakė sprendimą nekovoti dėl prezidento posto priėmęs prieš tris savaites, tačiau esą norėjęs iki galo baigti rinkti parašus. Tarp pretendentų į kandidatus į prezidentus A. Valinskas sakė matąs labiau patyrusių. Ką rinkimuose palaikys TPP, paaiškės vėliau, o jis pats kaip pilietis geriausia kandidate įvardijo Dalią Grybauskaitę, turinčią ne tik didžiulį žmonių pasitikėjimą, bet esą ir galinčią tapti išėjimo iš krizės architekte, įtvirtinti Lietuvos pasiekimus ES ir NATO.

Ginasi, kad parašų nestinga

Ketvirtadienį A.Valinsko patikėtiniai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė apie 21 tūkstantį rinkėjų parašų. Remiantis teisės aktais, norint kandidatuoti į prezidentus reikia surinkti bent 20 tūkstančių galiojančių parašų.

A. Valinskas gynėsi, kad jam pavyko surinkti nedaug jį remiančių piliečių parašų. „Parašai buvo renkami labai atsakingai, jų buvo surinkta gerokai daugiau, tačiau buvo pateikta ne tiek, kiek reikia – šiek tiek daugiau, tačiau tokių, kokių reikia – mūsų darbo grupė pati išbrokavo per tris su puse tūkstančio parašų, kurie surinkti neatitinkant reikalavimų“, - aiškino A. Valinskas.

Šio darbo esą nenorėta užkrauti ant VRK pečių. A. Valinskui nekandidatuojant į prezidentus, VRK pateiktų parašų nebetikrins, tad taip ir liks neaišku, ar A. Valinskui pavyko surinkti reikiamą parašų kiekį.

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, ankstesnių rinkimų patirtis rodo, jog vidutiniškai nekokybiškais pripažįstama apie 20 proc. surinktų parašų. Turint omenyje surinktą nedidelį parašų skaičių, išlieka didelė tikimybė, kad A. Valinskui kandidatuoti į šalies vadovus būtų neleista.

DELFI primena, kad anksčiau skelbta apie stringantį parašų už A. Valinską rinkimą. Vienas Vilniaus medžiotojų draugijos rengiamų kursų būsimiems medžiotojams dalyvių tvirtino buvęs priverstas pasirašyti už Seimo pirmininką, nes baiminosi, kad priešingu atveju gali neišlaikyti egzamino.

Vilniaus universiteto Saulėtekio bendrabučiuose už A. Valinską parašai rinkti naudojant klastą – aiškinant, kad pasirašoma už eurokomisarę Dalią Grybauskaitę.

Beje, A. Valinskas jau kurį laiką išlieka nemėgstamiausiu politiku.

Reikiamą parašų kiekį VRK jau pristatė eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, atsargos generolas Česlovas Jezerskas, Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius, „darbietė“ Loreta Graužinienė, valstiečių liaudininkų garbės pirmininkė Kazimira Prunskienė.