Todėl A. Petrusevičių ginantis advokatas signataras Egidijus Bičkauskas įsitikinęs, kad pirmą kartą Lietuvoje turėtų būti atlikta psichologinė ekspertizė, per kurią esą mokslininkai turėtų atsakyti, ar ginklus laikęs kaunietis yra kriminalinis nusikaltėlis.

Apie A. Petrusevičių kamuojančią baimę ir nerimą E. Bičkauskas trečiadienį pareiškė Lietuvos apeliaciniame teisme, kuris atvertė A. Petrusevičiaus ir kartu su buvusiu parlamentaru nuteisto Vygirdo Dudučio baudžiamąją bylą. Po ketverius metus kalėjimo nuteisti vyriškiai teismo prašė sušvelninti jiems bausmes – neskirti realaus laisvės atėmimo.

Teismo proceso atvyko stebėti keliasdešimt A.Petrusevičių palaikančių bendražygių. Tarp jų - ir žymi kovotoja už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises Nijolė Sadūnaitė. Šalia buvusio parlamentaro visą posėdį sėdėjo jo sūnus ir dukra.

Po rankos operacijos reikalinga priežiūra

Nuteistieji nesutinka su Kauno apygardos teismo nuosprendžiu ir prašo jį pakeisti. A. Petrusevičius taip pat siekia, kad teismas atnaujintų įrodymų tyrimą ir iškviestų į bylą liudyti buvusį bendražygį Albertą Miceiką. Būtent jo parodymais ir garso įrašais yra grindžiami kaltinimai pirmojo lietuviškojo ginklo kūrėjui.

Kur šiuo metu yra A. Miceika, Generalinės prokuratūros prokuroras Aidas Mažeika teigia nežinąs, spėjama, kad jis yra išvykęs iš Lietuvos. Todėl, matyt, nujausdamas, kad svarbiausiojo liudytojo nepavyks iškviesti į teismą, A. Petrusevičiaus advokatas E. Bičkauskas teismo paprašė skirti nuteistajam dvi ekspertizes.

Viena jų – tarptautinė - turėtų atskleisti, ar neseniai rankos operaciją išgyvenęs A. Petrusevičius galėtų atlikti bausmę pataisos namuose. Tai, pasak advokato, yra svarbu, nes nuteistasis yra be vienos rankos, o kita yra ką tik operuota, todėl jam reikalinga nuolatinė priežiūra.

Prašo įvertinti A. Petrusevičiaus mąstymą

Kita ekspertizė – išskirtinė, jos iki šiol Lietuvos psichologai nėra atlikę. Pasak advokato, A. Petrusevičius išgyveno gulagą ir sovietiniais metais buvo persekiojamas kovodamas už Lietuvos nepriklausomybę, todėl reikėtų atlikti nuteistojo „mąstymo bei praeities ir dabarties supratimo vertinimą".

„Jo idėjos tapo prigimtimi, - teisme kalbėjo E. Bičkauskas. – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas visiems buvo didelis iššūkis, pasikeitus sovietiniam režimui, A. Petrusevičius nesugebėjo prie jos prisitaikyti. Todėl jam ir kitiems žmonėms ši nepriklausomybė dar yra pavojus, reikia tai suprasti ir įsigilinti į jų mąstymą. Ginklai jam buvo atsvara buvusiam režimui".

Kas yra „okupacinis sindromas"?

„Nėra tokios tikslios mokslinės sąvokos, todėl noriu, kad psichologai tai išanalizuotų, - sakė E. Bičkauskas. - Žmonėms, kurie kovojo už laisvę, liko liekamieji reiškiniai. Į Lietuvos nepriklausomybę jie reaguoja žymiai jautriau nei daugelis iš mūsų, visą gyvenimą už ją kovojusiems žmonėms ta kova dar nepasibaigusi".

E.Bičkauskas: reikalingas tyrinėjimas

E. Bičkauskas aiškino, kad apkaltinamąjį nuosprendį A. Petrusevičiui priėmęs teismas nustatė, kad jis nusikalstamą veiką padarė iš savanaudiškų paskatų ir esą jo valstybei padaryti nuopelnai pateikiami „kriminalinėje plokštumoje".

„Tai liekamasis reiškinys po kovos už Lietuvos nepriklausomybę, - sakė advokato praktika besiverčiantis signataras. - Negaliu teigti, kad esu kategoriškai teisus, bet Lietuvos psichologų darbai rodo, jog vienaip ar kitaip mano mintys turi pagrindo, jos reikalauja tyrinėjimo ir jų negalima atmesti".

Pasak gynėjo, mokslininkai galėtų atsakyti, ar A. Petrusevičius yra „kriminalinis nusikaltėlis, kaip mes suprantame".

„Taip , mes neneigiame, nusikaltimas padarytas ir jis turi būti baudžiamas, bet tik įvertinus visas bylai svarbias aplinkybes", - teigė E. Bičkauskas.

Tuo tarpu valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras A. Mažeika mano, kad nėra pagrindo A. Petrusevičiui skirti papildomas ekspertizes. „Tai būtų perteklinė informacija byloje", - sakė prokuroras. Pats A. Petrusevičius žurnalistams nekomentavo, kuo jam pasireiškia vadinamasis „okupacinis sindromas", tačiau tikino, jog tai ateityje parašys žiniasklaidai.

Teismas spręs, ar atnaujinti įrodymų tyrimą

Ar už nepriklausomybę kovojusiam buvusiam politikui bus skirtos ekspertizės, Lietuvos apeliacinis teismas ketina paskelbti penktadienį. Tuomet taip pat turėtų paaiškėti, ar teisėjų kolegija atnaujins įrodymų tyrimą.

DELFI primena, kad su A. Petrusevičiumi ir V. Dudučiu yra nuteistas ir J. Miškinis, bet jis nuosprendžio neapskundė. Jie buvo sulaikyti užpraėjusių metų pradžioje.

Tyrimo metu kartu su Valstybės saugumo departamento pareigūnais atliktų kratų metu buvo paimta virš 600 vnt. įvairaus kalibro šovinių, beveik 2 kg įvairių sprogstamųjų medžiagų, beveik 20 įvairių šaunamųjų ginklų - nuo mažo kalibro pistoleto iki granatsvaidžio, kurių laikymui kauniečiai neturėjo leidimo. Juos slėpė miške, o vėliau persivežė į namus.

A. Petrusevičius teigė, kad ginklus pardavęs kolekcionieriams, tačiau teismas nustatė, jog buvęs Seimo narys turėjo žinoti, kad jie bus panaudoti nusikalstamiems tikslams. Vieno pokalbio metu ginklą iš A.Petrusevičiaus pirkęs vyriškis prašė iš alaus skardinės padaryti duslintuvą, kad ginklas kuo tyliau šaudytų ir kad naudojant šį duslintuvą būtų galima iššaudyti bent vieną šovinių apkabą. A. Petrusevičiui pirkėjas taip pat sakė, kad jau ginklą jis naudojo patalpoje, todėl „reikia, kad būtų tyliau".

Nors A. Petrusevičius nebuvo nuteistas dėl granatų laikymo, tyrimo metu pavyko užfiksuoti keletą pokalbių, kai buvęs parlamentaras prisipažįsta turįs ir granatų.

Vieno pokalbio metu ginklų pirkėjas A. Petrusevičiui tvirtino, kad negrąžina skolos, tai buvęs parlamentaras atsakė, kad „reikia jį sutvarkyti" ir pažada duoti „garantuotų priemonių: „Tai tą... aš tau duosiu garantuotą, originalą... Reikia pritvirtint, supranti, kad jau garantuotai, jisai keliaus kur nors. Ir nuo žiedo garantuotą virvutę ant..."